Искам да започна бизнес. Кой ще ми помогне?

19.03.2012 | 12:45
по статията работи: Петя Бързилска
Start Up – кoи са, какво правят и с какво съдействат на стартиращите предприемачи
Искам да започна бизнес. Кой ще ми помогне?

 

 Start Up е фондация с идеална цел в помощ на хората в България, които искат да започнат и развият свой собствен бизнес. Това е организация с мотото: "От предприемачи за предприемачи".

За да ви представим нейната дейност и начините, по които тя помага на начинаещи предприемачи, разговаряхме с Полина Георгиева и Камен Сарафов, членове на Start Up.

Как се заражда идеята?

Всичко започва през 2006 г. Тогавашните членове на Start Up имат идеята да създадат организация, която да е изцяло ориентирана към предприемачите, искащи да стартират бизнес начинание. Тя е създадена да научи и запознае хората с това как се прави бизнес в България.

Петима ентусиасти са създателите на организацията. Те реализират идеята си и правят първата Start Up конференция. Това успяват да осъществят без никакви лични контакти и почти никакъв опит. Впоследствие и идеята, и Start Up се разрастват. В момента активните членовете на фондацията са 15 души, но мрежата се е разразнала неимоверно.

Каква е целта?

Целта е да се предоставят поле за изява, контакти и среда на младите предприемачи. Start Up е мястото за среща между хора, които искат да стартират бизнес. Фондацията има желанието да покаже как една "идея може да се превърне в компания". Една от основните цели е хората да разберат, че има и печеливши български фирми и да се запознаят с тях. Мисията е да се създаде екосистема от компании. Start up е това, което може да свърже начинаещи предприемачи с инвеститори и с хора, вече минали по този път, които биха били склонни да подадат ръка.

Какво е Start Up конференция?

Това е ежегоден форум за предприемачество, който се провежда през октомври или ноември. По време на коференцията се осъщестяват контакти между начинаещи предпримачи, вече утвърдени фирми и инвеститори. Там лекторите обясняват за трудностите, които са срещнали, и грешките, от които може да се почерпи опит. Също така инвеститорите имат възможност да окрият бизнеси, които могат да финансират.

Една от инициативите по време конференцията е размяната на визитки. Това е начин да се създаде мрежа от контакти между различните страни. Този, който прояви инциатива, би могъл да намери евентуални клиенти, инвеститори и партньори за бизнеса си.

На първата конференция присъстват 808 посетители и 25 лектори. Това е изключително силно начало за фондацията. На последната конференция посетителите са около 450 души. Тогава се е наложило да се връщат хора заради недостатъчно голямата зала.

Типични теми, които присъстват на всяка конференция, са: "Как да си регистрираме фирма?", "Кои са източниците на финансиране?", "Как да напишем бизнес план", "Програми и фондове на ЕС за предприемачи". За лектори по тези теми са канени юристи, представители на инвестиционни фондове и хора, които имат опит в изготвянето на бизнес планове.

Конференции се правят не само в София. През последните две години са се провеждали такива в Пловдив и Варна. На 24 и 25 март предстои да се състои подобно събитие и в Благоевград (в Аулата на Американския университет).

Някои от лекторите

 • Елвин Гури основател и изпълнителен директор на JetFinance International, по-късно (2007 г.) компанията е закупена от френската BNP Pariba- Cetele, лектор през 2007 г.
 • Ники Горчилов – съосновател на телекомуникационната компания "Орбител", лектор през 2008 г.
 • Стефан Шарлапов – бивш собстевник на „Девин“ и на марката Royal foods. В момента собственик на веригата „Шарлапов хотелс“, лектор през 2008 г.
 • Костадин Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на „Бианор Холдинг“ АД, лектор през 2008 г. 
 • Уляна Винчева – основател и управител "Дентал Трибюн България", лектор през 2009г.
 • Даниел Стоянов и Десислава Чочева – основатели на motorsport.bg, лектори през 2009 г.
 • Жюстин Томс – експерт онлайн маркетинг и онлайн медии, лектор през 2009г.
 • Александър Ковачев – основател на кетъринг компанията Red Devil, лектор през 2010 г.
 • Ивайло Пенчев основател на Walltopia, фирма, специализирана в производтсвото на изкуствени катерачни стени и хватки, лектор през 2010 г.
 • Орлин Попов – собственик и генерален мениджър на веригата ресторанти Happy Bar&Grill, лектор през 2011 г. , Пловдив
 • Христо Попов – основател и собственик на веригата магазини „Фамилия“, лектор през 2011 г., Пловдив.

Кой може да се запише за Start Up конференция?

Всички, които желаят, могат да се запишат. В началото конференцията е напълно безплатна и напълно отворена. Впоследстие, заради повишаващия се интерес се поражда необходимостта от по-големи зали и техника за записване. Това кара организаторите да въведат вход за участие в конференцията. Въпреки това за последните 2 години не се забелязва отслабване на интереса. На последната конференция приблизително 300 души от присъстващите са от предварително записване.

Кой е в екипа?

