Как по-бързо да погасим дълговете си

23.10.2012
по статията работи: Теодора Пенева
Експертите са категорични - чрез добро планиране и строга финансова дисциплина съвсем скоро ще успокоите бюджета и кредиторите си
Как по-бързо да погасим дълговете си
Снимка: Sxc.hu
Още по темата

Икономическата криза ни притиска с много различни менгемета. От една страна стои потребността ни от различни належащи или желани покупки, която често се сблъсква с ограничените ни средства. От друга – всички регулярни месечни разходи (сметки, наем, абонаментни карти, винетни стикери и т.н.), с които уж сме свикнали, а всеки месец ни тежат все повече.

Нещата стават още по-зле, когато опрем до услугите на някоя банка или просто на благоразположен приятел или роднина. Веднъж, щом ни се е наложило да вземем по-голяма сума пари назаем или да теглим кредит, започваме да се чувстваме толкова притиснати от отворилия се дълг, колкото и от самия фактор, създал необходимостта от него. Постепенно много от нас се запознават с неприятното чувство, че се въртим в един омагьосан кръг, в който всеки приход отива за погасяването на належащи разходи с изтичащи (изтекли) срокове.

Как да облекчим този коварен процес? Според експертите от сайта Ehow.com– с добро планиране и финансова дисциплина. Те ни предлагат няколко съвета, с които да стабилизираме финансовото си състояние при създалата се ситуация.

1. Изправете се лице в лице с дълговете си

Разберете точния размер на сумата, която дължите. Използването на кредитни карти много често създава дистанция между хората и техните пари. За да покриете плащанията по тях обаче, ще ви е необходимо да имате ясна представа къде се намирате във финансово отношение. Направете списък на всичките си сметки и дългове и ги съберете, за да разберете какви средства трябва да отделите.

Напишете минималните месечни плащания към банковите дружества, впишете датите за плащания, текущите лихвени проценти и изчислете. Свържете се с кредиторите си – възможно е да успеете да договорите по-голям срок или по-ниски лихви.

2. Изгответе разплащателен план

Ако имате повече от един кредитор, вижте на кого от тях дължите най-малка сума – експертите са категорични, че трябва да платите първо на него. Планирайте внасянето на минимални плащания на всичките си кредитори, с изключение на един. На него опитайте да се разплатите изцяло.

Докато правите плана за погасяването на дълговете си, поработете върху психическата си нагласа към ситуацията. Помислете защо искате и по-точно, защо трябва да се отървете от задълженията си по-бързо. Ако се концентрираме върху даден проблем и върху всеки един конкретен негов аспект, имаме големи шансове да го решим.

3. Прегледайте всички свои приходи и разходи

Изяснете си какъв е балансът на приходите ви спрямо регулярните ви разходи. От Ehow отново препоръчват да изготвите списък, в който да изчислите какви финанси можете да отделите за допълнителни разходи. Именно такива се явяват дълговете, които трябва да погасите.

Вижте кои разходи бихте могли да съкратите. Ще ви се наложи да направите някои жертви – да се откажете от част от предвидените покупки, да прекратите абонамент, да преминете от разширен към обикновен план към кабелния и мобилния си доставчик. Проявете находчивост – носете си кафе и храна от вкъщи на работното място. Друг вариант е да продадете онлайн вещ, от която нямате нужда – стар телефонен апарат, телевизон, лаптоп например.

4. Погасете изцяло един от дълговете

Насочете всички средства, които можете да спестите или спечелите, към погасяване на онзи дълг, който, следвайки стъпка 2), сте решили да покриете изцяло. Ако е възможно, осъществявайте плащания всяка седмица или на всеки две седмици. По този начин ще намалите среднодневния баланс на разходите си (на който в крайна сметка се основават финансовите ви планирания).

Можете да направите това по-лесно чрез онлайн банкиране, ако дружеството, на което сте клиент, поддържа тази услуга. Току виж спестеното време ви е мотивирало да се стремите към по-чести плащания.

5. Повтаряйте модела всеки месец

Месец по месец регулирайте приходите и разходите си по този начин, докато не покриете всички дългове. След като покриете напълно първия от тях, се насочете към следващия – най-малкия по размер. Постепенно ще останат по-малко места, на които ще трябва да внасяте по повече пари.

6. Изберете си малка награда

Помните ли стъпка 2? И как трябва да работите върху психиката си? Е, ето един добър начин - помислете си колко неща бихте си позволили, ако нямате тези висящи дългове. И ако откриете, че можете да отделяте определена месечна сума, за да я внесете в банката или да я върнете на приятел, то представете си за какво друго бихте могли да я похарчите, веднага щом се отървете от висящите си задължения.

7. Не допускайте нови дългове, преди да сте погасили наличните

Ако сте финансово дисциплинирани, ще успеете да отделите достатъчно поне за някои от належащите към кредитите си плащания. Дали обаче сумата ще е достатъчна за всички, не зависи само от доброто планиране - понякога парите просто не стигат. Затова, не правете грешката да теглите нови кредити, за да погасявате стари. Това само ще влоши положението ви още повече.

Когато спестявате, не оставайте без налични средства. Стремете се винаги да имате малко пари настрани, които да използвате при непредвидени ситуации.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
5.00/4
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 25.10   1147 г. – Реконкиста: Португалците, ръководени от крал Афонсу I и кръстоносците от Англия и Фландрия, превземат Лисабон от маврите след четиримесечна обсада, което е...