Безработица остава ниска и през ноември

15.12.2021 | 12:30
по статията работи: econ.bg
Равнището на регистрираната безработица в страната остава на рекордно ниско ниво от 4.8%, сочат данните на Агенцията по заетостта. Спадът на годишна база е с 1.9 процентни пункта
Безработица остава ниска и през ноември
Снимка: Агенция по заетостта

Равнището на регистрираната безработица в страната остава на рекордно ниско ниво от 4.8%, сочат данните на Агенцията по заетостта. Спадът на годишна база е с 1.9 процентни пункта. Сравнението с края на ноември 2019 г., която бе рекордна по ниво на заетост, сочи също значително понижение – с 1 пункт.

Регистрираните безработни в края на месец ноември са 158 247, което е с близо 3000 повече от октомври и с 60 593 или с 27.7% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през ноември са се регистрирали нови 24 650 безработни, като те са с 682 лица по-малко спрямо предходния месец, а спрямо ноември 2020 г. се наблюдава спад от 4 455 лица. Други 416 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца, допълниха от Агенцията.

През ноември 13 131 безработни са започнали работа. Данните от административната статистика на АЗ отчитат намаление на броя им с 2 188 спрямо октомври и с 4 212 спрямо същия месец на предходната година, което съответства на по-ограниченото търсене на нов персонал през зимния сезон и намалелия брой на регистрираните безработни лица. Своето ново работно място чрез бюрата по труда са намерили и други близо 200 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

75.5% от започналите работа през ноември са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 22,4%, следван от търговията – 18,1%, хотелиерството и ресторантьорството – 6,7%, държавното управление – 5,6%, строителството – 5,3%,  административните и спомагателните дейности – 4.5% и др.

3 217 безработни лица от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 261 по програми и мерки за заетост и 2 956 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която стартира през месец октомври 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила работа на малко над 41 000 безработни лица, като само през ноември са сключени трудови договори с нови 2 190 безработни.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40, като срокът й бе удължен до края на годината, а съвсем скоро бяха удължени и сроковете за подаване на документи по мярката за месеците ноември и декември. Общият брой на одобрените заявления за периода от 12 октомври т.г., когато стартира новата процедура, до 30 ноември включително, е 5 940 за изплащане на компенсации на 85 128 лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през ноември са 10 109 или с 1 646 по-малко от предходния месец и с 2 277 по-малко спрямо същия месец на миналата година, което е типично за есенно-зимния сезон. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост - 30.3%, следват търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети - 13.6%, административните и спомагателните дейности - 10.5%, хотелиерство и ресторантьорство (9.7%) държавното управление - 7.5% и образование - 5.1%.

Най-търсените от бизнеса професии през ноември са: машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; персонал осигуряващ сигурност и защита; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал полагащ грижи за хората; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжени и др., допълниха от Агенцията.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.05   853 г. – Олаф I, син на краля на Норвегия, оглавява викингите в Ирландия и обявява за нейна столица Дъблин. 1455 г. – В Англия започва Войната на розите. 1762...
Полезно от Мрежата
7sport.net