Членове на фондацията са предимно млади хора. Те намират достатъчно ентусиазъм, за да отделят време и да имат лично отношение към дейността й. Работи се изключително и само на доброволни начала. От 2006 г. досега екипът не е запазил оригиналния си състав. Идеята обаче – подпомагане на стартиращия бизнес, е останала. В момента екипът се състои от хора, повечето от които имат свой собствен бизнес. Те искат да предадат част от това, което знаят, на тези, на които това тепърва предстои.

Как може да станеш член на Start Up?

Всеки може да бъде част от екипа на Start Up. Бъдещият член може да бъде част от фондацията и да се включи активно в дейността. Той има възможност да почери от опита и да намери това, което търси. Един член може да си създаде полезни контакти и да допринесе за развитието на идеята. Всеки напуска екипа, когато жалае.

Кои са другите проекти на Start Up?

Start Up bootcamp. Това са серия от практически обучения в рамките на един ден. Те се провеждат веднъж на месец. Срещите са отворени. Дават се отговори на много конкретни въпроси. Някои от тях са: „Как да изработим бизнес план“, „Как да направим маркетинговата стратегия на нашата компания“, „Как да стартирам с 0 лв“.

Open Coffee срещи. Провеждат се един или два пъти месечно. Те също са напълно отворени. На тях се представят най-често по три стартиращи компании, които накратко представят идеята си. На тези срещи екипът се ангажира да потърси инвеститори. На едно място отново са предприемачи и инвеститори, но в по-малък формат, отколкото при конференциите. По този начин комуникацията се осъществява много по-лесно. Open Cofee срещите са практика от повече от две години. Те се провеждат освен в София, и в Бургас, Пловдив, Велико Търново и Варна.

В момента Start Up е локален център на Институа за предприемачесво CISCO Entrepreneur Institute. По тази програма за предприамачество също се организират практически курсове

Какво липсва на хората, които имат идея, но не знаят как да я осъществят?

Една от основните пречки е липсата на знания и умения. Според Start Up не е задължително хората да са иконономисти. Важното е да бъдат запознати с процеса на създаване на фирма и осъществяване на бизнес начинание. Също така проблем е и липсата на вяра, че стартиращите компании могат да успеят. Много хора нямат добрия пример пред себе си. Те просто не знаят, че има много успешни бизнеси в България и има хора, които са осъществили идеите си тук. Start Up иска да покаже, че това е възможно.

Какво е важно за един добър бизнес план?

Според членовете на Start Up литературата на български език въобще не е адекватна. Информацията, представена там, е твърде остаряла или съвсем се отклонява от това, което иска да види инвеститорът. За предпочитане е предприемачът да събере идеята си в около 2-3 стр. Ако е съпътствана от презентация или видео, това ще допринесе за атрактивността на бизнес плана. Най-хубаво е планът да е на английски език. Това се прави не само, защото английският език в възприет в деловата сфера, но също така и за да се стигне до по-широка публика.

Според организацията най-важното за човек, който иска да започне бизнес, е да представи добре идеята си пред инвеститори. Разбира се също така е необходимо той да притежава необходимите ентусиазъм и желание.

Сега към какво се стреми Start Up?

Фондацията се стреми към разрастване и създаване на екосистиема от фирми. В момента се извършва реорганизация. Целта е Start Up да стане платформа, която да свърза всички желаещи и интересуващи се от предприемачество. Могат да се включат както хора, които имат идея, така и тези, които просто се интересуват от темата. Вече утвърдилите се предприемачи също ще са част от Start Up.

Кой инвестира в стартиращи бизнеси?

Хора, които вече са се утвърдили на пазара и искат да предадат знанията и опита си. Те инвестират не само средства, но съща така допринасят с „ноу-хау". Финансиращи компании могат бъдат и инвестиционни фондове, които са се специализирали в намирането на печеливши идеи. В България има няколко такива, като един от най-големите е NEVEQ.

Любопитно е, че веригата от кафе заведения Onda първоначално е изцяло българска компания. Основател е Явор Тодоров. Тя намира финансиране от инвестиционните фондове Global Finance през фонда си Bulgaria and Romania Growth Fund Holdings и Bulventures Capital. През 2010 г. веригата е закупена от италианската компания Lavazza. Явор Тодоров е лектор на Start Up конференция през 2008 г.

Кои идеи се предпочитат от страна на инвеститорите

Според Start Up в момента се наблюдава предпочитание за инвестиране в идеи от IT сектора и различни интернет приложения. Причината за това е бързата реализация, която могат да предложат такива начинания. Също така в повечето случаи сферата на IT услугите изисква по-малка първоначална инвестиция. Тези компании могат до 2-3 години да излязат на печалба. Това е така най-вече заради мащаба на техния бизнес, който не е ограничен до едно конкретно място. Повечето фирми от IT сектора могат да продават по целия свят.

Разбира се Start Up не смята, че това са единствените бизнеси, които могат да намерят финансиране и да успеят. Ако идеята е достатъчно добра, много хора биха били готови да финансират едно бизнес начинание.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
 • Зимна приказка
 • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
 • Женевски конвенции
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...