Не бързайте с бързите кредити

16.09.2013
по статията работи: Ралица Стоянова
Бъдете много внимателни, когато решите да вземете такъв кредит, съветват от КЗП
Не бързайте с бързите кредити

Все повече хора се обръщат към фирми за бързи кредити поради затруднения да посрещат битовите си сметки, при спешни нужди, когато изпаднат във временна неплатежоспособност, за извършване на ремонти, за почивки или по други поводи. Същевременно пазарът на тези услуги продължава да се развива и да бъде динамичен предвид широкото търсене и конкуренцията между търговците. Много са и рекламите и обявите, които привличат вниманието на потребителите за получаване на "бързи пари", понякога с непълни и неясни условия.

Трябва да знаете, че бързите кредити са скъпи и с високи лихви и да бъдете особено внимателни, когато решите да се възползват от подобни услуги, алармират от Комисията за защита на потребителите. Това означава, че е необходимо да положите повече усилия да съберете цялата съществена информация за конкретния кредит и за предлаганите на пазара кредити, преди да подпишете договор за своя заем.

Преди да кандидатствате за кредит е необходимо предварително да се информирате за най-важните условия по отпускането, усвояването и издължаването му. Това са общата сума за връщане, лихвеният процент, годишният процент на разходите по кредита (ГПР), срокът на договора, размерът и броят на погасителните вноски  (в т.ч. комисионните и таксите  на финансовата институция). Тази информация се предоставя от кредитора чрез  Стандартен европейски формуляр.  Ако не разбирате някой от елементите в него, имате право да получите разяснение. 

Най-точният показател за сравняване цената на два кредита е Годишният процент на разходите. Той включва договорената лихва, дължимите такси и комисионни към банката или небанковата финансова институция (такса за разглеждане на документи, комисионни за обработка, годишни или месечни такси и др.) и в най-голяма степен може да ви ориентира доколко предлаганият кредитен продукт е подходящ за вас. Преди да подпишете договора за кредит, трябва задължително да се запознаете с клаузите му и с общите условия към него.

Важно е да обърнете специално внимание на дребния шрифт (ако има такъв), тъй като там обикновено се съдържа съществена информация. Трябва да знаете, че имате право  да се откажат от договора за кредит до 14 дни след сключването му. Това обаче става при определен ред. Първо трябва да изпратите уведомление до кредитора за отказ от сключения договор. Необходимо е и да върнете получената сума, заедно с начислената договорна лихва за периода, през който сте ползвали отпуснатите средства, но не по-късно от 30 дни след изпращане на уведомлението до кредитора. 

Имате право изцяло или частично да погасите кредита си по всяко време. Кредиторът може да претендира такса единствено при договорите за кредит с фиксиран лихвен процент в рамките от 1% до 0.5% от предсрочно погасената сума. Той няма право да събира такса за предсрочно погасяване при договорите за потребителски кредит, уговорени с променлив лихвен процент, и при договорите за кредит под формата на овърдрафт. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 02.08   338 пр.н.е. – армията на Филип II постига решителна победа в Битката при Херонея, което осигурява хегемония на македонското царство в Гърция. 216 пр.н.е. –...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net