Бургаски съд обяви строителното разрешително за комплекса в Алепу е нищожно

18.02.2021 | 14:40
по статията работи: econ.bg
Издаденото от главния архитект на Созопол е в особено противоречие със закона, се казва в решението
Бургаски съд обяви строителното разрешително за комплекса в Алепу е нищожно
Снимка: БГНЕС

По протест на Бургаската окръжна прокуратура днес Административният съд в морския град обяви нищожността на разрешението за строеж на курортен комплекс "Алепу Вилидж", предаде БНТ.

От съда уточниха, че след проверка на законността на строежа на "Алепу вилидж", възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през юни миналата година, от Окръжната прокуратура бе внесен протест срещу разрешението на строеж, издадено на 10.09.2018 г. от главния архитект на община Созопол, с искане за прогласяване на неговата нищожност. По образуваното през юни 2020 г. дело, съдът е преценил, че протестът на ОП - Бургас е допустим и основателен.

С акта на съда от днес - 18 февруари 2021 г. се обявява нищожността на разрешение за строеж № 100/10.09.2018г., издадено от главен архитект на община Созопол, в полза на "Алепу Вилидж" АД за строеж: курортен комплекс "Алепу Вилидж" (етапно строителство); Първи етап – "укрепване на свлачище "Алепу Вилидж"; Втори етап – "курортен комплекс".

Съдът е приел позицията на прокуратурата и на свой ред е стигнал до изводa, че "разрешение за строеж № 100/10.09.2018 г., издадено от главен архитект на общ. Созопол, е издадено при особено съществено противоречие с материалните разпоредби на закона, при липса на материални предпоставки, чието наличие е задължително, като юридически факт, обуславящ издаването му. Налице е такова нарушение на материалния закон, което касае правилността на административния акт, поради което издаването му е лишено от законова опора - т.е. същият е издаден при липса на условията, предвидени в приложимите материално-правни норми, а именно за законосъобразно изработени инвестиционни проекти, представляващи основна и задължителна предпоставка за издаването му. В случая са нарушени разпоредби от ЗУТ, което обуславя наличието на особено съществен порок на оспорения административен акт, обосноваващ неговата незаконосъобразност до степен на нищожност, поради което съдът намира подадения срещу него протест за основателен".

Наред с това, в хода на производството пред Административен съд – Бургас са били констатирани данни за документни и други престъпления, които са установени от заключение на съдебно-почеркова експертиза, а именно - "част от инвестиционните проекти са изброени в Заявление рег.№ УТ-2112-18/12.02.2018г. до кмета на община Созопол, не са подадени от лицето, посочено в него за заявител, респективно не са подадени от лице, имащо качеството на възложител по смисъла на член от ЗУТ, а изготвените след датата на издаване на първото разрешение за строеж – 26.02.2018 г. инвестиционни проекти и комплексен доклад, послужили за издаване на процесното разрешение за строеж, не са приложени към заявление до кмета на община Созопол, подадено от пълномощник на "Алепу Вилидж " АД и няма данни как са били приобщени към административната преписка по издаване на разрешението за строеж". В тази част ОП – Бургас ще сезира компетентната прокуратура.

Констатираното от ВАП при проверката, отразеното в протеста и изразеното от наблюдаващите прокурори, участващи в производството пред Административен съд - Бургас, становище бе, че процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв, не поражда никакви правни последици и не влиза в сила. В тази връзка от Окръжна прокуратура – Бургас бяха развити и съображения, че искането за обявяване на нищожността на акт може да се предяви без ограничение във времето. Видно от акта на съда, констатациите на прокуратурата са правилни, основателни и базирани изцяло на доказателствата по случая.

Община Созопол е осъдена да заплати на Окръжна прокуратура-Бургас направените съдебни разноски по делото в размер на 150 лв. Решението на съда подлежи на обжалване в срок от 14 дни от съобщаването му на страните.

На 27 август миналата година с постановление на Окръжна прокуратура – Бургас бе образувано досъдебно производство затова, че през месец септември 2018 г. съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешителното за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 17.05   1395 г. – Обединени унгаро-влашки войски нанасят поражение на османската армия при Ровине, Влашко. 1498 г. – Корабите на Васко да Гама достигат до Индия. 1555...