Заетостта и средната заплата намаляват към края на септември

12.11.2021 | 12:40
по статията работи: econ.bg
Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2021 г. намаляват с 23.7 хил., или с 1.0%, спрямо края на юни 2021 г., като достигат 2.28 милиона, сочат предварителни данни на Националния статистически институт
Заетостта и средната заплата намаляват към края на септември
Снимка: Пресцентър на ИАНМСП

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2021 г. намаляват с 23.7 хил., или с 1.0%, спрямо края на юни 2021 г., като достигат 2.28 милиона, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо края на второто тримесечие на 2021 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 11.0%, „Операции с недвижими имоти“ - с 4.8%, и „Административни и спомагателни дейности“ - с 2.7%. Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Образование“ - с 1.3%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1.0%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20.7 и 16.9%.

В края на септември 2021 г. в сравнение с края на септември 2020 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 32.5 хиляди. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 8.7 хил., „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8.4 хил., и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 4.8 хил., а най-голямо намаление - в „Административни и спомагателни дейности“ - с 3.5 хиляди. В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 8.6%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5.5%, и в „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 5.2%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Добивна промишленост“ - със 7.0%.

Средната брутна месечна работна заплата за юли 2021 г. е 1 533 лв., за август - 1 485 лв., и за септември - 1 543 лева.

През третото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата e 1 520 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на 2021 г. с 0.3%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление, са „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5.4%, „Добивна промишленост“ - с 4.9%, и „Финансови и застрахователни дейности“ - с 4.3%. Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7.8%,  и „Култура, спорт и развлечения“ - с 6.9%.

През третото тримесечие на 2021 г. средната месечна работна заплата нараства с 10.7% спрямо третото тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности  „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 17.4%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 16.5%, и  „Административни и спомагателни дейности“ - с 16.2%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през третото тримесечие на 2021 г. са:

- „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - 3 687 лева;

- „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 267 лева;

- „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 225 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности:

- „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 940 лева;

- „Други дейности“ - 1 013 лева;

- „Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ - 1 150 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2021 г. в обществения сектор нараства с 12.4%, а в частния - с 10.2%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 05.01   1444 г. – Варненски кръстоносен поход: В Битката при Куновица турците са победени от кръстоносците на крал Владислав III Варненчик и Янош Хуняди и много турски...