Пенсиите растат с 9.4%, минималната става 467 лева

29.06.2022 | 09:45
по статията работи: econ.bg
Парламентът прие окончателно новите правила за определяне на пенсиите. Освен от 1 юли, до края на годината ще има още една индексация - от 1 октомври
Пенсиите растат с 9.4%, минималната става 467 лева
Снимка: под лиценза на creative commons

Пенсионерите ще получават средно с 9,4% повече пари от 1 юли, а средният размер на пенсията ще стане 666 лв.

Парламентът прие окончателно новите правила за определяне на пенсиите. Освен от 1 юли, до края на годината ще има още една индексация - от 1 октомври. За последното тримесечие на годината, обаче увеличение на пенсиите ще има само за около една трета от пенсионерите в страната.

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на миналата година, ще бъдат увеличени с 10%. Освен това изплащаните досега добавки ще влязат в основния размер на пенсията. Това е “ковид” добавката от 60 лв., както и добавката, която получаваха хиляди пенсионери, за да може общата сума на пенсия и добавка през първите шест месеца на настоящата година да не е по-малка от получената обща сума през декември 2021 г.

“Ковид” добавката от 60 лв. ще остане завинаги. Парламентът реши, че и за новите пенсии, които ще се отпускат след 1 юли, след като бъде определен размерът им на база трудов стаж и плащани осигуровки, ще се добавят 60 лв. Това беше направено, за да не бъдат ощетени новите пенсионери и да не взимат по-малко пари от хората, които са излезли в пенсия преди няколко месеца.

Срещу включването на добавките към основния размер на пенсиите се обявиха работодателските организации, както и депутатите от ГЕРБ-СДС и ДПС. Мотивите им бяха, че така ще бъде изкривена пенсионната система и размерът на пенсиите ще зависи в по-малка степен от плащаните осигуровки по време на трудовия стаж. От ГЕРБ-СДС поискаха пенсиите да бъдат увеличени с 15%, минималната да стане 430 лв., като добавките от 60 лв. да се дават до края на годината.

От ДПС пък поискаха вдигане на пенсиите с 14%, минималната да бъде 481,80 лв., като също предложиха да продължи даването на добавките от 60 лв. А за хора с пенсии под прага на бедност от 413 лв. добавките дори да бъдат 120 лв., поискаха от ДПС. Но накрая парламентът прие увеличението на пенсиите, предложено от Министерски съвет.

Минималната пенсия от 1 юли нараства от 370 лв. на 467 лв., гласи окончателното решение на Народното събрание.

Допълнителни добавки обаче вече няма да се дават. В резултат реалното увеличение на парите, които ще получат хората с минимална пенсия, е 37 лв. на месец. Досега те взимаха 370 лв. плюс 60 лв. “ковид” добавка или общо 430 лв. От 1 юли ще получават 467 лв., което е реално увеличение с 8,6%.

Максималната пенсия от 1 юли нараства от сегашните 1500 лв. на 2000 лв. Вдигането на тавана на пенсиите, наред с останалите промени при определянето на размера им, ще доведат до увеличение на средния размер на пенсиите с 9,4% до 666 лв. от 1 юли, показват изчисления на НОИ. Най-вероятно няма да има забавяне при изплащането на новите по-високи пенсии през юли и хората ще ги получат в действащите досега срокове, стана ясно по време на заседанието на парламента. За хората, които получават пенсиите си по сметка, датата на изплащане ще бъде 7 юли, а за тези, които ги взимат от пощите - по график между 7 и 20 юли.

От 1 октомври ще има още едно увеличение на максималната пенсия до 3400 лв.

В момента около 34 хил. души не могат да получат реалните си пенсии, за които са плащали осигуровки, заради съществуващия таван. От 1 октомври само пенсиите на около 1000 души ще бъдат ограничени от тавана. Реално с промените всички хора, които са работили втора и трета категория труд и са осигурявани на големи заплати, ще получат реалните си пенсии. Но според действащите правила за определяне на пенсиите някои хора би трябвало да получават 15 хил. лв., което няма да е справедливо, каза Искрен Арабаджиев, депутат от ПП. До 2008 г. нямаше таван на осигурителния доход, а до миналата година хората имаха възможност да изберат три “златни години” до 1997 г., на базата на които да бъде определена пенсията им. Затова има хора, които при прилагане на тези правила би трябвало да взимат изключително високи пенсии.

