Как да намерим идеалния мениджър за фирмата си

26.04.2012
по статията работи: Теодора Пенева
Мит ли е перфектният лидер с усет към новото и гъвкав към бизнес тенденциите?
Как да намерим идеалния мениджър за фирмата си

 

Да откриеш правилния мениджър за фирмата си може да означава да направиш избор между успеха и провала на своя бизнес. Добрият управител е преди всичко добър лидер – той може да организира и вдъхнови служителите, за да дадат най-доброто, на което са способни. По важност социалните умения се нареждат до перфектната компютърна грамотност и способността да си наясно с всички нови течения и въведения в бранша. Ефективният мениджър е гъвкав – той следи посоката на вятъра и я използва, за да развие бизнеса по най-добрия начин.

Според експертите от портала Ehow.com да вложиш време и енергия, за да намериш точния човек за тази длъжност, е необходима инвестиция, която би се възвърнала под формата на реални дивиденти. За тази цел те споделят някои съвети по темата.

За да намерите идеалния управител, следвайте следните стъпки:

 1. Проявете прозорливост. Преди да организирате кампания за набиране на нови лица, помислете дали някой, който работи във фирмата ви, няма потенциал да стане мениджър. Допълнителното обучение на някого, който е наясно с методиката на работа, може да ви спести много средства.

 2. Формулирайте квалификацията и индивидуалните умения, които смятате, че един управител трябва да притежава. Направете списък с характеристиките на „идеалния кандидат”. Придържайте се към него, когато описвате длъжността в обявата, както и при преглеждането на CV-та и провеждането на интервюта.

 3. Рекламирайте правилно свободната мениджърска позиция. Пуснете обявата в бизнес страницата на местния вестник, в специализираните издания и в тематично насочените интернет портали.

 4. Разгледайте всички кандидатури едновременно. Това ще ви даде общ поглед върху характеристиките на борещите се за мястото, за да ги сравните по-лесно. Претегляйте CV-тата според списъка, който сте си направили, и изберете тримата най-добри кандидати. Оставете си и четвърта и пета възможност, в случай, че някой от първите откаже интервю.

 5. Направете си малък списък и поканете тримата кандидати на интервю. Бъдете много точни при определянето на време и място. Изпратете и имейли след телефонните разговори.

 6. Организирайте комитет за интервютата. Нека в състава му влизат трима или четирима участници, които в предварителна среща да уведомите за това какво точно търсите у кандидатите. Споделете им качествата и опита, които считате, че бъдещият ви управител трябва да притежава, и им позволете да дадат своите коментари и предложения.

 7. Задавайте едни и същи въпроси на всички интервюирани – за да бъде честен изборът, те трябва да бъдат поставени в еднакви условия. Нека членовете на комитета си водят записки, за вземете под внимание и детайлите при селектирането на кандидатите.

 8. Направете среща с членовете на комитета след интервютата и обменете впечатленията и записките си. Гласувайте за първи, втори и трети кандидат – консенсусът е най-добрият вариант, но ако това не е възможно, се спрете на мениджъра, одобрен от най-много хора.

 9. Предложете мястото на първия кандидат. В случай, че отхвърли предложението ви, се обърнете към втория.

 10. Изпратете официално писмо на лицето с детайли като датата на започване на работа и размера на заплащането. Помолете новия си мениджър да подпише писмото и да ви го върне до определена дата.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
 • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
 • Зимна приказка
 • Женевски конвенции
 • Най-старата коневъдна ферма в света
 • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...