Създаване на собствен уебсайт в WordPress: Толкова е лесно! 10

13.03.2021
по статията работи: Econ.bg
Създаване на собствен уебсайт в WordPress: Толкова е лесно!
Снимка: IONOS

В днешния свят никой предприемач не може да си позволи да не поддържа онлайн присъствие. Но какво трябва да направите, ако Ви липсват необходимите умения за програмиране, за да го създадете? Система за управление на съдържанието (CMS) може да поправи всичко. Веднъж инсталирана, можете да я използвате за създаване, проектиране и управление на уебсайт, без да се нуждаете от задълбочени HTML познания. Една от най-известните системи за управление на съдържанието е WordPress. В тази статия ще Ви обясним как да създадете уебсайт с помощта на WordPress, за да можете да се възползвате от предимствата на системата за управление на съдържанието.

Контролен списък за създаване на уебсайт в WordPress

За да създадете уебсайт с WordPress, има няколко неща, които трябва да вземете под внимание. Използвайте следния контролен списък, за да сте сигурни, че няма да забравите нито едно от тях:

Управлявайте хостинг в WordPress с IONOS!

Стартирайте уебсайта си бързо и се възползвайте от най-сигурната и актуална версия на WordPress!

1. Инсталиране на системата за управление на съдържанието

Изберете пакети на WordPress, в които необходимите файлове вече са депозирани на сървъра, като WordPress хостинг от IONOS, или автономно управление на инсталацията (потребителят се грижи за пълната инсталация). В този случай се нуждаете от уеб хостинг, FTP достъп, домейн и изтегляне на последната версия на WordPress. Това ръководство за инсталиране на WordPress ще Ви помогне в процеса.

2. Редактиране на главната конфигурация

Първо трябва да настроите общите настройки за началната страница на WordPress. За начало можете да въведете „Заглавие на уебсайта“ (ако още не сте го направили по време на инсталационния процес), както и „Подзаглавие“. Това са основно билбордовете за Вашия уебсайт: браузърите и търсачките имат достъп до тези данни, за да доведат потребителите до Вашия сайт. Следователно трябва да отделите малко повече време за избор на името си, но не се притеснявайте, винаги можете да променяте тези полета отново и отново.

260891

Можете да конфигурирате WordPress и Вашия уебсайт чрез настройките на таблото за управление.

Освен това можете да промените и настройките за държава - часова зона, език, формат на дата и час. Също така е възможно да промените настройките за четене и писане. Единственото важно тук е ако вече имате подробен план за Вашия работен процес. Настройките за четене обаче определят как Вашите публикации да се показват и четат от посетителите на Вашия сайт.

3. Настройки за редактиране на съдържанието

За да направите това, направете корекции на съответните настройки за четене и писане. Установете дали потребителите могат да коментират публикации и дали тези коментари изискват предварително одобрение за публикуване и активиране на ping и pingback.

Преди да напуснете раздел Настройки, трябва да се занимаете и с постоянните връзки. Постоянната връзка се характеризира с факта, че един и същ URL адрес винаги е една и съща статия (което обикновено не е така при динамичните URL адреси). Постоянните връзки стандартизират връзките към Вашите статии и гарантират, че съдържанието Ви ще бъде достъпно на този адрес и че връзките от други уебсайтове няма да се загубят. Можете също така да използвате „говорящи URL адреси“, които превръщат името на статията в част от интернет адреса, това е по-добре за потребители и търсачки.

4. Разпределяне на роли и разрешения

Запазвате си позицията на администратор по подразбиране след инсталация. Като администратор имате възможност да добавяте нови потребители и да управлявате привилегии. Ако Вашият проект се управлява от няколко потребители, установете кой какво може да направи.

260895

Таблото за управление Ви позволява да управлявате и добавяте нови потребители.

Забележка:

С помощта на приставки можете да задавате и създавате други роли в бекенда на уебсайта. Приставката WooCommerce дава възможност да се дават роли „Мениджър на магазин“ и „Клиент“ на различни потребители.

5. Инсталиране на теми

Вашият избор на тема ще определи външния вид на мрежата и представянето на фронтенд съдържанието. Темите могат да бъдат създадени от WordPress или от трета страна (безплатни и платени). Адаптирайте всеки път. За това можете да използвате персонализатора. Също така проверете дали дизайнът е адаптивен и използвайте уиджети при необходимост.

260888

Можете да използвате опция „Дизайн“ от менюто, за да инсталирате и персонализирате теми.