Гласуваните промени при определянето на пенсиите от 1 юли и от 1 октомври ще доведат до нарастване на разходите за пенсии през настоящата година с 1,38 млрд. лв., показват изчисленията на НОИ.

Социалната пенсия за старост да нарасне от сегашните 170 лв. на 247 лв. от 1 юли предвижда проект на постановление на Министерски съвет, който е пуснат за обществено обсъждане. За да влезе в сила увеличението на социалната пенсия за старост от месец юли, правителството в оставка трябва да гласува промяната до края на юни.

В Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. бяха планирани средства за увеличение с 6,1 на сто на размера на социалната пенсия за старост и размерите на свързаните с нея пенсии и добавки, т. е. от 170 лв. до 180,37 лв. Увеличението до 247 лв. води до необходимост от допълнителен ресурс от около 58,4 млн. лв. за втората половина на 2022 г. Необходимите средства за увеличението вече са осигурени с гласуваната от парламента актуализация на бюджета на държавното обществено осигуряване.

От размера на социалната пенсия за старост се определят и размерите други пенсии, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост, като добавката за чужда помощ.

Право на социална пенсия имат хората, навършили 70-годишна възраст, на които не е отпусната друга пенсия, включително от друга държава, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от сбора на гарантирания минимален доход, установен за страната през последните 12 месеца.

От 1 юли ще бъдат увеличени и наследствените пенсии. Размерът на наследствената пенсия се определя в зависимост от броя на наследниците. При един наследник - 50% от полагащата се пенсия на починалия, при двама наследници - 75%, при трима и повече наследници - 100%. Наследствената пенсия се отпуска общо на всички, които имат право на тази пенсия и се разпределя поравно между тях. Минималната наследствена пенсия за всеки наследник не може да бъде по-малка от 75% от минималната пенсията за стаж и възраст. В момента минималната пенсия е 370 лв. и наследствената не може да е под 277,50 лв. От 1 юли минималният размер на наследствената пенсия ще стане 350,25 лв.

Още една индексация на пенсиите ще има от 1 октомври 2022 г., реши парламентът. Всяка пенсия ще бъде преизчислена по нова формула и хората ще получат по-голямата сума - или досегашната си пенсия или получената по новата формула.

За пенсиите, отпуснати до 2007 г., при определянето на размера им ще се вземе предвид средният осигурителен доход за 2007 г., който е 398,17 лв. След това пенсиите ще се увеличават за всяка календарна година, следваща годината на отпускането им, с процент, който е равен на по-високия от процента на нарастване на осигурителния доход или процента на нарастване на потребителските цени през предходната календарна година. Винаги през последните години ръстът на средния осигурителен доход беше по-голям от инфлацията, като изключение правеше само 2010 г.

В резултат при използваното досега “швейцарско правило” за ежегодно индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход, размерът на старите пенсии изоставаше от сумите, които взимаха новите пенсионери, дори да са работили еднакъв брой години. В резултат на тази промяна при определянето на пенсиите по-високи суми от 1 октомври ще получат над 700 хил. души. За някои от пенсионерите увеличението ще бъде със стотинки. Но други може да получат и с 200 лв. по-високи пенсии. Например човек, който през 2008 г. е получавал 215 лв. пенсия, сега взима 383 лв. плюс 60 лв. добавка, а с промяната от 1 октомври ще получава 636 лв., показват изчисления на НОИ.

В резултат на промените от 1 октомври се очаква средната пенсия да достигне 718 лв. или да нарасне със 7,8 на сто спрямо юли 2022 г. Спрямо общата сума на сегашните пенсии и добавките към тях, пенсиите от 1 октомври ще бъдат средно с 18% по-високи. Промените, които ще влязат в сила от 1 юли и от 1 октомври 2022 г., ще доведат до нарастване броя на пенсиите, получавани в действителен размер, намаляване броя на минималните пенсии и увеличаване броя на пенсиите, чийто размер не е ограничен на максималния.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 08.08   1709 г. – В Португалия е извършен първият успешен опит за полет с балон, изпълнен с топъл въздух. 1786 г. – С покоряването на връх Монблан Жак Балма и Мишел...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net