Не кандидатствайте!

22.03.2013
по статията работи: Лили Бончева
Как да преценим в кои компании е по-добре да не започваме работа
Не кандидатствайте!
Всеки, който е пускал обява за работа, знае, че може да очаква на мейла си безброй кандидатури. Голяма част от тях са напълно неподходящи. За други кандидати, дори и да отговарят на поставените изисквания, изглежда, че нямат шанс да се впишат в компанията.
За да не си губят и двете страни времето, ви предлагаме няколко съвета, валидни за процеса по търсене на правилния човек за дадена позиция. Съветите, заимствани от Glassdoor.com, са насочени към кандидатстващите (защо да НЕ кандидатстват някъде), но сме сигурни, че ще бъдат полезни и на работодателите. Най-малкото - за момент те могат да се поставят на мястото на търсещия работа и да добият представа с какви трудности и преживявания се сблъскват всички онези хора, които търпеливо чакат за интервю пред кабинета на изпълнителния директор.

Не кандидатствайте за дадена позиция, ако...
 
1. ...обявата е твърде привлекателна. Става дума за ситуации, в които четете какво търси и предлага фирмата, и подсъзнателно ви се струва, че нещо не е наред. Не можете да определите веднага какво точно, но знаете, че има нещо странно. Вероятно има оскъдна информация за работодателя, изискванията за предлаганото заплащане изглеждат нереално занижени или фигурира примамливото уточнение, че този вид работа може да се върши изцяло от вкъщи.  
 
За каквато и позиция да кандидатствате, проучете добре фирмата и, ако нещо продължава да ви притеснява, не изпращайте документи с личните си данни.

2. ...сте отчаяни. Търсили сте работа от твърде дълго време и вече сте решили, че никога няма да се справите със ситуацията. Не показвайте отчаянието си. Едва ли някой ще ви наеме за ръководител, ако изглеждате депресирани. И не уточнявайте, че мястото, за което кандидатствате, не ви е по сърце и всъщност искате да се занимавате с нещо друго, но в момента нямате избор.  
 
Вариант е да започнете почасова работа, докато откриете идеалното място. Но не отивайте на интервю с нагласата, че за пореден път ще се провалите.

3. ...не сте квалифицирани. Откриването на подходящата за вас работа е свързано с разбирането на пазара и на  личните ви опит и умения. Ако наскоро сте се дипломирали, вероятно не е особено подходящо да кандидатствате  за позиция, на която се изискват от три до пет години опит.  
 
Ако работодателят търси умения, които не притежавате, не кандидатствайте. Лъжата не е опция, по-добре преминете на следващата обява.

4. ...познатите ви казват „не“. Един от начините да получите вътрешна информация за дадена компания е чрез познатите ви или от техни познати, които работят в нея. По този начин можете да се сдобиете с ценна обратна връзка относно бъдещия си работодател. Ако отзивите са преобладаващо негативни и имате доверие на хората, които ги дават, може би е най-добре да се откажете.

5. ...проучването ви за компанията води до алармиращи данни. Потърсете онлайн информация за фирмата.  Прочетете мнения за работодателя, проверете дали прекалено често се търсят служители за една и съща  позиция,  разгледайте профилите на служителите ѝ в LinkedIn. Липсата на информация за компанията в интернет също може да се счете за лош знак – потенциалният ви бъдещ работодател е далеч от новите технологии, не се интересува от онлайн имиджа си и не се откроява като голям и надежден бизнес субект.

6. ...сте свръхквалифицирани за дадената позиция. Началото на кариерата е свързано с изкачване от най-ниските  стълби на корпоративната йерархия. Всеки започва отнякъде. Но ако вече сте изминали много стъпала, не се подценявайте и не започвайте отначало. Не се хващайте за първата попаднала пред очите ви обява и не кандидатствайте само защото ви се струва, че ще е лесно. Ако имате натрупан трудов опит, потърсете нови предизвикателства, дори и да са в друга сфера.

7. ...не споделяте ценностите на съответната компания. Може и да пасвате идеално на конкретната позиция, да притежавате всички необходими качества и умения за нея. Ако обаче не споделяте ценностите на фирмата, е възможно да се сблъскате с огромни трудности. Всяка компания има свои специфични мисия, интереси, работна атмосфера, стил за правене на бизнес.  
 
Често работодателите избягват кандидати, които няма да се впишат в работната среда. Ако имате такова усещане за себе си, просто не кандидатствайте – ще намерите друга компания, в чиито ценности ще вярвате.

Накратко – ако сте без  работа, не изпращайте безброй екземпляри на автобиографията си в отговор на всяка обява, изпречила се пред погледа ви. Помислете внимателно какво точно търсите, преценете собствените си качества, запознайте се с компанията и едва след това ѝ изпратете своите документи.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/2
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 23.01   393 г. – Римският император Теодосий I провъзгласява 9-годишния си син Хонорий за съимператор. 1482 г. – Излиза първото печатно издание на Петокнижието. 1556...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net