Преглед на икономическите теми в печата, 13 ноември

13.11.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 13 ноември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Пенсиите ще са под прага на бедността"

Бюджетът за здраве не е в полза на пациентите и увеличените средства са измамни, категорични са от опозицията

В парадоксалната ситуация сме МС да определи праг на бедност от 363 лв. и минимална пенсия от 234 лв., заяви Корнелия Нинова по време на дебата по бюджета на ДОО за 2020 г. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии и попита защо отново парите от концесията на летище София не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ, посочи още лидерът на БСП. След само 2 часа дебати управляващите си приеха проектобюджета за ДОО.

Бюджетът на НЗОК не е в полза на пациентите, категоричен бе Илиян Тимчев при обсъждането на бюджета на касата. Половината от "увеличението" на парите за НЗОК идва от очакваното увеличение на минималната заплата, на минималните осигурителни прагове и на планирания ръст на възнагражденията на държавните служители.

"Обсъждаме закон за бюджета на ДОО, който в частта си за пенсии касае 2 150 хил. българи. Сигурно тези хора имат различни партийни, политически убеждения и пристрастия. Общото между тях е, че са работили 20-30 и повече години, дали са своя принос за изграждане на икономиката на България и своя осигурителен дан“, допълни Нинова. Тя припомни, че БСП години наред предлага преизчисляване на всички пенсии и попита защо отново парите от концесията на летище София не отиват в Сребърния фонд, а за покриване на дългове за БДЖ.

„Между първо и второ четене ще внесем всичко това – аргументирано и финансово обосновано и морално, и справедливо изговорено. Въпросът не е само на скъпо или евтино, а на справедливост към възрастните хора, които са дали своя принос за изграждането на България и днес живеят мизерно“, посочи още лидерът на БСП.

След само 2 часа дебати управляващите си приеха проектобюджета за ДОО. "Този бюджет не предлага нови политики, мерки и решения и е копие на предишните бюджети на управлението на Борисов от 10 години назад", категоричен бе Георги Гьоков. С думите "Не може да преживяваш с 215 лв., когато да живееш са необходими 360 лв.", Крум Зарков обясни отрицателния си вот. 

На нито един от въпросите не получи отговор и Надя Клисурска. Тя попита дали е нормално майките да гледат децата си от 1 до 2 г. с 12 лв. на ден или пенсионерите с по 14-20 лв.

в. "Дума"

"Бизнесът притеснен от демографската криза"

Занижени критерии за развитието на страната за следващите 10 години тревожат бизнеса. Те са заложени в "Национална програма за развитие на България до 2030 година", в която трябва да бъде начертана визията за страната за следващото десетилетие. Документът бе обсъден днес от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и ще подлежи на промени до края на 2020 година.

"В следващите етапи трябва да заложим адекватни политики и цели в синхрон с бизнеса и гражданите", така зам.-министърът на финансите Маринела Петрова представи приоритетите на програмата. Основна цел на правителството за периода до 2030 г. е технологична трансформация на икономиката, повишаване на ресурсната ефективност и наваксване на изоставането в цифровизацията. В програмата са заложени мерки за решаване на демографските проблеми.

Председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че подкрепят в този вид стратегията, но отбеляза, че в нея са заложени от една страна труднопостижими цели, а от друга -някои приоритети са занижени с оглед на 10-годишния период. Като занижен критерий той посочи политиката на държавата в областта на демографията. Според Анализа на социално-икономическото развитие на страната след присъединяването към ЕС основният фактор за намаляването на населението на страната е отрицателният естествен прираст, достигащ до -6.5%0 към края на 2017 г. (при средно за ЕС от -0.4%о). Изводите сочат, че у нас може да се говори за демографска криза.

От Българската стопанска камара (БСК) с председател Радосвет Радев изразиха несъгласието си с това, че в програмата не са попаднали техните предложения и не виждат ясните усилия на мениджмънта на държавата. Според БСК липсва ясна макроикономическа рамка за развитието на страната и биха подкрепили програмата, стига тя да бъде реалистична.

Според КРИБ, които подкрепят документа, той трябва да бъде надграждан в зависимост от динамиката на развитието на страната. Те ще ще вземат участие за обсъждания на всички нива на програмата.

в. "Труд"

"Заплатите леко надолу, но депутатските растат"

Средната заплата в България през третото тримесечие е намаляла с 0,9% в сравнение с предишното, достигайки 1266 лв. през септември. В същото време на депутатите и на хората на висши управленски постове заплащането се качва средно с 3,1%. Това показват данните на НСИ, публикувани вчера.

