Как да управляваме финансите си: 4 съвета за млади семейства

17.08.2012
по статията работи: Петя Бързилска
Когато сключвате брак и очаквате вследствие на това да имате общ бюджет с вашата половинка, е важно преди всичко останало да помислите за управлението на общите финанси
Как да управляваме финансите си: 4 съвета за млади семейства

 

Сключването на брак е важна и голяма стъпка, но съвместимостта в личен план може да е само едната страна на уравнението. Също толкова важно може да бъде и съгласуването на личните финанси. Въпреки това много двойки не си задават правилните въпроси, отговорите на които биха ги уверили, че мислят по един и същи начин, що се отнася до финансите.

Разговорите за пари – сметки, инвестиции, пенсиониране – може да помогнат да изградите своето финансово бъдеще.

Диалогът

Всяка връзка се нуждае от отворен диалог. Докато обаче любовта се явява ключов фактор за успеха на един брак, то предпоставка за провал могат да станат разговорите за пари - едно от най-големите препятствия пред семейното блаженство.

Финансовите затруднения могат да застигнат всяка двойка и да са особено големи, ако преди да кажат „да“, влюбените не са отделили нужното време, за да обсъдят собствените си виждания и разбирания за харченето и парите.

ова, с което започва връзката на една млада двойка, е осъзнаването и разбирането на взаимните очаквания един към друг, както и достигането на съгласие относно финансовия аспект на партньорството", казва Натан Гееринг, сертифициран финансов консултант и собственик на Couples Financial Planning & Coaching, LLC, намираща се в Апелтон, Уисконсин. Фирмата се занимава с консултиране на хора относно финансовото им състояние, даване на помощ по широка гама от въпроси, сред които определяне на финансовите цели, преглед на паричния поток, данъчно планиране, инвестиции и др.

Бизнес елементът (който в много случаи е скучната страна на нещата) е този, който помага да се сложат основите на вашето бъдеще.

"Ти определяш начина си на живот. Но нуждите, които си мислил, че са важни, като например ядене навън, пазаруване на конкретни места, всъщност може да се окаже, че изобщо не са толкова важни", смята Адриане Берг, адвокат и финансов експерт, автор на книгата "Финансово планиране за двойки".

„Ако започнете да мислите по въпроса по-рано, ще вземете много по-добри решения“, допълва тя.

Ако вече сте избрали някаква обща покупка, но все още не сте решили кой ще плаща, може би трябва да позабавите темпото, за да седнете и поговорите.

Дали ще са серии от кратки или един по-дълъг разговор, няма значение - важно е да се обсъди основната ви психологическа нагласа относно парите и как тя е повлияла на изграждането ви като личности. Не бихте искали да мечтаете за собствен дом например, само за да откриете, че вашата бъдеща половинка идеологически се противопоставя на идеята за „собственост“.

„Една от най-големите клопки е неразбирането на схващанията относно парите“, казва Гееринг. "Ние всички сме израснали с определени уроци за парите... и това е причината за много търкания и трудности за една двойка".

Поделяне на отговорността

С обмена на информация и мнения, идва ред и на поделянето на отговорност. Никой от двамата не би трябвало да има идеята, че той и само той ще разполага с всички парични средства в семейството, защото това може да се превърне в причина за някои проблеми.

Дори да оставим настрана въпроса с доверието, съществуват и чисто практически причини за споделянето на отговорността на двамата партньори и еднаквия им достъп до финансовите средства.

„Мисля, че двамата трябва да правят всичко“, казва Берг. "Трябва да го правят заедно. Никой не трябва да бяга от отговорността - от плащането на сметки до внасянето на осигуровки".

"Често виждам възрастни двойки и осъзнавам, че те са много по-богати от днешните млади семейства, защото са спестили повече, благодарение на общите си усилия", допълва тя.

Дълговете: Един от основните проблеми

Настоящите дългове трябва напълно да бъдат обсъдени, когато вие и вашата половинка мислите за общото си финансово бъдеще. От кредитни карти до студентски заеми, дълговете, които биват игнорирани, могат да доведат до сериозни проблеми за младите двойки, като например лошо кредитно състояние.

„Една от целите, които трябва да си поставят преди всичко, е да подобрят кредитното си състояние“, казва Берг. "Това може да означава да преструктурирате кредит, да изплатите по-бързо от предвижданото свои дългове или пък да се лишите от някои от кредитните си карти".

Според нея дори може да се отложи женитбата, ако това би довело до подобряване на кредитното салдо.

Не изчаквайте, за да спестявате

Все още може и да не сте скрепили съюза си с брак (а само да сте го замислили), но експертите съветват да планирате за времето, когато вашите деца ще имат деца.

"Колкото по-рано започнете да спестявате, толкова по-добре. Само направете математическите изчисления за пресмятане на лихвите", казва Мартин Кейл, финансов консултант в Crowell, Weedon & Co., в Лос Анджелис.

„Много хора отлагат спестяването в дългосрочен план, но всъщност те трябва незабавно да започнат да спестяват“, допълва той.

Финансовият ви план трябва да включва както краткосрочни, така и дългосрочни спестявания. С реалистично управление на нерационалното харчене и избягване на разходи за скъпи ваканции и коли, бъдещето ви може да стане далеч по-светло.

„Хората, които правят това, могат да станат достатъчно богати и дори биха могли да се пенсионират по-млади. Практически те спестяват за времето след пенсия“, смята Берг.

Оцени статията:
5.00/3
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 14.09   1752 г. – Британската империя приема Григориански календар и пропуска 11 дни (предишният ден е 2 септември). 1812 г. – Наполеонови войни: Седем дни след...