Преглед на икономическите теми в печата, 11 септември

11.09.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 11 септември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Близо 700 фирми на панаира в Пловдив"

Близо 700 фирми ще представят модерни технологии, продукти и услуги за индустрията и дома по време на Международния технически панаир от 23 до 28 септември, съобщиха организаторите. В рамките на пет специализирани изложби може да се видят новости от автомобилната индустрия, транспорта, автосервизното оборудване, строителството, електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, екологията, енергетиката, химическата промишленост и водния сектор. Очаква се над 30 000 посетители, специалисти от България и Европа да се включат в най-значимия технологичен форум на Балканите.

На него ще бъде демонстрирано уникално подово отопление.  Изделието е първото в света с максимален клас на защита. То загрява плочи с дебелина до 30 сантиметра и ги превръща в акумулатор, който излъчва топлина в продължение на 6 часа, без да харчи ток. Може да се използва както в дома, така и за обезледяване на пътища и стадиони.

Триизмерно лазерно сканиране на сгради също е сред новостите на ЕСЕН 2019. Върховата технология се използва за съставянето на подробна и прецизна информация за стари здания, паметници на културата, археологически находки. Получените данни са основа на проектите за реставрация и реконструкция. Посетителите могат да видят как се прилага на практика 3D лазерното сканиране на семинар с участието на специалисти от Германия и Швейцария, който ще се състои на 23 и 27 септември. 

И ако тази технология допринася за обновяването на сградите, комфортът в тях значително се повишава с новото поколение сандвич панели за изолация, които ще представи българска компания. Използваните в тях материали и конструкцията подобряват топло- и звукоизолацията, устойчивостта на пожари и енергийната ефективност.

в. "Дума"

"Парното няма да поскъпва до кроя на годината"

За момента КЕВР не е констатирала нарушения на лицензните на спрените ТЕЦ-ове, но вероятно има нарушения на комплексните разрешителни, които се издават от МОСВ, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов.

Няма да има повишение на цената на топлинната енергия до края на тази година, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Той напомни, че съгласно заявлението, което е постъпило в КЕВР от "Булгаргаз", се предвижда намаление на цената на природния газ с 0,11% за последното тримесечие на тази година.

Иван Иванов добави, че спрените топлоелектрически централи - ТЕЦ "Брикел" и топлофикация Перник не влияят върху цената на тока за бизнеса. Освен това предвиденият планов ремонт на ТЕЦ "Марица Изток 1" е завършил предсрочно.

За момента КЕВР не е констатирала нарушения на лицензните на спрените ТЕЦ-ове, но вероятно има нарушения на комплексните разрешителни, които се издават от Министерството на околната среда и водите, каза още председателят на КЕВР.

По думите му в следващите години едно от основните предизвикателства ще е прекратяването на злоупотребите на пазара на енергия и създаването на необходимата нормативна база, предвид свързването на българския пазар на природен газ със съседните страни.

в. "Труд"

"2% от данъка върху доходите да отиват в общините"

Два процента от данъка върху доходите на физическите лица, които постъпват в бюджета, да се преотстъпват на общините. Предложението е на икономисти от Института за пазарна икономика и е подкрепено от Сдружението на общините в България. То ще бъде представено на премиера Бойко Борисов след местните избори, защото този проблем не е чисто финансов, обясни икономистът Петър Ганев.

Изчисленията показват, че преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети би увеличило ресурса им с близо 800 млн. лв. за 2019 г.

Промяната във финансирането на общините се налага, защото въпреки увеличението на местните данъци и новите данъчни правомощия на местната власт, структурата на общинските бюджети остава една и съща. Общините остават в капана на трансферите и субсидиите и трудно могат да провеждат адекватна местна политика, посочи Ганев. Той даде за пример Община Враца, която е сред отличниците по усвояване на пари от ЕС, но болницата й е пред фалит, защото общината няма пари да я поддържа и чака средства от изпълнителната власт.

Картината на общинските бюджети изглежда привидно добра през последните 10 години - има ръст на бюджетите, в последните 3 години дори има излишък. Ако към общинските бюджети бъдат прибавени европейските средства по различни оперативни програми се вижда, че ресурсът е по-голям с 1 млрд. лв. за 2018 г., отчете Петър Ганев.

По думите му София-град няма достатъчно пари да изгради инфраструктурата на новите квартали. Курортните общини обаче имат по-голяма финансова самостоятелност, защото имат много сделки чрез имотния пазар.

в. "Труд"

"Получихме третия по бюджет ресор в Еврокомисията - иновации и младеж"

България поема ресор "Иновации и младеж" в състава на следващата Европейска комисия. Той ще бъде ръководен от българския еврокомисар Мария Габриел, което в предишната Комисия оглавяваше „Цифрова икономика и цифрово общество". Това обяви новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

„Това, което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шанса да получи ново измерение, можем да надградим. Давам конкретен пример - направихме дигиталните иновационни хъбове. Целта е те да бъдат във всеки регион в Европа. Моята цел е дигиталният иновационен хъб да бъде място, където всеки може ще може да получи достъп до цифрови умения и знания", заяви Мария Габриел.

