България изостава от ЕС в осигуряване на газови запаси за зимата

27.09.2022 | 07:10
по статията работи: econ.bg
По данни на браншовата организация "Газова инфраструктура Европа" хранилището в "Чирен" е запълнено до 73.11%. Официално държавите от ЕС имат срок до края на октомври да си осигурят зимни запаси, но всички вече го направиха с изключение на Австрия, Българ
България изостава от ЕС в осигуряване на газови запаси за зимата
Снимка: под лиценза на creative commons

България най-вероятно няма да успее да постигне минималната цел на ЕС да запълни до 80 процента газовото си хранилище до началото на отоплителния сезон, който в ЕС започва на 1 октомври.

По данни на браншовата организация "Газова инфраструктура Европа" (Gas Infrastructure Europe) хранилището в "Чирен" е запълнено до 73.11%. Официално държавите от ЕС имат срок до края на октомври да си осигурят зимни запаси, но всички вече го направиха с изключение на Австрия, България, Унгария и Латвия.

Средната запълняемост на подземните газови хранилища в ЕС достигна 87.4%, като в Португалия тя е 100%, а в Полша, Дания, Франция, Германия и Швеция е над 90%.

От европейските ни съседи газохранилище има само в Румъния и то е пълно до 83.6%

Средно в ЕС целта от 80% беше постигната още в края на август.

най-сериозно е изоставането в Латвия, където газохранилището е пълно до половината. Унгария е в сходна позиция с България - 71.7%, а Австрия е достигнала запълняемост от 76.9%.

Според "Газова инфраструктура Европа" темпото на насищане с газ на "Чирен" е под половин процент дневно, така че началото на отоплителния сезон няма да бъде посрещнато с готови запаси, но европейската цел за края на октомври може да бъде и изпълнена.

ЕС реши да задължи националните власти да поддържат газови запаси в подземните газохранилища в 22-те държави, които разполагат с такива, за да намалят енергийната зависимост от Русия и да се подсигурят при очакваното окончателно спиране на руските доставки за Европа.

Тази есен газохранилищата в ЕС трябва да се запълнят поне до 80%, а от следващата - до 90%. Държавите, които не разполагат със собствени хранилища, трябва да резервират обеми в тези на съседите си, като им плащат за съхраняването и си осигурят в тях поне 25% от годишното потребление на природен газ.

Газохранилището в "Чирен" е едно от малките в ЕС. То има обем от 550 млн. куб. м. газ годишно при разходвани около 3 млрд. куб. м. от българските потребители.

ЕС гледа на газохранилищата като на един от инструментите за гарантиране на сигурността на газовите доставки, наред с диверсификацията на източниците.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.11   1384 г. – Ядвига е коронована за кралица на Полша. 1491 г. – В Испания са осъдени от инквизицията на изгаряне на клада 5-а марани по случая със светото дете от...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net