Българската икономика нараства с 4.6% през третото тримесечие

07.12.2021 | 13:15
по статията работи: econ.bg
По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2021 г. възлиза на 36.13 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 5241 лв. от стойностния обем на показателя
Българската икономика нараства с 4.6% през третото тримесечие
Снимка: под лиценза на creative commons

Брутният вътрешен продукт на България бележи ръст от 4.6% на годишна база през третото тримесечие на тази година. Това показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. 

Спрямо второто тримесечие на 2021 г. повишението е с 0.6 на сто.

По предварителни данни произведеният брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на 2021 г. възлиза на 36.13 млрд. лв. по текущи цени. На човек от населението се падат 5241 лв. от стойностния обем на показателя.

При среден за тримесечието валутен курс от 1.659260 лв. за 1 долар БВП възлиза на 21.777 млрд. долара и съответно на 3159 долара на човек от населението. Преизчислен в евро, БВП е съответно 18.475 млрд., като на човек от населението се падат по 2680 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2021 г. възлиза на 31.2 млрд. лв. по текущи цени.

Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката увеличава равнището си спрямо същото тримесечие на предходната година с 0.8 процентни пункта до 7.6%.

Индустриалният сектор увеличава относителния си дял в добавената стойност с 0.6 процентни пункта до 26.4%, а добавената стойност, реализирана от дейностите в сектора на услугите, намалява до ниво от 66% при 67.4% през съответния период на предходната година.

За крайно потребление през третото тримесечие на 2021 г. се изразходват 75.1% от произведения БВП. Инвестициите (бруто образуване в основен капитал) формират 14.8% от икономиката. Външнотърговското салдо от стоки и услуги е положително.

Тримесечни изменения по сезонно изгладени данни

Според сезонно изгладените данни през третото тримесечие на 2021 г. БВП нараства спрямо предходното тримесечие с 0.6%. Брутната добавена стойност в икономиката нараства с 0.4%.

По предварителни данни за третото тримесечие на 2021 г. крайното потребление нараства с 1.8%, а инвестициите - с 6.2%.

Износът на стоки и услуги намалява равнището си спрямо предходното тримесечие по сезонно изгладени данни с 2.2%, докато вносът бележи ръст с 3.3%.

Годишни изменения по сезонно изгладени данни

БВП нараства с 4.6% през третото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същото тримесечие на предходната година според сезонно изгладените данни. През третото тримесечие на 2021 г. спрямо същото тримесечие на предходната година брутната добавена стойност се увеличава с 3.1%.

Растежът на брутната добавена стойност се определя от регистрираното увеличение в секторите Култура, спорт и развлечения (22.5%); Добивна и преработваща промишленост, производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива, доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване (8.2%); Финансови и застрахователни дейности (6.1%), Създаване и разпространение на информация и творчески продукти,далекосъобщения (5%); Селско, горско и рибно стопанство (4.8%).

По отношение на компонентите на крайното използване, влияние за регистрирания икономически ръст има крайното потребление с увеличение от 6.8%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 9.8%, а вносът - с 12.7% в сравнение с третото тримесечие на 2020 година.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 30.11   1406 г. – Григорий XII е избран за папа. 1700 г. – В битката при Нарва шведската армия, предвождана лично от крал Карл XII, побеждава значително...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net