В допълнение към темите, предоставени от WordPress, има безброй други теми, предлагани от други доставчици. Най-лесният начин да намерите и инсталирате нови шаблони за дизайн е да изберете „Добавяне на нова тема“ в менюто. Това ще осигури достъп до базата данни на WordPress.org и можете да филтрирате наличните теми по функция или цветен дизайн, или да търсите директно за определена тема. Много други интернет платформи предлагат теми, достъпни за изтегляне. Добри източници на „премиум теми“ включват Themeforest, TemplateMonster и много други.

Забележка:

Някои теми ще изискват допълнителни приставки, за да работят, но ще бъдете информирани за това по време на инсталирането на темата.

6. Дефиниране на структура на менюто 

Дефинирането на структура на менюто ще улесни навигацията за потребителите и ще покаже връзки или определени категории публикации на статични страници.

260893

Можете да помогнете на посетителите да се ориентират във Вашия уебсайт в WordPress с помощта на добре организирани менюта.

7. Инсталиране на приставки

Приставките добавят допълнителни функции към Вашия уебсайт в WordPress. Под опцията в менюто „Приставки“ ще намерите различни разширения. Askimet Anti-Spam се предлага предварително инсталирана. Тази приставка Ви помага да запазите зоната за коментари на Вашите публикации без нежелана реклама. Други модули могат да бъдат инсталирани, точно както темите. Под „Инсталиране“ можете да добавяте приставки от официалната база данни, както и да инсталирате ръчно изтеглени файлове.

260896

Приставките увеличават функционалността на Вашия уебсайт.

Забележка:

Някои приставки (както темите) са платени. Винаги проверявайте дали няма безплатни алтернативни приставки, които изпълняват същата функция, преди да платите за такава приставка.

8. Създаване на индивидуални уебстраници 

WordPress прави разлика между публикации и страници, въпреки че и двете се основават на съдържание. Докато публикациите са подредени хронологично, страниците се държат статично. Типични примери за страници в блога са страниците „Относно“, контактите и импринта. Конвенционалните блогове в WordPress обикновено съдържат много повече публикации, отколкото страници. Както обаче споменахме по-горе, можете да създавате статични уеб страници, използвайки и WordPress. Тогава тези страници имат много по-висок приоритет.

260894

Страниците могат да се персонализират с редактора.

9. Публикуване на записи

Важно е да слагате подходящи категории и етикети на публикациите, така че потребителите да могат лесно да ги намерят.

260897

Можете да закачате важни публикации на началната страница на вашия блог.

10. Използване на медийната библиотека

Можете да използвате медийната библиотека за съхранение на снимки, видеоклипове и аудио файлове, които можете да използвате във Вашите публикации и страници. Изображенията могат да бъдат придружени и от алтернативен текст, който накратко описва какво показват. Освен че са от съществено значение за SEO, алтернативните текстове служат за по-голяма достъпност до уебсайта.

260892

Качвайте мултимедийни файлове в медийната библиотека, за да ги използвате във Вашите публикации.

Създаване на подходящо съдържание

Кое съдържание е подходящо за Вашия уебсайт в WordPress зависи в голяма степен от Вашата целева група и ефекта, който искате да постигнете. Иска ли Вашата аудитория повече информация по определена тема? Или се опитвате да споделите конкретна информация за Вашата компания? Опитайте се да се поставите на мястото на посетителите си или попитайте приятели и познати за мнението им. Независимо от това, за което пишете, някои правила се прилагат еднакво за всички текстове на уебсайтове.

Информативно съдържание

-Информацията трябва да бъде подходяща, надеждна и с добро качество.

-Цел: Да накарате читателя да иска да посещава сайта редовно.

-Начин: Връзка към други външни или вътрешни статии, използвайте обяснителни графики, изображения и др.

Лесно структуриране на страници

-Информацията трябва да бъде достъпна и локализируема, структурата на уебсайта трябва да бъде логична и интуитивна.

-Цел: Да привлече вниманието на читателя визуално, да благоприятства презентацията на съдържанието.

-Начин: Заглавия, марки и списъци, модел на четене във F, принцип на обърната пирамида, менюта, категории, етикети и облаци от етикети и др.

Внимание! Използването на прекалено много графични елементи може да отвлече вниманието на потребителя от това, което е от съществено значение. Ако навигацията също е сложна, повечето посетители напускат страницата преждевременно.

Информацията трябва да бъде забавна

-Читателите оценяват това усилие, защото е много трудно да се обърне внимание на текст, който, макар и информативен, е труден за разбиране.

-Цел: Представяне на информация в регистър, която благоприятства решението на читателя да остане на страницата.

-Начин: Запознайте се с целевата група читатели, проучете как съдържанието се представя на подобни страници, използвайте изображения, видеоклипове и графики.

