Световният застрахователен пазар ще надхвърли 7 трлн. долара до средата на 2022 г.

24.11.2021 | 14:20
по статията работи: econ.bg
Инфлацията е преобладаващият макрориск в краткосрочен план, подхранван от енергийната криза, сочи доклад на Swiss Re Institute
Световният застрахователен пазар ще надхвърли 7 трлн. долара до средата на 2022 г.
Снимка: под лиценза на creative commons

До средата на 2022 г. глобалната застрахователна индустрия ще достигне нов рекорд в световните премии от над $7 трлн., сочи най-новото проучване на Swiss Re Institute. Новата прогноза отразява нарастващата осведоменост за риска, нарастващото търсене на защита и втвърдяването на лихвите при търговските линии в общото застраховане. Перспективата за застрахователната индустрия е подкрепена и от силното циклично възстановяване от шока от COVID-19, съобщава електронното издание insmarket.bg.

Очакванията обаче са икономическият растеж да се забави през следващите две години поради разгръщащата се криза с цените на енергията, продължителните проблеми от страна на предлагането и инфлационните рискове. Необходима е дългосрочна структурна подкрепа за растежа, сочи анализът на устойчивостта на Swiss Re Institute. "Икономическото възстановяване, което преживяваме, е циклично, а не структурно, като макроикономическата устойчивост днес е по-слаба, отколкото преди кризата с COVID-19. Като такива трябва да бъдем всичко друго, но не и самодоволни. Предвид капацитета и опита й да поема рискове, застрахователната индустрия е от решаващо значение, за да направим обществата и икономиките по-устойчиви. Но за приобщаващ и устойчив растеж всички трябва да участват.

Зеленият растеж е устойчив, само ако е и приобщаващ. Имаме уникалната възможност да изградим по-добра пазарна система. За това всички заинтересувани страни ще трябва да приемат разходите за изменението на климата, а политиците да вземат предвид ефектите от разпределението на техните икономически политики сред населението. Това ще помогне да се създаде преходът, от който се нуждаем за устойчив път към нулева икономика до 2050 г.", коментира Джером Хегели, главен икономист на Swiss Re Group.

Проучването на Swiss Re Institute прогнозира, че растежът на глобалния БВП ще бъде силен през 2021 г. - 5,6%, последван от забавяне до 4,1% през 2022 г. и 3% през 2023 г. Инфлацията е преобладаващият макрориск в краткосрочен план, подхранван от енергийната криза и продължително предлагане. Очаква се ценовият натиск да бъде най-остър сред развиващите се пазари и в Обединеното кралство и САЩ.

Swiss Re Institute изчислява, че глобалните премии в общото застраховане ще нараснат с 3,3% през 2021 г., с 3,7% през 2022 г. и с 3,3% през 2023 г. Прогнозата е, че личните линии ще се възползват от ранните признаци за подобряване на цените на моторните превозни средства в САЩ и Европа. Очаква се глобалната премия за здравно и медицинско застраховане да нарасне, движена от растежа на американската икономика и стабилното пазарно търсене. Разширяването на нововъзникващите пазари ще бъде силно, като се очаква Китай да нарасне с 10% през всяка от следващите две години, до голяма степен воден от силното търсене на медицински застраховки, включително с покрития за критични заболявания.

"След шока от COVID-19 виждаме сред потребителите и бизнеса нарастваща осведоменост за риска както в животозастраховането, така и в общото застраховане. Продължаващото втвърдяване на лихвените проценти в търговските линии за общо застраховане ще осигури допълнителна подкрепа. Очаква се глобалният пазар да надхвърли 7 трилиона щатски долара в премиум изражение за първи път до средата на 2022 г., по-рано отколкото за последно очаквахме през юли", се казва още в доклада.

Очаква се глобалните премии в животозастраховането да се увеличат с 3,5% през 2021 г., 2,9% през 2022 г. и 2,7% през 2023 г. Силно ще бъде търсенето на продуктите за защита, подкрепено от по-висока осведоменост за риска, възстановяване на груповия бизнес и повишеното дигитално взаимодействие. Очаква се спестовният бизнес да расте умерено през следващите две години, което отразява лекото подобрение на доходността на държавните облигации и възстановяване на заетостта и доходите на домакинствата. Тъй като пандемията продължава да засяга животозастрахователната индустрия, свръхсмъртността показва смесена тенденция. За разлика от много европейски страни, САЩ преживяват непрекъснато свръхсмъртност от началото на пандемията и изплащаните обезщетения при смърт се увеличават през първата половина на тази година.

Животозастрахователите в Латинска Америка се сблъскаха с безпрецедентни искове за пандемия, тъй като регионът беше особено силно засегнат от COVID-19. В Бразилия коефициентът на животозастраховането се е увеличил повече от два пъти през април 2021 г., докато пандемията е най-скъпото събитие, регистрирано някога за местната застрахователна индустрия в Мексико, възлизайки на общо 2,5 милиарда долара застрахователни загуби за 18 месеца към септември 2021 г. Това надхвърля загубата от 2,4 милиарда долара от урагана Уилма през 2005 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net