Време е да отчетем електромерите си

01.08.2013
по статията работи: Теодора Пенева
От днес до 7 август всеки, който иска, може да подаде данни за консумирания ток в съответното енергодружество
Време е да отчетем електромерите си

След като от днес (1 август 2013 г.) влязоха в сила новите цени на електроенергия за домакинствата, до 7 август включително можем сами да засечем консумацията си на ток по стари цени и да подадем данните към съответното дружество, информира БТА.

Такава възможност предлагат и трите електроразпределителя на територията на страната – ЧЕЗ за Западна България, ЕВН за югоизточните райони и „Енерго-Про“ – за североизточните.

Ако желаете сами да отчетете старата електроенергия, трябва да посочите данните от електромера по всички тарифи, клиентския си номер, датата на отчитане, трите имена на титуляра на сметката и адреса, за който декларирате показания. Всичко това трябва да внесете при съответното дружество между 1 и 7 август, т.е. – от днес до другата сряда.

Различните дружества предлагат различни възможности за отчитане на енергията в ситуация на смяна на цените.

От ЧЕЗ вече започнаха извънредния отчет, като графикът за посещението на служителите на компанията по домовете е публикуван на сайта ѝ. Дружеството е ангажирало допълнително 356 служители за извършване на тази дейност.

При ЕВН отчитането на консумираната енергия от техен служител става за период, съвпадащ с този на смяната на цената на тока. Ако домакинствата решат сами да запишат данните на електромерите си и да ги изпратят на доставчика, това ще стане по така наречения метод на интерполация. При него количеството консумирана енергия по стари цени се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането (1-31 юли 2013 г. включително), умножени по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период, а потребеният по-евтин ток се изчислява, като се умножи броят на дните от 1 август до деня на отчитане по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

От компанията посочиха, че във връзка с отчитането по новите цени няма да се променят регулярните целомесечни срокове на отчитане.

"Енерго-Про" разделят отчетния период на два подпериода - по старата и по новата тарифа. Съответно, потребената от битовите клиенти електроенергия ще се разпределя пропорционално на броя дни преди и след датата на промяната на цената, като пак ще се взима предвид среднодневната консумация.

Във фактурите и на трите дружества информацията за консумираната електроенергия ще бъде разделена на два периода - по старите и по новите цени.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.05   1536 г. – Втората жена на крал Хенри VIII, кралица Ан Болейн, е обезглавена в Лондон за прелюбодеяние, кръвосмешение и държавна измяна. 1568 г. – По нареждане...
Полезно от Мрежата
7sport.net