Роден да бъде лидер

01.03.2014
по статията работи: Теодора Пенева
Не всеки може да бъде добър мениджър. Но добрите мениджъри се разпознават по 3 основни качества
Роден да бъде лидер

Хората, които четата литература, посветена на лидерството (която е много популярна в бизнес средите и включва и този материал), остават с погрешното впечатление, че всеки притежава потенциала да бъде ефективен лидер. Абсолютно грешно, категоричен е експертът по кариерно развитие Лес МакЮън.

Според него умението да управляваш екипа си, така че да вземеш максимума от хората си, който те притежават заедно и поотделно, и да го вложиш в оптималното развитие на компанията, която ръководиш, не се придобива. То е изначално заложено и само има нужда да бъде разпознато и развито.

Пред онлайн изданието за бизнес и предприемачество Inc.com МакЮън споделя, че истинският лидер може да се познае по три основни качества, които показва. Ето кои са те:

Да води само тогава, когато това е нужно

По обясними причини повечето хора възприемат идеалния ръководител като учителя Джаба Хаитянина. Те смятат, че добрият мениджър трябва да има осанката на божествен месия, който е Избран, за да ги води по пътя на корпоративния просперитет. И тази задача изпълва смисъла на неговото съществуване.

Точно обратното. Истинският лидер не е изпълнен с вътрешното убеждение, че е създаден, за да ръководи всяка група хора, на която е начело, във всяка ситуация. Напротив, той има рядката способност да вниква в работата на служителите си и да претегля момента на предизвикателството.

Истинският лидер ще поведе отбора тогава, когато е нужно и по начина, който той сметне за правилен в зависимост от ситуацията.

Повече да разбира, отколкото да действа

Аналогично – хората смятат, че техният мениджър трябва да може да прави всичко, което и те. Плюс още няколко неща, които да го отличават.

Истината е, че лидерските качества се изразяват не в това колко задачи изпълняваш, а в умението да се издигаш над нещата и да имаш разбирането за тях. Не е необходимо добрият мениджър да е експерт в областите, в които служителите му са добри. Неговата основна задача е да координира всички тези качества в една продуктивна работа. И понякога няма нужда да прави друго.

Лидерът променя хората. Те постигат резултати

За да обясни това лидерско качество, Лес МакЮън дава следния пример:

"Изпълнителен директор А постига поставените му цели, но екипът му „изгаря” по пътя. Изпълнителен директор Б съумява да създаде добър и стабилен екип, който обаче пропуска целта. Кой от двамата е по-добър лидер?

Това, разбира се, е фалшива дихотомия. Отговорът е изпълнителен директор В – който прави така, че хората му да се развиват и да постигат общите цели".

Ако ръководителите във фирмата ви са до такава степен обсебени от задачите, които сте им поставили, те не са мениджърите, които ви трябват. Такъв тип шеф чисто и просто се превръща в диктатор, който не изисква нищо друго, освен служителите стриктно да спазват заповедите и инструкциите му. А те отразяват само едностранното му схващане за нещата, което пък е отражение на разбирането за собствените му професионални качества и недостатъци.

Истинският лидер използва индивидуалните и екипните характеристики на хората си, за да им помогне да постигнат поставената цел. Под неговото ръководство те се променят, за да покажат най-доброто от себе си.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.09   1371 г. – В Битката при Черномен армията на османския султан Мурад I разгромява обединените сили на сърби и българи. 1580 г. – Сър Франсис Дрейк и неговата...