Преките чуждестранни инвестиции у нас намаляват в началото на годината

20.03.2023 | 17:55
по статията работи: econ.bg
Продължават да изтичат български пари и към чужбина. По предварителни данни от БНБ нетният поток на преките български инвестиции в чужбина за януари възлиза на 19.9 млн. евро
Преките чуждестранни инвестиции у нас намаляват в началото на годината
Снимка: БГНЕС

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в страната за януари, отчетени съгласно принципа на първоначалната посока на инвестицията, намалява. Той е положителен в размер на 147.5 млн. евро (0.2% от БВП*), обявиха от Българска народна банка. Това са паричните средства, които са влезли у нас, но сумата е все пак е по-малка – с 479.5 млн. евро, спрямо тази за януари миналата година, когато е била 627 млн. евро или 0.7 на сто от БВП на страната.

По всички показатели, освен инвестициите в недвижими имоти, има влошаване.

При дяловия капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната), има влошаване. Той е положителен и възлиза на 19.6 млн. евро за януари. Но, той е по-малък – с 27.3 млн. евро, от този за януари миналата година, когато е бил положителен в размер на 47 млн. евро.

Промяна има в нетния поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти. Той вече е положителен в размер на 0.3 млн. евро при отрицателен нетен поток от 0.1 млн. евро за януари миналата година, т.е. спрели са продажбите и има повече покупки на такива активи.

Предварителните данни по статията „Реинвестиране на печалба“ (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) също показват влошаване. Сумата е с положителна стойност и възлиза на 15.2 млн. евро. Но преди година реинвестираната печалба е била с положителна стойност от 401 млн. евро за януари миналата година.

Влошаване има и при нетния поток по подстатия „Дългови инструменти“ (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити). Той е с положителна стойност и възлиза на 112.7 млн. евро. Преди година обаче нетният поток отново е бил с положителна стойност, но от 179 млн. евро.

Най-големите нетни положителни потоци по преки инвестиции в страната за януари са дошли от Люксембург (115.3 млн. евро), от Нидерландия (21.1 млн. евро) и от Белгия (17.3 млн. евро).

Стокообменът ни с Люксембург е символичен, но страната се нарежда на 6-то място сред водещите инвеститори в България. През 2004 г. е учреден Белгийско–българско-люксембургски бизнес клуб, с основна цел подпомагане и стимулиране на икономическите и търговските връзки между трите страни. Понастоящем членове на бизнес клуба са 80 компании от различни сектори на икономиката.

Кралство Белгия и един от водещите инвеститори в България. Фирмите от тази страна имат дългосрочни интереси и стратегия за развития, създават реални работни места, пренасят опит, обучават кадрите, разширяват инвестициите и производството си и са пример за устойчиво развитие. В нашата страна, успешно развива своя бизнес, например, KBC – собственик на ОББ и ДЗИ, а от 2021 г. на българските операции на „Райфайзен Банк“. Тук е Solvay Sodi – едно от най-големите производствени предприятия (калцинирана сода) в България (Варна), „Агрополихим“ – важен производител на химически торове и други. В България има и много белгийски МСП, в текстилния сектор, ИКТ, селското стопанство, транспорта, логистиката, кетъринга и други. Стокообменът ни с Белгия надхвърля милиардо евро.

Кралство Нидерландия е един от традиционните и важни търговски и икономически партньори на България, като двустранната търговия надхвърля 2.5 млрд. евро. Страната се нарежда на 1-во място по размер на преки чуждестранни инвестиции в България.

На другия полюс са Ирландия и Швейцария, които са с най-големите нетни отрицателни потоци, т.е. изтегли към тях парични средства, съответно с по 21.2 млн. евро и 7.4 млн. евро.

Продължават да изтичат български пари и към чужбина. По предварителни данни от БНБ нетният поток на преките български инвестиции в чужбина за януари възлиза на 19.9 млн. евро (0.02% от БВП). Сумата все пак е два пъти по-ниска спрямо януари миналата година, когато от страната ни са изтгели към странство 46.7 млн. евро или 0.1% от БВП на страната.

* При БВП в размер на 90 358 млн. евро за 2023 г. (прогноза на БНБ) и 84 559.3 млн. евро за 2022 г. (данни на НСИ от 08.03.2023 г.).

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 31.05   193 г. – Римският император Дидий Юлиан е убит на третия месец от своето управление. 1778 г. – Основан е град Мариупол в днешна Украйна. 1792 г. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net