Как да ни наемат на работа?

27.01.2014
по статията работи: Петя Бързилска
Вижте какво се очаква да отговорите на 10-те най-разпространени въпроса по време на интервю
Как да ни наемат на работа?

Книги за професионална реализация и експерти по кариерно развитие често споделят съвети за правилното търсене на работа. Всичко започва от интервюто, категорични са те. И тъй като провеждането на събеседване от тази категория е толкова изпитано и усъвършенствано във времето, че има своите устойчиви тенденции и етикет, в повечето случаи ние знаем какво да очакваме от него.

Тогава какво ни пречи да се подготвим правилно?

Истината е, че колкото и голям опит да имаме в търсенето на работа и провеждането на интервюта, обикновено пак се оказваме неподготвени при следващия разговор, след който се надяваме да получим желаната от нас длъжност. Затова се налага да разчитаме на естествените си чар и професионализъм.

В действителност има няколко въпроса, които почти всеки работодател ще ви зададе. Подгответе се за тях и половината от работата ви е свършена – това е гледната точка на Мериам Джихангир, автор в портала Knoworthy.com, чието експертно мнение решихме да споделим.

"Въпреки че интервютата  за работа почти винаги са изнервящи, има няколко неща, които можете да направите, за да намалите стреса и безпокойството, свързани с тях. Да бъдете добре подготвени и да знаете какви типове въпроси да очаквате от потенциалния си работодател е ключът към това да запазите самообладание и да се представите отлично на интервюто", казва Мериам.

Вижте какво според нея очаква да чуе човекът отсреща, задавайки ви 10-те най-разпространени въпроса при интервю:

1. "Разкажете ми малко за себе си"

Най-вероятно това ще е първият въпрос, който ще ви зададат. Отговорът ви трябва да бъде изпипан като професионален имейл. В няколко изречения трябва елегантно да съчетава като опорни точки вашия образователен и професионален опит, които да са представени с еднаква тежест на бъдещите ви цели.

"Всички тези неща работодателят сигурно вече е прочел във вашето CV, но това е лесен начин да откриете разговора и да поведете останалата част от интервюто”, обяснява експертът.

2. "Защо се интересувате от позицията?”

Никой не иска да наеме служител, който няма да бъде отдаден и увлечен в работата, която ще трябва да върши. Щастливите служители са по-ефективни и по-продуктивни.

Ето защо представителят на фирмата, в която кандидатствате, ще очаква да чуе от вас специфични мотиви да желаете мястото. Ако са само финансови, това с нищо няма да ви отличи от останалите кандидати. Щом обаче намесите своите ценности, страст, личен опит и т. н., ще дадете първите сигнали на работодателя, че сте подходящият човек за длъжността.

3. „Какво знаете за нашите продукти/услуги?”

Да, както неведнъж сме ви казвали, отговорът на този въпрос е много важен за компанията, в  която търсите работа. Под някаква форма това е проява на лесно разбираем професионален егоцентризъм – дори вие бихте предпочели да наемете някой, който най-малкото е чувал за фирмата, преди да кандидатства, и вероятно наистина иска да стане част от нея. Още по-впечатляващ е кандидатът, чиито цели се идентифицират с тези на компанията (разбира се, ще трябва да ги изброите).

С две думи, ако си напишете домашното, използвайки Google, ще преминете успешно следващия етап от теста за това дали искате или се налага да си търсите работа точно тук.

4. „Какво животно бихте искали да бъдете, ако можехте?”

Това е един от типичните въпроси за интервю, макар умело да е замаскиран като странен. Представлява метафоричен начин работодателят да ви попита за вашите сили и слабости и, най-важното, как ги оценявате.

Няма нужда да обясняваме колко различно впечатление бихте оставили, в зависимост от това дали ще изберете да сте лъвът или мишката от приказката.

В добавка човекът отсреща ще разбере как реагирате на нетрадиционни въпроси (в превод – как се справяте в нетипични ситуации).

5. „Какви са най-големите ви слабости?"

А това е първият от двойката директни въпроси, синонимни на метафоричния.

Целият ви подготвен репертоар ще звучи много по-достоверно, ак  не съдържа само „скромни” самовъзхвали, колкото и да се доближават до истината те. За всеки случай работодателят сам ще се погрижи да повдигне въпроса. Затова, отговорете искрено и назовете своя слабост.

Естествено, не забравяйте, че кандидатствате за работа. National Career Services съветва да не споделяте целия дълъг списък с вашите недостатъци – точно обратното, изберете си един и го назовете (за предпочитане това да е личен минус, който не би повлиял пряко на работата ви), след което подчертайте, че работите (или имате намерение да работите) по отстраняването му. Онова, което мениджърът наистина иска да разбере, е дали сте способни да виждате своите недостатъци и грешки и да поемате отговорност за тях.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 26.05   17 г. – Германик празнува триумф за победите си над всички германски племена на запад от река Елба. 1293 г. – При земетресение в Камакура (Япония) загиват...
Полезно от Мрежата
7sport.net