4 добри съвета за интервю за новозавършили студенти

15.03.2014
по статията работи: Мария Стоянова
Разбери как да се справиш с конкуренцията на пазара на труда
4 добри съвета за интервю за новозавършили студенти

По време на обучението в университет всички студенти са свикнали със сериозната конкуренция, заобикаляща ги отвсякъде. От класирането за стипендия до получаването на така желания стаж състезанието е на всяка крачка. Ако мислиш, че кандидатстването за стипендия и за стаж е по-леката версия на търсенето на работа, помисли си пак! Истината е, че пазарът на труда е поле, изпълнено с много по-голяма конкуренция, несигурност и трудности.

Напускането на стаята в общежитието, захвърлянето на студентските книги и помагала и пазаруването на бизнес облекло са знаците, които показват, че краят на щастливия студентски живот е дошъл и е време за плащане на сметките. Нещото, което младите и току що завършили студенти не разбират е, че в тяхното положение се намират още хиляди други хора и съществуват много по-малко желани позиции за работа, отколкото са търсещите такава.

Поканата за интервю означава, че вече си една стъпка пред другите. Достигането до този етап обаче съвсем не е достатъчно. Точно тук трябва да се положиш неимоверни усилия, за да впечатлиш потенциалния си работодател и да получиш работата. Ето някои съвети в помощ на току що завършилите студенти, публикувани в сайта Careerealism.com да подобрят шансовете си за успех:

Ключът е в подготовката!

Всички знаем, че подготовката е ключът към успеха за всяко интервю. Повечето студенти обаче не обръщат особено внимание на този етап и не се подготвят достатъчно добре преди срещата с работодателя. Поради това и много от тях се провалят. Ако наистина желаеш дадена позиция, трябва да знаеш защо. Подготовката не включва просто търсенето на информация за компанията в Google. Трябва да стигнеш до „сърцето“ на фирмата, да научиш нейните ценности, култура, тенденции на развитие, приоритети и т.н. По този начин би показал, че си заслужил поканата за интервю.

Илюстрирай уменията си!

Интервюиращият иска да разбере как си успял да постигнеш уменията, които имаш. Най-добрият начин да докажеш, че умееш нещо, е да разкажеш накратко за предишните си постижения. Реалните истории и постижения убеждават много повече от написаната информация в CV-то. Разбира се, трябва да се увериш, че историите ти са интересни и са свързани с темата. Бъди честен и разказвай с хъс, за да успееш да убедиш събеседника си в своите думи.

Не преувеличавай!

Със сигурност си чувал израза „бъди себе си, за да направиш най-доброто впечатление". Този съвет трябва да се избягва щом става дума за интервю. Добре е да бъдеш ентусиазиран, пълен с енергия и много позитивен, но не бива да прекаляваш. Причината за това е, че работодателите знаят, че е пълно с кандидати за дадената позиция и често много от тях преувеличават своите способности, само за да вземат работата. Затова, ако смяташ да твърдиш нещо, по-добре бъди сигурен в думите си.

Фокусирай се върху потенциала си!

Както всеки друг кандидат, ти не си идеален. Поради това не трябва да даваш възможност на интервюиращия да говори за твоите слабости. Вместо това, подчертай своя потенциал и покажи, че в действителност притежаваш уменията, нужни за тази позиция. Ако нямаш подходящ опит или постиженията ти не са свързани с желаната работа, то тогава можеш да наблегнеш на способността да се адаптираш и да учиш бързо. Това ще ти позволи да спечелиш доверието на интервюиращия.

Като нов на пазара на труда може да нямаш нужните способности, за да блеснеш сред другите, но със сигурност притежаваш нещо, което можеш да предложиш на работодателите. Това е неповторимият ти подход, който трябва да използваш, за да убедиш работодателя, че заслужаваш позицията.

Тази статия ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 26.01   1340 г. – Кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция. 1500 г. – Испанският мореплавател и конкистадор Висенте Пинзон става първият европеец стъпил...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net