"Наказание за майчинство": Около 7.7 млн. жени в ЕС не са на пазара на труда

02.06.2023 | 16:55
по статията работи: econ.bg
Всяка година в Европейския съюз не се изплащат полагащи се за труд поне 242 милиарда евро поради така наречената загуба за неплатени грижи - загуба на доходи поради липсата на споделени отговорности за грижите в домакинството
"Наказание за майчинство": Около 7.7 млн. жени в ЕС не са на пазара на труда
Снимка: под лиценза на creative commons

Всяка година в Европейския съюз не се изплащат полагащи се за труд поне 242 милиарда евро поради така наречената загуба за неплатени грижи - загуба на доходи поради липсата на споделени отговорности за грижите в домакинството.

Загубата се поема главно от жените, които вършат по-голямата част от тази работа, независимо дали става дума за домакински задължения, гледане на деца или грижи за възрастни роднини, пише EUobserver.

"Неплатената работа по полагане на грижи е основната причина жените да остават извън работната сила", коментира Лийв Вербовен, директор на Международната организация на труда (МОТ) в Брюксел, по време на дискусия за стратегията на ЕС за равенство между половете.

Около 7.7 милиона жени в ЕС не участват на пазара на труда поради отговорности, свързани с полагане на грижи. Проблемът засяга само 450 хил. мъже.

В Европа 80% от грижите за близки се полагат от приятели, роднини и съседи и този труд не е платен. А там има потенциал за създаване на нови работни места.

МОТ изчислява, че неплатеният труд по полагане на грижи възлиза в световен мащаб на 16.4 милиарда часа всеки ден. Това се равнява на около два милиарда работни места на пълен работен ден.

Независимо дали е платен или неплатен, у дома или в институции за грижи, секторът е силно феминизиран.

"Всичко това оказва влияние върху икономическата независимост на жените, допринася за разликите в заплащането и пенсиите им и може да доведе до повишен риск от социално изключване и бедност", смята евродепутатът Мария Уолш.

В допълнение към недостига на работници, нарастващата нужда от грижи през следващите десетилетия и социално-демографските промени ще изострят един вече наболял проблем. Населението на Европа застарява, раждаемостта намалява и според прогнозите на Европейската комисия броят на хората, нуждаещи се от дългосрочни грижи, ще нарасне от 30.8 милиона на 38.1 милиона до 2050 г.

Освен това условията на труд в сектора на платените грижи (около 12 милиона работници) са непривлекателни в момента отчасти поради ниските и недостатъчни инвестиции.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 07.09   70 г. – Римската армия начело с Тит превзема Втория храм и плячкосва Йерусалим. 451 г. – Римската войска нанася поражение на хуните в Битка на Каталаунските...
Полезно от Мрежата
7sport.net