Намалението на средната заплата е само ако сравним средното заплащане тримесечие по тримесечие. На годишна база има сериозен ръст -11,8%.

За основа при определянето на заплатите на управленците се взема средната заплата само за последния месец от тримесечието и то само за обществения сектор, а през септември тя е нараснала с 3,11% в сравнение с юни, достигайки 1291 лв. Средното заплащане на депутат например е 3 пъти по тази сума, т.е. 3873 лв., без да се смятат класовете, добавките от по 10% за участие в комисия, представителните и т.нат. През последните три месеца тази заплата е била 3756 лв., т.е. нарастването само на основата на заплатата е със 117 лв.

в. "24 часа"

"България и още 8 държави искат "авиационен данък" в ЕС"

България и още осем държави предлагат Евросъюзът да въведе "авиационен данък" като мярка срещу вредните емисии, отделяни от самолетите. Новината бе съобщена от "Форбс" и EUObserver. Финансовите министри на Холандия, Германия, Франция, Швеция, Италия, Белгия, Люксембург, Дания и България са представили миналата седмица в Брюксел съвместно политическо изявление, с което са призовали ЕС да предприеме действия по отношение на ценообразуването в сектора на авиацията. Изявлението е било връчено на Франс Тимерманс, номиниран за изпълнителен вицепрезидент в следващата Еврокомисия, който ще отговаря за околната среда.

Ако бъде въведена, новата мярка ще доведе и до поскъпване на самолетните билети. От Българското финансово министерство разясниха във вторник, че на изявлението трябва да се гледа като на политическа заявка за дебат и за това какви мерки трябва да се предприемат - дали въвеждане на допълнително облагане на авиокомпаниите или други подобни финансови инструменти. "Авиационният транспорт свързва хората по целия свят и е важен за икономическия растеж. В същото време авиацията оказва значително влияние върху околната среда, като причинява приблизително 2.5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, както и други негативни въздействия, като шум и замърсяване на въздуха", се посочва в изявлението на финансовите министри.

В сравнение с други видове транспорт начинът на ценообразуване в авиацията е незадоволителен, смятат деветимата финансови министри. Така например въздушният транспорт се освобождава от данъци за използваните енергийни продукти, не се начислява ДДС при международни полети, няма координиран данък върху билетите, а икономическите инструменти за ограничаване на емисиите на парникови газове, причинявани от самолетите, не покриват в достатъчна степен емисиите на въглероден диоксид и другите отрицателни външни ефекти. Мерките са необходими, за да се гарантира, че замърсителят плаща по-справедлива цена за използването на въздушен транспорт, се посочва в изявлението.

в. "Сега"

"Спират със закон презастрояването в София"

Столичната община ще бори презастрояването в града с иницииране на законодателни промени. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на първото заседание на новоизбрания общински съвет, след като положи клетва за четвърти път като градоначалник на столицата.

Фандъкова обяви, че битката с презастрояването ще бъде началото на новия й мандат.

„Още в сряда заедно с главния архитект Здравко Здравков ще внесем в Министерството на регионалното развитие предложение за промени в ЗУТ, Закона за устройство и застрояване на Столична община и някои наредби", каза Фандъкова и обясни, че паралелно с това ще започне и работа по промяна на общия устройствен план на града.

До месец кметът ще предложи и промени в структурата на работа на общината. Една от тях ще бъде въвеждане на нов ресор - „Дигитализация и инвестиции". Да отговаря за него, Фандъкова ще покани директора на Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. „Млад човек, изключително консенсусен, който има добър контакт с компаниите, които работят в ИТ сектора в София", коментира Фандъкова относно Данаилов. Кметът съобщи също, че ще раздели ресора „Транспорт" на два сектора - строителство и транспорт. Последно за него отговаряше Дончо Барбалов, който ръководеше също здравеопазването и финансите на „Московска" 33. Той обаче не пожела да отговори дали отново ще бъде нагърбен с толкова задачи.

Кметът се обърна към новите общинари и районни кметове с призива да оставят настрана партийните боричкания и да се съсредоточат върху работата. „Минахме през тежка кампания, в която се казаха и истини, и лъжи, но обещанието за промяна ни обединяваше. Промяната не е в позата, а в работата. Моята врата ще бъде винаги отворена за разговори, идеи и решения, няма да подкрепя популизма и опита да се решават партийни задачи", каза кметът.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...