България дели 5-о място с Полша по държавен дефицит от 4.4 процента

24.01.2023 | 08:10
по статията работи: econ.bg
Съотношението дефицит/БВП се увеличи главно поради значително нарастване на общите разходи. Общите приходи и общите разходи продължават да се влияят от водената от правителствата политика за справяне с пандемията от COVID-19
България дели 5-о място с Полша по държавен дефицит от 4.4 процента
Снимка: под лиценза на creative commons

През третото тримесечие на 2022 г. сезонно коригираният консолидиран държавен дефицит спрямо БВП на България и Полша възлиза на 4.4% и двете страни делят 5-о място по този показател в ЕС. Бюджетният дефицит в еврозоната е 3.3% от БВП, а в ЕС-27 е 3.2 на сто. За еврозоната и ЕС се наблюдават значителни увеличения на дефицитите спрямо второто тримесечие на 2022 г., става ясно от публикуваните данни от статистическата служба на ЕС Евростат.

Съотношението дефицит/БВП се увеличи главно поради значително нарастване на общите разходи. Общите приходи и общите разходи продължават да се влияят от водената от правителствата политика за справяне с пандемията от COVID-19, макар и в по-малка степен в сравнение с предходните тримесечия. Мерките за облекчаване на въздействието на високите цени на енергията започнаха да оказват по-силно въздействие върху държавния баланс през третото тримесечие на 2022 г. и по-голямата част от държавите членки продължиха да отчитат държавен дефицит.

Преди България и Полша с най-голям държавен дефицит са: Румъния (6.3%), Унгария (6.1%), Белгия (5.1%) и Франция (4.7%).

През третото тримесечие на 2022 г. общите държавни приходи в еврозоната възлизат на 47.2% от БВП, което е намаление в сравнение с 47.5% през второто тримесечие на 2022 г. Общите държавни разходи в еврозоната възлизат на 50.5% от БВП, което е значително увеличение на съотношението в сравнение с 49.5% през предходното тримесечие. В номинално изражение сезонно изгладените общи държавни разходи са се увеличили с около 58 милиарда евро в сравнение с предходното тримесечие.

В ЕС-27 общите държавни приходи възлизат на 46.4% от БВП през третото тримесечие на 2022 г. и намаляват в сравнение с 46.8% от БВП през второто тримесечие на 2022 г. Сезонно коригираните общи приходи в ЕС се увеличиха с около 11 милиарда евро в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. Общите държавни разходи в ЕС са 49.6% от БВП, което е значително увеличение в сравнение с 48.6% от БВП през предходното тримесечие. Сезонно коригираните общи разходи в ЕС са се увеличили с около 67 милиарда евро в сравнение с предходното тримесечие.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 14.03   1492 г. – Испанската кралица Изабела заповядва да бъдат експулсирани 150 000 евреи, в случай че не приемат християнството. 1697 г. – Последният свободен град...
Полезно от Мрежата
7sport.net