Най-важното нещо за успеха на бизнеса ви е...

29.10.2012
по статията работи: Теодора Пенева
HR експерт препоръчва управлението на една компания да се осъществява посредством аналогия с плаването с лодка или буквално чрез предприемане на това начинание
Най-важното нещо за успеха на бизнеса ви е...
Снимка: Thinkstock/Guliver

В основата на всяка успешна корпоративна политика стои едно важно понятие – „промяната“. Също както отделния човек, една компания има нужда непрекъснато да се развива и да търси нови хоризонти за идеите си или нови идеи за достигнатите хоризонти. Затова, за да бъде един ръководител успешен мениджър на фирмата си, той трябва не само да умее да върти рула на компанията, но и да знае как да впрегне целия екипаж в това.

По време на наскоро провел се в София форум в сферата на човешките ресурси експертът Дору Драгомир, който е управляващ партньор на в международната HR консултантска компания InnerLook, даде няколко съвета в тази насока на присъстващите представители от бизнеса.

Защо се боим от промени?

Малко или много, всички се боим от промените, започна той. Имаме различни страхове.

Скорошно проучване на един от водещите световни университети е изследвало страховете на хората. То е установило, че има два типа страхове – такива, с които се раждаме, и такива, които усвояваме впоследствие. Оказало се е, че има само две неща, от които се боим още с появяването си на бял свят – от тъмнината и от определени звуци.

Което ще рече, че страхът от промяната не ни е заложен – съзнателно или не, ние сами се научаваме да му се поддаваме. Тоест, можем и да го преодолеем.

Преди всичко трябва да разберем защо ни е страх да предприемем някоя стъпка. Анализирайки собствените си опасения, ще успеем да разберем по-добре и другите. Да преодолеем страховете си и да им помогнем да преодолеят своите.

Как да направим така, че промяната да ни донесе успех?

Има четири стъпки в тази посока.

Първо, трябва да променим нагласите си към самото понятие „промяна“. Както вече ви обяснихме, това ще стане, ако анализираме причините да се боим от нея. И да преодолеем страха си, акцентирайки върху очакванията си за добри резултати.

Второ, трябва да предприемаме нови действия. Дору Драгомир цитира известната мисъл на Айнщайн: „Налудничаво е да смятаме, че ако правим едно и също нещо непрекъснато, ще постигнем различни резултати“. Затова, когато решите да смените курса, трябва да го направите чрез различни стъпки от тези, които сте правили до момента.

Нещо особено важно – трябва да изпитвате удоволствие от това, което сте предприели, и от факта, че то ви помага да се усъвършенствате. Да възприемате промяната не само като нещо, което ви се налага, но и като нещо, което искате да направите.

И накрая, трябва да се опитвате да си визуализирате резултатите, които очаквате от новите си действия. Нека това, което виждате в бъдеще и ви удовлетворява като постижение, ви служи за мотивация на вас и на хората от екипа ви.

Как да убедим служителите си, че е важно да се промени посоката?

Важно е да обясним на служителите си защо би помогнала дадена промяна. Ако искаме да ги убедим във вижданията си, това може да стане по много начини, но със сигурност няма да се получи по един конкретен – със сила.

Затова, подчерта експертът, ако изисквате от човек или екип да промени методиката на работата си, трябва да му помогнете да го направи. Ако опитате да го наложите, ще постигнете само едно – загуба на ресурс (изразяващ се в хора и средства) и загуба на време - най-важните според Дору Драгомир неща за един бизнес.

Компанията като лодка

Експертът сподели една нетрадиционна аналогия, водеща до още по-нетрадиционен практически съвет. Според него в някои важни аспекти управляването на една компания може да се доближи до голяма степен до... плаването с лодка. Защо? Заради безброй сходства, смята Драгомир.

„Как можете да спрете една плаваща лодка?“, попита той. Отговорът е – не можете. Поне не изведнъж. Можете само да промените скоростта или посоката ѝ посредством пускането на котва, спускането на платната и т.н. Същото е и с една компания.

Ето защо той предлага на ръководителите на екипи, при това съвсем буквално, да предприемат заедно с хората си това начинание, колкото и екзотично да им се струва. След което ще научат следното:

"Упражняването носи съвършенство"

„Когато бях млад, много момчета на моята възраст искаха да станат пилоти от военновъздушните сили като Том Круз във филма „Топ гън“ (...). Никой от нас обаче не беше помислил за огромния брой часове обучение, които пилотите трябва да прекарат, преди да излетят за пръв път, както и за часовете симулации“. Същото е и с една компания – опитваме се да наемем персонал, да запълним работния си капацитет, без понякога да си даваме сметка, че тези служители трябва да бъдат обучени така, че да дават най-доброто от себе си. Търсим професионалисти, а не ни хрумва, че ние трябва да ги направим такива.

Когато сте в различна среда, като тази на една лодка, вие и персоналът ви се научавате да работите в екип – това ви е необходимо, за да се справите с непривичните условия, в които сте поставени. Специфичното при плаването ви е, че ви се налага да работите сплотено през цялото време и да правите неща, които правите всеки ден на работното си място сами, заедно със своите колеги.

По някакъв начин, заключва Драгомир, ако качите хората си на лодка, те ще придобият умения, които ще могат да използват и в нормалната си работна среда. А на борда ще ги прилагат по-лесно, при това – забавлявайки се.

"Извлечете най-доброто"

Този резултат също е обусловен от факта, че условията на борда на една лодка са различни от тези в офиса. Защото плаването като дейност обединява както интелектуалните, така и физическите специфични умения на служителите. При това те ги показват спонтанно, без това да се очаква от тях.

Ето защо едно такова начинание би могло да извлече най-доброто от всеки служител. По този начин ще откриете, че някои от подчинените ви притежават умения, за които не сте и подозирали. А вие можете да ги използвате, за да задвижите успеха на компанията.

"Великите лидери създават велики отбори"

Дору Драгомир вярва, че много често великите отбори се превръщат в такива не заради индивидуалните качества на всеки от членовете им, а заради уменията, които демонстрират като екип. Освен това той знае, че едно от основните предизвикателства на мениджъра на една компания е да открие лидера сред този отбор.

Ако заведете екипа си на плаване с лодка, смята експертът, лидерът или лидерите много бързо ще се открои/откроят. Това са хората, които имат потенциала в едно не толкова близко бъдеще да предвождат самата фирма – „the next level leaders“.

"Да се забавляваме, докато учим"

Компаниите трябва да се научат да бъдат по-ефективни, смята Драгомир. Той е въвел едно ново понятие - „entertraining“. То е комбинация между думите „entertain“ (удоволствие) и „training“ (тренировка) и олицетворява схващането, че човек се учи, придобива повече умения и развива тези, които има, много по-ефективно, ако се забавлява, докато го прави.

За целта работодателите могат да въведат различни практически методи, с които да стимулират този процес, в зависимост от индивидуалните характеристики на всеки един член на екипа. Точно такъв практически метод е и съвместното плаване с лодка.

За финал Дору Драгомир представи друга импресия – тази на Питър Дракър. Той е казал следното „What is not started in 48 hours... will never get started“ или „Ако не започнете нещо в следващите 48 часа, няма да го започнете никога“.

Така че, ако наистина искате да въведете промяна в работата на фирмата си и да започнете ново начинание, направете го веднага. Ние ви пожелаваме безпроблемно плаване.

Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.10   1448 г. – Започва Косовската битка – сражение между войските на унгарския управител Янош Хуняди и османския султан Мурад II, състояло се на Косово поле. 1483...