Как да избегнем личната финансова криза?

02.08.2022
по статията работи: econ.bg
Наближаващата рецесия е честа тема на всички анализи напоследък, но какво означава това за потребителите? Макар случващото се в икономиката да е значимо, по-важно за всеки българин е какво става със собствения му джоб
Как да избегнем личната финансова криза?
Снимка: Tavex

Четири съвета за успешно управление на личните финанси на прага на рецесия в Европа

Наближаващата рецесия е честа тема на всички анализи напоследък, но какво означава това за потребителите? Макар случващото се в икономиката да е значимо, по-важно за всеки българин е какво става със собствения му джоб. Главният икономист на Tavex за Източна Европа, Даниел Василев, споделя съвети за това как всеки да управлява и предпазва личните си средства дългосрочно, предвид рисковете в момента – висок потребителски дълг, потенциално понижаване на цените на имоти, автомобили, инфлация, задаваща се рецесия и т.н.

Анализирайте личните си финанси

Трябва да познаваме приходите и разходите си, за да ги управляваме ефективно. Анализът на разходите във времето може да разкрие модели на поведение и потребителски навици, от които да се освободим. Това ще помогне да виждаме по-добре къде търпим най-голям удар от инфлацията и евентуално ще можем да заместим стоките и услугите от тези сектори с алтернативи. Проследяването на разходите позволява добър контрол над средствата.

Съставете личен бюджет

Проследяването на личните приходи и разходи е отправна точка за създаване на лични финансови цели и планове. Това е т.нар. личен бюджет. При съставянето му е добре да се започне със средствата, които ще спестяваме и инвестираме всеки месец. Техният дял трябва да е колкото се може по-висок, но минимум 10-20% от доходите ни. Препоръчително е да не използваме тези средства за цели, различни спестявания и инвестиции, независимо в какви инструменти ще ги влагаме.

В личния бюджет направете разбивка на постоянни разходи и „спонтанни разходи“ и се придържайте към ограниченията, които си налагате. Ако смятате, че изобщо ви трябват заеми, планирайте ги разходната част на личния си бюджет. Като цяло избягването на финансова криза и изграждане на стабилно бъдеще се състои в немалка степен в ограничаване на спонтанните ни желания, премахване на непредвидените разходи и силна самодисциплина",

споделя Даниел Василев, главен икономист в Tavex.

Научете се да инвестирате

Вложенията са от решаващо значение за всеки човек, но и за икономиката изобщо. Без тях няма да има производство, а без него стандартът на живот ще е неописуемо по-нисък. Важният въпрос е в какво да инвестираме?

Да разчитаме на фиатните пари в джоба си не е дългосрочно решение. Ако спестяваме само във валута, покупателната ни способност се изпарява скоростно. Това е особено вярно през последните години. Ето колко сме изгубили от всяка валута в малко по-дългосрочен план

Добра алтернатива за спестяване е инвестиционното злато. Жълтият метал се справя по-добре и от водещите борсови индекси при предпазването на покупателната способност, може бързо да се обмени срещу пари при нужда и да се продаде навсякъде по света. Инвестиционното злато е и инструмент, който служи като средство за диверсифициране на портфолиото. Идеята е, че ако друга част от активите ни се обезценяват, златото може да се покачва и да ни задържи над водата.

Винаги анализирайте един актив или инструмент, преди да влагате в него. Същото важи и за златото. Запознайте се предварително с инвестиционното злато, разберете кой точно вид е най-подходящ за вас и знайте, че неговата цена също може да пада на моменти, което в дългосрочен план не е особено страшно",

допълва Василев.

Управлявайте разумно задълженията си

В еврозоната дългът на домакинствата е над 96% от техния брутен разполагаем доход, показват данните на Евростат. Почти половината от жителите на България и Румъния нямат никакви спестявания, а други 30% нямат спестявания за три месеца напред, според Eurofond.

В този контекст, високата задлъжнялост може да допринесе за понижаване на устойчивостта на личните финанси при потенциална рецесия. Тогава може да се получи удар от няколко страни. На първо място, размерът на задълженията ни да нарасне. На второ, негативните ефекти на инфлацията, която и в момента изпитваме, да се засилят още повече. На трето, стойността на трайните ни активи да се понижи, както това се случи след Голямата рецесия от 2008 г.

Европейската централна банка започна да увеличава основния лихвен процент. Не знаем колко ще се увеличат лихвите по потребителските задължения в Европа и колко дълго ще останат високи“,

коментира още Василев.

Предпазването срещу лична финансова криза не е трудно или непостижимо. В дългосрочен план всички усилия и време за образоване по темата си струват и определено са по-добри от алтернативата, която е да се сринем финансово и/или активите ни да изгубят стойността си. Поддържането на висока финансова култура и проследяването на паричните потоци в домакинството са първите крачки към финансовата свобода.

 

Tavex е финансова група за търговия с валута и благородни метали, основана през 1991 г. Tavex Злато & Валута води началото си в България от 2009 г., когато е основана като част от естонската Tavex Group. Днес компанията е водещ търговец в сферата с над 2 милиона обслужени клиенти годишно, сред които както частни лица, така и бизнеси от различен размер и финансови институции. 

През 2019 г. отваря врати и първия офис на Tavex в Румъния, а през 2021г. - в Сърбия. Двата пазара са пряко свързани с българския клон и следват модела, зададен от България. Към днешна дата компанията има 7 офиса в България и над 30 в общо 12 държави, а в екипа им има над 250 служители. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 21.11   695 г. – Свети Вилиброрд е ръкоположен за пръв епископ на фризийците. 1344 г. – Започва строежът на сегашната катедрала "Свети Вит", когато епископът...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net