"Рекордната инфлация" в Хърватия заради приемането на еврото се оказа 0.2%

06.02.2023 | 17:05
по статията работи: econ.bg
Според Евростат инфлацията в Хърватия за януари 2023 г. е 0,2% и забавя ръста си за втори пореден месец. Годишната инфлация през януари 2023 г. е 12,5%, през декември 2022 г. -12,7% а през ноември 2022 г. - 13%
"Рекордната инфлация" в Хърватия заради приемането на еврото се оказа 0.2%
Снимка: под лиценза на creative commons

Анализът е препубликуван от Factcheck.bg - платформа за проверка на фактите, създадена по инициатива на Асоциацията на европейските журналисти - България

"Става нещо страшно в Хърватия след въвеждането на еврото, цените полудяха"

Още в първите дни, след като Хърватия прие еврото като валута и стана част от еврозоната, български медии публикуваха материали със сензационни заглавия за увеличението на цените в страната. Експерти и политици, които агитират срещу приемането на еврото в България и работят за организиране на референдум по темата, внушаваха, че инфлацията в Хърватия е много висока и ще продължи да расте.

Официалните данни за инфлацията в Хърватия през януари обаче не потвърждават твърденията за голямо поскъпване.

Според Евростат инфлацията в Хърватия за януари 2023 г. е 0,2% и забавя ръста си за втори пореден месец. Годишната инфлация през януари 2023 г. е 12,5%, през декември 2022 г. -12,7% а през ноември 2022 г. - 13%.

Според Хърватската национална банка въвеждането на еврото няма съществено отражение върху инфлацията: "Движенията през януари показват, че въвеждането на еврото в Хърватия може да има сравнително леко въздействие върху общата инфлация, което е в съответствие с опита на други страни".

Ефектът от преминаването към еврото в общия размер на инфлацията в Словения е 0,3, в Словакия - 0,15, в Естония - 0,3, в Латвия - 0,2, а в Литва - 0,11 процентни пункта. Данните са от научна публикация от 2019 г. на доц. Янко Христозов от Университета за национално и световно стопанство (УНСС), озаглавена "Води ли въвеждането на еврото до висока инфлация? Мит или факт?".

"Различни изследвания показват, че съществува слаб еднократен ефект от смяната на валутата върху равнището на цените, измерено чрез ХИПЦ" (хармонизиран индекс на потребителските цени), се посочва в научната монография "Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната". Изследването беше публикувано миналата година от катедра "Икономика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Части от него са залегнали и в работния вариант на проекта на анализ на ефектите от въвеждането на еврото, изготвен от Българската народна банка (БНБ) и предоставен на партиите в 48-ото Народно събрание миналата есен.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 13.03   1516 г. – Карл V Хабсбург е провъзгласен за първи крал на Испания. 1519 г. – Испанският конкистадор Ернан Кортес слиза на мексиканския бряг и започва поход...
Полезно от Мрежата
7sport.net