Жилищните кредити продължават да поевтиняват

27.10.2021 | 15:40
по статията работи: econ.bg
Средният лихвен процент по жилищните кредити в български лева продължава да пада. През септември 2021 г. показателят намалява с 0.02 процентни пункта, като достига 2.68%
Жилищните кредити продължават да поевтиняват
Снимка: под лиценза на creative commons

Средният лихвен процент по жилищните кредити в български лева продължава да пада. През септември 2021 г. показателят намалява с 0.02 процентни пункта, като достига 2.68%, докато годишният процент на разходите (ГПР) също пада с 0.04 процентни пункта до 2.95 на сто. Това показват данните от ежемесечната лихвена статистика на Българска народна банка (БНБ).

Лихвата по потребителските заеми в лева обаче запазва своето ниво спрямо предходния месец от 8.40%. ГПР пък спада с 0.02% до 8.93 на сто.  Средният лихвен процент по другите кредити в левове се понижава с 0.04 пр. п. до 3.35%, а този по другите кредити на Работодатели и самонаети лица спада с 0.27 пр. п. до 3.14%. През септември тази година средната лихва по овърдрафта в левове намалява с 0.09 пр. п. и достига 14.82%. Лихвата при кредитните карти пък остава непроменена на ниво от 20.30%.

Статистиките на централната банка показват, че през септември тази година не само, че кредитите поевтиняват, но и разходите по тях също намаляват. Това се доказва от спада в ГПР на различните видове заеми. В същото време обаче другите банкови такси, като тези за обслужване на гише или за теглене от банкомат, продължават да се качват. Така се запазва тенденцията от няколко години насам, провокирана от ниските лихви. Освен тях, лихвите по депозитите в банките също са изключително ниски, на практика нулеви. Неслучайно голяма част от търговските банки у нас спряха да предлагат срочни депозити.

"Най масовите такси - такса за обслужване на сметка, такси за преводи, там горе-долу тенденцията поприключи с увеличаване на преводите. Вече цените са към четири, пет лева, на хартия се прави левов превод в клон. В последните месеци се забелязва и поскъпване на касовото обслужване", коментира финансовият експерт Стефан Христов, цитиран от БНР.

Междубанковият превод например, нареден от физическо лице на гише, струва 5 лв. Чрез онлайн или мобилно банкиране обаче цената му е 1 лв. Справката за налична сума по сметка също излиза повече, наредена на гише. В същото време, с дистанционно банкиране тази справка може да става по всяко време безплатно.

Данните на БНБ сочат, че лихвите по депозитите продължават да падат. През септември 2021 г. средните лихвени проценти по депозитите с договорен матуритет в левове и в евро намаляват с 0.01 пр. п. съответно до 0.06% и 0.07%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите

в левове и в евро остават на нива от 0.00%. Средната лихва по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро, също се понижава с 0.01 пр. п. съответно до 0.15% и 0.21%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 28.07   1330 г. – В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия,...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net