Кредитирането на домакинствата се ускорява към края на август

23.09.2021 | 17:10
по статията работи: econ.bg
Въпреки поредната вълна на коронавируса и неизбежното неспокойство в икономиката, статистиката на БНБ отчита пореден месец на растеж на кредитирането
Кредитирането на домакинствата се ускорява към края на август
Снимка: БНТ

Въпреки поредната вълна на коронавируса и неизбежното неспокойство в икономиката, статистиката на БНБ отчита пореден месец на растеж на кредитирането. От данните за август, които бяха на 23 септември, е видно, че ръстът е движен от потребителските и жилищните кредити. 

В края на август 2021 г. кредитите за неправителствения сектор са 68.326 млрд. лева. те се увеличават на годишна база със 7.5% при 7.2% годишно повишение, което бе отчетено месец по-рано. Констатацията, че това увеличение се дължи на заемите за домакинствата се потвърждават от данни, че бизнес кредитирането бележи забавяне на годишното си нарастване. Кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 4.2% на годишна база през август, но при 4.5% годишно повишение през юли, достигайки 35.768 млрд. лева.

Кредитите за домакинствата са 27.795 млрд. лева. На годишна база те се увеличават с 11.5 процента. Жилищните кредити са 13.336 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 15.8% при 15.1% годишно увеличение през юли 2021 година. Потребителските кредити възлизат на 12.878 млрд. лв. и се увеличават с 9.8% спрямо август 2020 година. 

Нарастването на кредитната активност, особено при жилищните заеми, бе откроена от БНБ като една от предпоставките за  натрупване на циклични рискове. Това бе и аргумент за решението на централната банка да увеличени от 1 октомври 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции от 0.5 на 1.0 процент.

При решението бяха взето под внимание допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономиката.

"Кредитната активност се разширява с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. Наблюдаваните темпове на кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и за натрупване на циклични рискове, които могат да се проявят в нарастване на обема на необслужваните кредити при евентуален бъдещ спад на икономическата активност. Повишението на равнището на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките", обясниха от Българската народна банка.

Антицикличният капиталов буфер е инструмент, въведен със споразумението „Базел III“, за да се противодейства на последиците от икономическия цикъл върху дейността на банките по отпускане на заеми. В благоприятни времена, когато кредитният растеж е засилен, този буфер изисква от кредитните институции да разполагат с допълнителен капитал. Така, при забавяне или дори свиване на икономическата активност, той да може да бъде освободен, за да даде възможност на банките да продължат да отпускат заеми за реалната икономика. Ако определена банка наруши това изискване, тя е длъжна да ограничи или спре изплащането на дивиденти или премии.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.06   451 г. – Битка на Каталаунските полета: Войските на римския военноначалник Флавий Аеций спират ордите на хуна Атила. 840 г. – Руан е нападнат от викингите,...