София е трета в региона по най-много празни офиси

17.09.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
16% от офисите в българската столица са празни, а делът на свободните площи е по-голям само в Сараево и Тирана, съответно 30% и 16,5%
София е трета в региона по най-много празни офиси
Снимка: под лиценза на creative commons

София е на трето място в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) по дял на свободните офис площи през първото полугодие, сочи доклад на консултантската компания Colliers.

16% от офисите в българската столица са празни, а делът на свободните площи е по-голям само в Сараево и Тирана, съответно 30% и 16,5%. Компанията обяснява това със завършването на големи обеми нови офис площи в сравнение с размера на пазарите. На обратния полюс е словенската столица

Любляна, където свободните офис площи са само 4% от общия обем. Следват Загреб с 5% и Талин със 7,3%, сочат данните на Colliers.

Празните площи в сегмента в София може да се увеличат, защото към края на първото полугодие столицата ни е и на трето място в региона по най-голям обем нови модерни офис площи в процес на изграждане, като отстъпва само на Будапеща и Варшава.

На регионално ниво офис пазарът в ЦИЕ показва първи признаци на възстановяване, като през първата половина на 2021 г. над 1,1 млн. кв. м модерни офис площи са наети в столиците на 15-те държави, включени в доклада на Colliers. Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249 300 кв. м), следвана от Прага и Будапеща. Секторът на бизнес услугите продължава да генерира високи нива търсене от страна на наемателите и представлява един от най-големите работодатели в региона.

Над 29 млн. кв. м е общото предлагане на модерни офиси в 15-те столици в ЦИЕ в края на първото полугодие на 2021 г. Новите оферти на тези пазари възлизат на малко над 640 хил. кв. м, като още 2,2 млн. кв. м са в процес на активно изграждане и предстои да бъдат завършени през следващите две-три години.

"В резултат на неотдавнашните смущения, свързани с пандемията, на най-големите пазари на офис площи в ЦИЕ през 2020 г. се наблюдаваше среден годишен спад до -30% както в брутното, така и в нетното търсене“, казва Кевин Търпин, регионален директор "Проучвания" за ЦИЕ в Colliers. „Сходни резултати се наблюдават и през първата половина на 2021 г., но на някои пазари като Варшава например се регистрират първите признаци на възстановяване.

През първото полугодие на 2021 г. са наети над 1,1 млн. кв. м модерни офиси площи в столиците на 15-те държави от ЦИЕ. Най-високо ниво на активност е регистрирано във Варшава (249,300 кв.м), следвана от Прага (183 300 кв. м) и Будапеща (172 900 кв. м)“, допълва той.

"Важно е да се подчертае, че голяма част от търсенето на пазарите в ЦИЕ идва от сектора на модерните бизнес услуги, който е сред най-големите групи наематели на офис площи. За да добием представа колко важен или голям е този сектор, ако приемем, че на един служител се падат средно по 10 кв.м, то този сектор би могъл да заеме над 10 млн. кв. м, или около 35% от пазарния фонд на 15-те столици в ЦИЕ“, отбелязва Търпин.

„Разпространението на тези центрове за бизнес услуги обаче е много по-широко от офис пазарите на столиците, то е и в регионалните градове на Полша, Чехия и Румъния", добавя той.

„В София също се регистрират по-високи нива на търсене през първите шест месеца на 2021 г., обемът на сключените сделки е 70 330 кв. м, което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 г. Секторът на бизнес услуги продължава да бъде двигателят на пазара на офис площи, доказателство за това е, че 73% от всички регистрирани сделки са именно с тези компании“, казва Верка Петкова- Шекерова, партньор „Бизнес развитие“ в Colliers.

Най-голямо е предлагането на модерни офис площи във Варшава (около 6,1 млн. кв. м), Будапеща (около 4 млн. кв. м) и Прага (3,7 млн. кв. м). Най-висок ръст на ново предлагане през първото полугодие на 2021 г. се наблюдава във Варшава, където предприемачите са реализирали десет офис проекта с обща площ от 226 300 кв. м.

За много страни в региона бизнес услугите са се превърнали в един от водещите източници на преки чуждестранни инвестиции и един от най-големите сектори по отношение на заетостта, който към момента се оценява на над 1 милион души на пазарите, включени в доклада на Colliers.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 11.05   330 г. – Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол. 912 г. – Александър става старши император на Византийската империя, делейки...