Финансовият регулатор отчете 12% ръст на активи на фондове и застрахователи

30.05.2017 | 13:15
по статията работи: econ.bg
Техният размер е достигнал близо 22,8 млрд. лева, или 26% от брутния вътрешен продукт на страната
Финансовият регулатор отчете 12% ръст на активи на фондове и застрахователи
Снимка: БГНЕС

КФН отчита 12% ръст на активите на поднадзорните лица, стана ясно от доклад на Комисията за 2016 г. пред НС. Техният размер е достигнал близо 22,8 млрд. лева, или 26% от брутния вътрешен продукт на страната. 

В доклада за дейността е включен и Отчетът за изпълнението на бюджета на КФН за 2016 г. Той не е заверен от Сметната палата, тъй като към настоящия момент в КФН не е получен окончателният одитен доклад и становището за заверка, се посочва в съобщение на сайта на регулатора. 

Като основно постижение в работата на комисията се отчита съкратеният срок за произнасяне въпреки нарасналия брой преписки. Основният проблем, посочен в годишния отчет, е финансовият недостиг, който не позволява на КФН да поддържа адекватна ИТ инфраструктура и да привлича високоподготвени специалисти. 

През 2016 г. националната законодателна рамка е усъвършенствана в посока повишаване доверието и конкурентоспособността на финансовите пазари. Със Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти се установява нова регулаторна рамка за злоупотребата с вътрешна информация. 

Комисията предложи съществени изменения и допълнения към Кодекса за социално осигуряване, които обаче не бяха приети от Народното събрание в предишния му състав. Все пак бяха одобрени разпоредбите, с които се намалява годишният размер на удръжките от всяка осигурителна вноска, както и се намаляват таксите за управление. 

КФН прие и редица наредби, подобрявайки нормативната рамка за извършване на дейност в небанковия финансов сектор у нас. Одобрени са правилата, по които застрахователите ще имат достъп до масивите на МВР, с което започна да се оформя реално въвеждането на системата бонус-малус, отчита Комисията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 13.09   335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим. 533 г. – Византийският...