Статистиката отчита рязко подобряване на бизнес климата през май

28.05.2021 | 12:30
по статията работи: econ.bg
През май стопанската конюнктура в страната се подобри рязко към нивата от преди началото на коронавирусната пандемия в резултат на засилване на позитивните нагласи във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно
Статистиката отчита рязко подобряване на бизнес климата през май
Снимка: под лиценза на creative commons

През май стопанската конюнктура в страната се подобри рязко към нивата от преди началото на коронавирусната пандемия в резултат на засилване на позитивните нагласи във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги с оглед разхлабването на противоепидемичните мерки.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата нараства през май с цели 12,4 пункта спрямо април, когато стабилизира на нивото от март.

По този начин показателят на стопанската конюнктура продължава да се възстановява от рекордните дъна през март и април 2021 г.  (по време на първия пандемичен локдаун), когато индексът на бизнес климата се срина драматично с близо 50 пункта. През април 2020 г. той се доближи на едва 4,4 пункта от рекордното си дъно от февруари 1997 година, когато беше в сила финансово-икономическата криза след управлението на кабинета "Виденов".

Със силния си ръст през май индексът на бизнес климата доближи нивата си от първите месеци на 2021 г. (от преди началото на коронавирусната пандемия).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през май с цели 11,3 пункта спрямо април, когато се понижи с 1,4 пункта, като последната анкета на НСИ отчита засилване на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата производствена активност се подобрява, като и очакванията им за следващите три месеца са тя да се увеличи,

Основен фактор, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължава да бъдат свързан с несигурната икономическа среда, следван от недостатъчното търсене от страната и чужбина.

По отношение на продажните цени промишлените мениджъри не очакват повишение през следващите три месеца.

През май 2021 г. показателят "бизнес климат в строителството" нараства скача с 13,6 пункта след понижение с 1,3 пункта през април, както има подобрени оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състояние на техните предприятия. Анкетата на НСИ регистрира и увеличение на получените нови строителни поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични очаквания за дейността през следващите три месеца.

Основната пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша. Регистрирано е и нарастване с 11 пункта на негативното влияние на фактора "цени на материалите", отчита НСИ.

По отношение на продажните цени мнозинството строителни предприемачи очакват те да запазят равнището си през следващите три месеца, но част от мениджърите предвиждат известно повишение на продажните цени, показва последната анкета на НСИ.

През май съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 15,6 пункта след стабилизация през предходния месец. И тук повишението се дължи на позитивните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобряват се и прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Според търговците на дребно основните пречки за развитието на дейността в сектора са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

Относно продажните цени търговците на дребно предвиждат леко повишение, въпреки че по-голямата част от тях очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" пък нараства през май с 10,0 пункта след повишение с 2,3 пункта през април в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.

Последната анкета на НСИ регистрира и подобрение на мненията на ръководителите относно настоящото и очакваното търсене на услуги през следващите три месеца.

И в този сектор несигурната икономическа среда е най-сериозният проблем, затрудняващ бизнеса, следван от конкуренцията в бранша.

Преобладаващата част от мениджърите в сферата на услугите предвиждат цените да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Трябва да се има предвид, че рязкото подобряване на стопанската конюнктура в нашата страна през май е в момент, когато вече бяха разхлабени значителна част от ограничителните противоепидемични мерки на фона на затихващата трета вълна на коронавирусната пандемия.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.01   98 г. – След смъртта на император Нерва Траян става император на Римската империя. 1299 г. – Създадена е Османската държава, впоследствие превърнала се в...