8 задължителни стъпки след напускане на работа

03.02.2013
по статията работи: Теодора Пенева
Вместо да се отдадете на стреса, направете нужното по пътя към новата работа
8 задължителни стъпки след напускане на работа

Напускането на работното място винаги е свързано с някаква част негативни емоции. Независимо от причината и независимо коя от двете страни е взела това решение.

Действията, които предприемаме веднага, след като официално се разделим с работодателя си обаче, са от голямо значение и могат да бъдат основополагащи за пътя ни нататък. Затова, вместо да се отдавате на стреса (ако напускането ви е свързано с такъв), се вземете в ръце и предприемете тези важни стъпки. На помощ идва сайтът „Бизнес инсайдър“, който използва безценния опит на Уенди Лейзър, адвокат по заетостта, и на Алисън Дойл, експерт в тази сфера.

Сега е моментът да слушате внимателно ръководството

Едно от последните неща, които ще си кажете с шефовете преди „Приятен ден и успех в бъдещите начинания“, е свързано с това да изясните каква е причината за раздялата. В случай, че сте освободен, слушайте много внимателно защо. Едно е да ви кажат, че редуцират работната сила и заедно с вас да са уволнени още 300 души, съвсем друго – ако освобождаването ви е на основание индивидуалната ви работа.

Оттук следете за три неща. Първо, дали и какво трябва да промените в отношението си или в начина си на работа – съвет, който бихте могли да използвате и занапред. Второ, дали това, което ръководството или отдел „Човешки ресурси“ ви дават като обяснение, съответства на ситуацията. Ако причините не са истинските, и намеренията няма да са добри. Затова, ако усетите неискреност, внимавайте какво подписвате. Трето, дали фирмата има право да ви уволни за това, заради което го прави. Отваряйте си очите за полова, расова, възрастова или дискриминация от друг тип, категорични са експертите.

Не подписвайте нищо веднага

Така стигаме и до този момент. Като човек от бранша Уенди Лейзър съветва преди да подпишете каквото и да е, да се консултирате с адвокат (или с друг юридически представител със същата компетенция). Направете справка в кодекса на труда, прегледайте внимателно точките в договора за работа, който сте подписали. Вижте какви са правата ви и, в зависимост от дадената ситуация, какви обезщетения и компенсации ви дължи фирмата.

Докато не си изясните тези неща, не подписвайте нищо, дори да ви убеждават да го направите.

Направете справка на здравноосигурителния си статус

Като цяло здравноосигурителният статус е нещо, което трябва да следите ежемесечно. Здравноосигурителните права у нас се прекъсват при три невнесени вноски за последните три години и се възстановяват, след като се погаси цялата сума, заедно с натрупаните по нея лихви. Всеки, нает на трудов договор, по принцип би трябвало да бъде спокоен за тези неща. Все пак, освен другите, често се допускат и неволни административни грешки.

Ако нямате този навик, то при напускане проверката е задължителна. В един по-дългосрочен план се погрижете за текущите си здравни вноски, които, докато сте без работа, ще трябва сами да внасяте.

Сигнализирайте в Агенцията по заетостта

Основната причина безработицата у нас да не може да се проследи с точност (дори с приблизителост) е, че много голяма част от незаетите у нас, предимно младежите, не са регистрирани като такива. Разбира се, може и да не смятате това за лично ваш проблем. Все пак бихте могли да получите помощ в намирането на работа, ако се запишете в някое от бюрата по труда. Освен това, при определени условия държавата е длъжна да ви подпомогне финансово за някакъв период непосредствено след загубата на работа.

Обновете своето CV и профила си в LinkedIn

Това са две задачи, които трябва да отметнете, веднага щом напуснете. Ще имате възможност да го направите на спокойствие, след като ви се е отворило безценно свободно време. Когато обновявате автобиографията си, обърнете внимание не само на хронологически последния абзац. Вижте как сте структурирали текстовете преди – това важи, особено ако сте прекарали години на последното си работно място. Освежете ги.

Сега е моментът и да потърсите старите си работодатели, ако сте се разделили в добри отношения (за това много ще ви помогне професионалната социална мрежа). Помолете ги за препоръки за следващата ви работа или просто за професионален съвет.

Информирайте средите, че си търсите работа

Точно сега трябва да използвате всички контакти, които имате. Информирайте работните среди, че отново сте на пазара и кажете на познатите си да ви имат предвид за бъдещи (скорошни) проекти. Уведомете приятелите си в професионалната социална мрежа. Разгледайте контактите в телефона си и си уредете няколко ключови срещи.

Винаги помнете, че отношенията между хората, независимо дали са лични или професионални, са двустранни – както изискват, така и винаги дават.

Запазете си професионалните контакти

Вероятно докато сте работили във вече бившата си фирма, сте си сътрудничели с много хора, екипи и компании. Голяма част от тях са разчитали лично на вас. С тях бихте могли да работите и след като се преместите на друго работно място.

Затова преди да изнесете личните си вещи от офиса, копирайте всички контакти, бързи връзки и имейли от работния си компютър и си препишете всички имена, телефони и адреси.

Използвайте свободното си време, за да се развивате

Както казахме преди малко, сега, когато сте без работа, ви се е отворило безценно свободно време, за което преди така сте копнеели. Използвайте го мъдро. Помислете за случаите, когато сте кандидатствали за място или за по-висок пост, но не сте успели, защото ви е липсвала определена квалификация. Ето удобен момент да промените това.

Посетете семинар или серия от курсове и развийте онова, за което преди не ви е стигало времето. Започнете да учите език, усвоете специфична софтуерна програма, а ако имате достатъчно време, можете дори да повишите академичната си степен.

Въобще – все неща, които ще стоят добре в новото ви CV. Най-малкото.


Тази статия ви хареса? Присъединете се към Еcon.bg и във Facebook, за да следите всичко най-интересно за икономиката, предприемачеството, кариерата, личните финанси, политиката и обществото!

Оцени статията:
4.00/5
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.07   1332 г. – В Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III...