Жилищата в София поскъпнаха със 73% за последните шест години

10.05.2022 | 10:55
по статията работи: econ.bg
На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 66,5% за период от шест години
Жилищата в София поскъпнаха със 73% за последните шест години
Снимка: под лиценза на creative commons

Жилищата в София поскъпнаха с над 73% за период от шест години. Това нарежда столицата на първо място сред градовете в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите. Цените на апартаментите ново строителство в София през четвъртото тримесечие на миналата годината са с 66,5% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - със 75,6%. Така столицата държи първото място по поскъпване и на старите и на новите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти, а цените стабилно вървят нагоре.

Пловдив е на второ място по поскъпване както на старото строителство, така и на новите жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив, с повишение на цените на имотите с 66,5% за период от шест години. В повечето големи градове в страната поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 62% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 71,5%.

Челната четворка на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 52-55%. На трето място в общата класация е Стара Загора (+54,8%), следвана от Русе (+52%). Но за всеки от двата града има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища. 

В Стара Загора значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 61%, като в този сегмент от пазара градът е на трето място в класацията след София и Пловдив. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат значително. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените е по-малко, но също е сериозно - с 53%, показват данните на националната статистика.

В Русе ситуацията е различна - апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 55,6% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 30%.

Варна остава на пето място с поскъпване на жилищата с 46,4% за шест години. Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 36,5% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с 52%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси около Варна.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 37% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 20%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 52,5%. Бургас е градът в класацията с най-голяма разлика между поскъпването на новите и старите жилища.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 54,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 58,6%, а ръстът на цените на новото строителство е с 47,5%.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 05.07   1439 г. – Във Флоренция е обявена уния между Римокатолическата църква и Византия. 1811 г. – В резултат на Войната за независимост на испанските колонии в...