3 392 строежа са въведени в експлоатация през 2020 г.

30.12.2020 | 09:30
по статията работи: econ.bg
Сред приоритетите на ДНСК са засилване на контрола върху строителния надзор и качеството на влаганите продукти в строежите
3 392 строежа са въведени в експлоатация през 2020 г.
Снимка: АПИ

3392 строежа от І, ІІ и ІІІ категория са въведени в експлоатация през 2020 г., показва обобщена справка за работата на ДНСК. От дейността на дирекцията са събрани и преведени в държавния бюджет над 4 млн. лева, от които над 3,5 млн. лв. са от такси за издаване на разрешения за ползване.

Голям брой от въведените в експлоатация строежи са с широко обществено значение, в т.ч. и финансирани с европейски средства по различни оперативни програми – „Регионално развитие“, „Транспорт“, „Околна среда“ и др., строежи от туристическия отрасъл, хидротехнически, инфраструктурни и други обекти.

Сред най-значимите обекти са  Автомагистрала „Струма“  Лот 3.1 „Благоевград – Крупник; обходът на гр. Габрово и етапна връзка към него; първият етап от основния ремонт на второкласния път Дупница – Самоков; обходът на Ахелой на пътя Слънчев бряг – Бургас; разширението на метрото в София и пускането в движение на III-та метролиния; рехабилитацията на железопътната линия Пловдив – Бургас в участъка Скутаре – Оризово; разширението на газопреносната  инфраструктура на „Булгаргаз“ ЕАД, паралелно на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница, газификация на Монтана, Враца и Благоевград и други.  

В експлоатация са въведени и няколко важни за подобряване на ВиК инфраструктурата обекта: пречиствателна станция за отпадъчни води в землището на гр. Айтос, ремонт на микроязовир „Букова поляна“ в община Мадан, ремонт на язовир „Ташлъдере“ в община Стражица, ремонт и възстановяване на изправното и експлоатационно състояние на язовир „Келанджика“ в община Свиленград. Приключили са също основният ремонт на язовир „Ценович 2“ в община Силистра, възстановяване техническата годност на язовир „Рогозен-1“ в община Хайредин, реконструкцията на съществуваща земно-насипна язовирна стена и възстановяване на чашата на язовира край с. Осеново, община Аксаково, неотложните ремонтно-възстановителни работи на язовир „Тотлебенов вал“ в община Плевен, както и интегрираният проект за подобряване водния цикъл на гр. Добрич. 

Сред въведените в експлоатация сгради има и две лечебни заведения – специализираната очна болница за активно лечение във Враца и основно ремонтираната централна сграда към СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ ЕАД“ в София.

Освен това са въведени в експлоатация хипермаркети и търговски центрове, производствени предприятия и бази в Пазарджик, Добрич, София, Варна, Разград, Ямбол, Враца, Куклен и други. Издадено е разрешение за ползване на многофункционална спортна зала в гр. Сандански. В Бургас, в района на пристанището е започнала да функционира сграда за конгресен, научно-изследователски център за контрол и изследване на Черно море с прилежащи офис площи.

От началото на годината до края на ноември от служителите на ДНСК са извършени общо 31 276 проверки на строежи, строителни книжа и строителни продукти. Най-голям брой са извършени от служителите на РДНСК – Пловдив, Бургас, София, Софийска област, Варна и Благоевград. Проверките, свързани със  законосъобразността на строежи, са основно на жилищни и обществени сгради и техническа инфраструктура. 

2158 проверки са направени за изпълнението на задълженията на лицата, упражняващи строителен надзор. Проведени са 549 процедури по издаване на удостоверение за вписване в регистъра на консултантите за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняване на строителен надзор, вписване на промени в съдържанието и продължаване на срока на издадено удостоверение, при което са реализирани приходи от такси в размер над 100 хил. лева. Прекратено е действието на удостоверенията на 2 юридически лица, извършващи дейност консултант.

В резултат от проведените административнонаказателни производства срещу виновни физически и юридически лица за нарушения на разпоредбите на ЗУТ са издадени 577 наказателни постановления на обща стойност над 850 хил. лева. 

ДНСК извършва контрол и на дейността на общинските и районните администрации. През периода са  проверени 196 общински и 16 районни администрации. Най-честите нарушения са несвоевременно предприемане на действия от служители на общинската администрация по постъпили жалби и сигнали, неспазване на законоустановения срок за издаване на разрешения за строеж, допуснати нарушения при издаване на разрешения за строеж и заповеди за допълването им от длъжностни лица от общинската администрация.

Дирекцията е завишила контрола за спазване на основните изисквания за влаганите в строежите продукти, както и върху местата за добива и производството им. Извършени са общо 1500 проверки на строежи, бетонови възли, кариери, асфалтови бази и други места за производство на строителни продукти. Установените нарушения там са основно в липса на валидни документи за осъществен метрологичен контрол на средствата за измерване, а в някои случаи на изтекъл срок на валидност на сертификати за съответствие на произвеждани строителните продукти. При извършените последващи контролни проверки е установено, че предписанията на органите на ДНСК са изпълнени. 

През изминалата година в ДНСК са постъпили и обработени общо 40 252 запитвания, жалби, сигнали и молби на физически и юридически лица и искания за назначаване на Държавни приемателни комисии. 915 от тях са постъпили по електронен път. Обявените в сайта на ДНСК електронни адреси на регионалните дирекции дават възможност на физическите или юридически лица да насочват писмата си директно към съответната дирекция по местонахождение.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net