След питане на "Дневник" от Европейската комисия заявиха, че отделът, отговарящ за политиките за образование, култура, младеж, езици и спорт, ръководи програми и проекти, включващи:

- "Еразъм+" с общ бюджет от 14.7 милиарда евро между 2014 и 2020 г.

- Програмата DiscoverEU, която дава възможност на 18-годишни младежи да опознаят Европа чрез безплатно пътуване с влак (повече четете тук). DiscoverEU се реализира чрез фондове, получени от Европейския парламент (12 милиона евро за 2018,16 милиона за 2019, евентуално повече за 2020 година).

- От 2014 до 2020 с бюджет от 6.2 милиарда евро действа "Мария Склодовска-Кюри", в подкрепа на около 65 хил. учени.

в. "24 часа"

"Фермите за прасета само фамилни и индустриални"

Фермите за отглеждане на прасета вече ще са разделени на фамилни, индустриални или лични стопанства. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева в рамките на годишната среща на Постоянната експертна група за африканската чума по свинете в Европа, която се провежда в София. В нея участие взе и еврокомисарят по здравеопазване Витянис Андрюкайтис.

Танева обясни, че за да се подкрепят фермерите с лични стопанства, предстои да се преразгледат мерки по програмата за селските райони. И уточни, че това ще е подмярка за стартова помощ за развитието на малки стопанства, както и 4.1 - за големите стопанства, а за личните ще има съвсем облекчени изисквания.

Танева каза, че ще се намали броят на отглежданите прасета в лични стопанства. "Никъде не е разрешено да се отглеждат свободно без мерки за сигурност. Това е един рисков фактор за разпространението на заболяването. Не може да го допуснем. Тази развъдна дейност може да бъде разрешена за фамилни ферми с друго ниво и обем на мерки за биосигурност и те ще бъдат подкрепени", заяви министърът.

В България предприемаме всички мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете, обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с комисар Андрюкайтис.

"За да бъдат приложени тези мерки, българското правителство отпусна 28 млн. лв. Африканската чума по свинете е глобален проблем и затова координацията в действията между всички държави в Европа е много важна в борбата срещу заразата", коментира още Борисов.

"Когато вече 10 страни са засегнати и други 5 са в риск, трансграничното сътрудничество е задължително. Болестта има силно социално въздействие върху селските региони и икономиката на страните", коментира Андрюкайтис.

"България се справи прекрасно, следвайки стратегиите на ЕК", посочи еврокомисарят. Като добри примери той даде и Чехия и Финландия.

в. "24 часа"

"Мигрантите в България се увеличиха с 81.7%"

През юли са задържани общо 298 граждани на трети страни, от които 27 на вход, 60 - на изход без регистрация и 211, които пребивават незаконно във вътрешността на страната. Броят им е с 81.7% по-голям в сравнение с предходния месец (164 лица), пише в Месечна информация относно миграционната обстановка в България за юли 2019 г. Това са последните данни в сайта на МВР, но тенденцията вероятно се е запазила и през август.

Според справката през януари-юли 2019 г. са задържани общо 1256 граждани на трети страни. От тях на входа на държавната граница - 253, на изхода без регистрация - 261 и установени в незаконен престой във вътрешността на страната 742 лица. Спрямо общия брой на задържаните през същия период на 2018 г. (995) се отчита увеличение с 26.2%.

В същото време Нова тв показа клипче, на което с надпис България и емотикон усмивка се вижда дълга опашка от мигранти, които се катерят по стълба, за да преминат ограда, за която се твърди, че е тази по българо-турската граница. Телевизията изрично отбеляза, че от Гранична полиция не са пожелали да коментират, но не са отрекли, че става дума за нашата граница.

Вътрешният министър Младен Маринов също отчете ръст в опитите за нелегално преминаване на българо-гръцката граница и свърза това с усложняването на ситуацията в Близкия изток и Турция. "Следим процесите в Турция. Виждате какво се случва. За съжаление тези процеси не зависят само от нашето желание. Те са по-глобални и, естествено, когато има раздвижване и някакви притеснения, ние сме длъжни да вземем мерки. Наистина българо-турската граница се охранява добре. Има изградени съответни съоръжения, но имаме проблем със сухоземната граница с Гърция. Поради тази причина сме дислоцирали допълнително командировани сили, така че да можем да пазим сигурността на границата. Отчитаме ръст в опитите да бъде премината нелегално тази граница. Имаме добро взаимодействие с гръцките власти", каза Маринов на конференцията "Сигурността в Югоизточна Европа" вчера.

в. "Сега"

"САЩ се разтревожиха заради АЕЦ "Белене"

На фона на започналата процедура за избор на кандидати за АЕЦ "Белене" САЩ обявиха, че са сериозно притеснени от реализацията на проекта. Тревоги има и към един от ключовите проекти на правителството - продължаването на втората тръба на руския газопровод "Турски поток" през България до Сърбия. Според първия заместник помощник-секретар на Бюрото за енергийни ресурси на САЩ Кент Логсдън така ще се увеличи зависимостта на страната ни от един енергиен източник. България става по-уязвима, а зад двата проекта се крият политически интереси, подчерта той, цитиран от "Медиапул".

