Министерство на финансите прогнозира бюджетен дефицит от 20 млн. лева в края на октомври

01.11.2022 | 09:55
по статията работи: econ.bg
Една от причините за рязкото влошаване на салдото е влязлото в сила в началото на този месец ново преизчисляване на пенсиите, което беше гласувано през лятото. Във фискалния резерв има над 13 милиарда лева
Министерство на финансите прогнозира бюджетен дефицит от 20 млн. лева в края на октомври
Снимка: БНТ скрийншот

20 милиона лева дефицит се очаква да бъдат отчетени в бюджета на държавата към днешна дата, сочат прогнозите на финансовото министерство. В края на септември бюджетът е бил с излишък над 900 милиона лева.

Една от причините за рязкото влошаване на салдото е влязлото в сила в началото на този месец ново преизчисляване на пенсиите, което беше гласувано през лятото. Във фискалния резерв има над 13 милиарда лева, част от които са набрани чрез дългови емисии.

Само за месец октомври дефицитът е в размер на 1 млрд. лв., като причините за превишението на разходите над приходите на месечна база са по-високите разходи в съответствие с годишните разчети, както и по-големия размер на възстановения данъчен кредит към бизнеса по ЗДДС. През октомври се наблюдава нарастване на социалните разходи (вкл. и поради втората стъпка от одобреното през лятото преизчисляване на пенсиите), капиталовите разходи, разходите за издръжка и други, коментират от Министерството на финансите. 

Приходите в държавния бюджет към края на октомври 2022 г. са в размер на 50,232 млрд. лв. (84,2 % от годишния план) и нарастват с 8,099  млрд. лв. (+19,2%) спрямо отчетените за същия период на 2021 г. Данъчните постъпления нарастват на годишна база с 4 616 млн. лв., неданъчните - с 3 450  млн. лв., а парите от фондовете на ЕС са близки до отчетените за същия период на предходната година.

От месец юли по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ постъпват вноски от публичните предприятия от сектор „Енергетика“ които се използват за покриване на разходите за компенсации за бизнеса заради скъпия ток. Поради тази причина в частта на неданъчните приходи се отчита ръст, тъй като такива вноски не са постъпвали през 2021 г. Аналогично в частта на разходите за субсидии по бюджета на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ се извършва изплащане на компенсации към небитовите крайни клиенти на електрическа енергия извън регулирания пазар, което също следва да се има предвид при съпоставката на разходите със същия период на предходната година.

Разходите на държавния бюджет (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към октомври  са в размер на 50,252 млрд. лв. (76,3% от годишния план). За сравнение, разходите към октомври 2021 г. бяха в размер на 41,406 млрд. лева.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 28.03   37 г. – Сенатът на Римската империя удостоява император Калигула с титлата Принцепс. 193 г. – Римският император Пертинакс е убит от Преторианската гвардия,...
Полезно от Мрежата
7sport.net