Внимание! Когато представяте мултимедийни материали от сайтове на трети страни, е важно да обърнете внимание на правата върху изображенията.

Работа с WordPress

След като научихте как да създадете уебсайт с WordPress, е време да научите как да поддържате и архивирате Вашия уеб сайт.

Уместност

Ако сте създали уебсайт в WordPress с цел предоставяне на информация за Вашата компания например, трябва да се уверите, че цялата информация, която предоставяте, е актуална. Ако Вашата компания промени местоположението си, разширите спектъра на услугите си или цените Ви се променят, трябва незабавно да направите промените в уебсайта си. Това е първата точка за контакт за много потребители, които получават информация за компаниите.

Последователността също е много важна, ако поддържате блог или друг уебсайт, който се актуализира често. Посетителите ще продължат да посещават страницата Ви само ако редовно предоставяте интересно съдържание. За да продължите да издавате редовни материали в дългосрочен план, може да е полезно да създадете план за редакция. Това е особено важно, когато имате екип, който работи заедно с Вас за създаването на съдържание.

Сигурност

За да гарантирате достъпността и сигурността на Вашия уебсайт, трябва да предприемете няколко стъпки. На първо място, трябва да знаете, че инсталирането на актуализациите ще Ви помогне да сведете до минимум възможните нарушения на сигурността. Също така създаването на редовни архиви може да бъде от голяма помощ срещу възможни структурни повреди. Можете да ги създадете ръчно или чрез приставки и безплатни или платени програми, които ще улеснят работата Ви. Друга налична опция е да гарантирате защита с парола, като изберете дълги пароли, съставени от букви, цифри и специални знаци. Освен това, за да се предпазите от кибер атаки, можете да използвате приставки като Limit Login Attempts, която блокира IP адреса на потребителя след определен брой неуспешни опити за достъп.

260890

Редовните актуализации помагат за премахване на пропуските в сигурността.

Анализ

За да извлечете максимума от Вашия сайт, трябва да следите ефективността и статистиката за посетителите. Това ще Ви позволи да реагирате бързо на лоши резултати и да адаптирате съответно стратегията и програмите си. За да получите статистически данни за потребителите, можете да използвате Google Analytics, въпреки че повечето оператори на уебсайтове използват Piwik, който изисква специфична приставка за използване с WordPress - WP Matomo.

Забележка:

Не всички приставки за статистика на посетителите отговарят на европейските закони за защита на личните данни. Не забравяйте да прочетете ръководството за потребителя на приставката, преди да я инсталирате.

Налични са приставки за тестване на самата производителност на уебсайта в WordPress, но можете да използвате и инструмента на IONOS за проверка на уебсайта, който ще Ви позволи да откриете къде можете да подобрите присъствието си онлайн:

Обхват

За да привлечете колкото се може повече посетители, трябва да се уверите, че Вашият уебсайт се показва в началото на резултатите от търсенето на най-известните търсачки, особено Google. За съжаление над 200 SEO фактора влияят на алгоритъма, който създава страници с резултати от търсенето (SERP) и не всички от тях са известни. В нашето цифрово ръководство обаче можете да намерите списък с факторите за уеб позициониране, които са доказали своята ефективност при ежедневна употреба.

Как да създадете уебсайт в WordPress

WordPress е лесен за използване инструмент, с който ще се запознаете бързо. Ако поддържате уебсайт с редовно актуализиране на съдържанието, винаги е препоръчително да използвате система за управление на съдържанието. Можете да използвате бекенда за създаване, управление и публикуване на Вашето съдържание и благодарение на многобройни теми и приставки, Вашият уебсайт няма да изглежда като обикновен блог. Начинаещите обаче ще достигнат ограничение в способността си да променят дизайна и индивидуалните корекции. Но всеки, който има малко познания по програмиране, може да персонализира WordPress, за да го направи още по-гъвкав.

Изходният код на темите и приставките може да бъде модифициран в бекенд редактора, въпреки че е за предпочитане да се избягва тази опция, ако все още не сте работили с CSS или PHP код, тъй като може да застрашите цялото съдържание на уеб страницата, създадена с WordPress .

260889

Специалистите по програмиране могат да модифицират приставки и теми директно от изходния код с помощта на редактора. 

Забележка:

Ако WordPress не е правилната опция за Вас, редактора WebsiteBuilder на IONOS може да е това, което търсите. Той включва много шаблони за дизайн, което прави настройването на собствената Ви начална страница по-лесно и по-бързо, отколкото си мислите!

 

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 24.11   642 г. – Теодор I е избран за папа. 1642 г. – Абел Тасман става първият европеец, открил остров Земя на Ван Димен, днес известен като Тасмания. 1859 г....