Логсдън изтъква, че правителството му насърчава износа на втечнен газ от САЩ чрез изграждането на такива терминали, но не субсидира цените на синьото гориво за външните пазари. В края на април, след среща с председателя на Института за енергийни изследвания на САЩ Том Пайл, премиерът Бойко Борисов каза, че е разговарял с него САЩ да дотират по линия на военното си сътрудничество с България вноса на американски втечнен газ у нас, за да може цената му да е по-конкурента от руската.

Преди няколко месеца стана ясно, че България започва да ползва и американски втечнен газ, което е първата стъпка към диверсификацията на доставките и намаляване на зависимостта от вноса само на руски природен газ.

В края на май на гръцкия терминал за регазификация на втечнен газ в Ревитуза пристигна първият американски танкер с 90 млн. куб. м суровина за "Булгаргаз". Възможностите за доставка от алтернативни източници бяха отчетени и от КЕВР, и от държавния монополист, в резултат на което цената на газа за последното тримесечие на тази година се очаква да намалее, макар и засега символично - с около 0.1%.

в. "Сега"

"Битката за почистването на София: между Домусчиев и Вълка"

Свързани с братя Домусчиеви и Румен Гайтански - Вълка фирми са основните претенденти за преразпределението на бизнеса със сметосъбирането и почистването на София. Това стана ясно при отварянето на офертите в най-голямата обществена поръчка на столицата с бюджет от 430 млн. лв. за следващите 5 години. Теоретично Домусчиеви и Вълка могат да спечелят обслужването на всичките 7 зони, на които е разделена столицата. В надпреварата обаче има още 6 оферти за различните зони, сред които са и част от досегашните играчи, но има и нови кандидати с малък или дори никакъв опит в почистването.

Договорите с избраниците обаче едва ли ще бъдат подписани преди края на мандата на Йорданка Фандъкова, тъй като се очакват обжалвания на процедурата. Въпреки това търгът вече влезе в кампанията за местния вот, като Мая Манолова критикува Фандъкова, че иска да разпредели бизнес за стотици милиони и да остави следващия кмет с вързани ръце за целия му мандат.

Старите играчи - в нова битка

Седем от десетте оферти са на фирми, които и сега чистят София. Това са консорциумите на "Титан АС" (на Димитър Борисов и Иво Иванов) и братята Георги и Кирил Домусчиеви, обединението "Грийн партнърс - БКС" на Румен Гайтански - Вълка, който се включва и с нова фирма - "Зауба" АД, консорциум "АЕС-Х Груп" на бившия шеф на общинското "Чистота" Красимир Арсов, "ЗМБГ" АД и българското подразделение на австрийската A.S.A. Трима нови играчи нямат голям опит в бранша, но зад тях стоят интересни имена. "Евро Импекс София" например е 100% собственост на Александър Иванов, който според статия в "24 часа" е син на бившия агент на ДС Димитър Иванов.

"БАКС - 99" и "Астон сървиз", които сега работят като подизпълнители на А.С.А в кварталите "Изгрев" и "Слатина", са подали самостоятелна оферта като консорциум за същата зона, включваща и "Подуене". Мажоритарен собственик на "Астон сервиз" е Георги Харачерев (в миналото свързван в различни публикации с "Мултигруп"), а "БАКС - 99", която е притежание на Димитър Стефанов, има история в инфраструктурното строителство.

Третият нов кандидат е ДЗЗД "А.С.А". Обединението ползва името на споменатата вече австрийска фирма, но реално няма нищо общо с нея. То е съставено от туристическата агенция на Владимир и Светла Димиреви - "Амигос Травел", и дружеството на Желка Добрева "УТС Сервиз". Именно последното е записало в предмета си на дейност събиране и извозване на отпадъци, но няма данни да обслужва някоя община в България.

в. "Капитал"

"Над 12 000 винетки са прехвърлени на автомобили след смяна на регистрационния номер"

От началото на годината над 12 000 електронни винетки са прехвърлени на автомобили заради пререгистрация на превозните средства. Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер от Националното тол управление.

От пътната агенция напомнят, че при промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му следва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) или на електронния адрес info@bgtoll.bg. Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg (в менюто „За нас"/"Заявления").

Необходимо е да бъдат посочени номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението следва да се приложи свидетелство за регистрация на автомобила (стария голям талон), а ако заявителят не разполага с него, е нужно да представи един от следните документи: договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка „Гражданска отговорност", талон за преминат технически преглед или удостоверение от „Пътна полиция".

С цел обратна връзка и информиране за извършеното прехвърляне препоръчително е заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер. Прехвърлените електронни винетки заради пререгистрация на превозното средство не могат да бъдат проверени от бутона „Проверка на винетка" на сайта www.bgtoll.bg.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 15.04   1715 г. – В Южна Каролина индианците убиват 90 английски заселници, което става повод за започване на войната между англичаните и индианците. 1795 г. – Литва е...