Преглед на икономическите теми в печата, 13 септември

13.09.2019 | 10:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 13 септември
Снимка: под лиценза на creative commons

"Левицата: Властта проспа чумата по свинете"

Министърът на земеделието получи правото да променя сроковете за ловуване

Министърът на земеделието ще може да променя сроковете за ловуване в случаи на епизоотични заболявания, каквато е африканската чума по свинете. Това предвиждат приетите на второ четене от парламента промени в Закона за лова и опазване на дивеча. Те бяха единодушно одобрени от депутатите, като само четирима се въздържаха.

Промените в закона бяха внесени от депутата Александър Сабанов от "Обединени патриоти". Целта на промените е да се спре разпространението на заразата на африканската чума по свинете.

Промените предвиждат земеделският министър да издава заповед за промяната на ловните срокове. Тя ще се съгласува с министъра на околната среда и ще се издава по предложение на директора на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение, гласят още промените.

Аргументите за въвеждането им се мотивират с щетите, които се нанасят в резултат на увеличаването на запасите от дивеч при възникването на усложнена епизоотична обстановка.С промените ще помогнем да се извършат и допълнителни санитарни дейности, коментира заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев, който отговаря за храните. "Българските ловци ще бъдат готови да ги изпълнят, като имаме тяхното уверение след проведени срещи. Те също подкрепят този законопроект с две ръце. Министърът трябва да има възможност да регулира сроковете", каза Добрев.

Той разясни, че начините и методите на ловуване ще бъдат по-различни от друг период досега. По думите му ще се ловува извън сроковете и "ловците трябва да се пречупят в себе си". Предстои да се направи сериозна депопулация на дивата свиня, за да може да прекратим разрастването на коварното заболяване, каза Добрев.

В хода на разглеждането на промените в закона Филип Попов от БСП каза, че се създава някакво усещане за бърза реакция, за пожароопасност, тъй като въпросните разпоредби влизат в сила веднага след обнародването им в "Държавен вестник".

"Защо се прави това бързане, защо след като веднъж това Народно събрание прие закон, с който възложи на министъра подобни правомощия, той се отказа от тях? Влезе африканската чума по свинете в България и сега постфактум бързаме с този закон. Той принципно е добър като текстове, но не е навременен", каза Попов. Колегата му Драгомир Стойнев отбеляза, че правителството отново прехвърля отговорността на парламента. "Министерски съвет отново прехвърля топката към Народното събрание, а то няма абсолютно никаква вина за разразилата се африканска чума. Това е изцяло вина на Министерство на земеделието, защото преди няколко години то проспа този момент", каза Стойнев. 

в. "Дума"

"1500 лева става учителската заплата от 2021 година"

Очаква се двойно увеличение на учителските заплати до 2021 г. Така брутното възнаграждение ще достигне 1800 лв„ а нетното около 1500 лв. Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Допълнителни планирани средства в средно срочната годишна прогноза спрямо 2019 г. са 360 млн. за 2020 г. и 720 млн. за 2021 г. По този начин допълнителните средства за възнаграждение на педагогическите специалисти за 2021 г. ще бъде 1 млрд. и 380 млн. повече спрямо 2017 г., което е необходимо за двойното възнаграждение на учителите", обясни Вълчев по време на семинар на ресорното министерство за политиките през новата учебна година в областта на средното и висшето образование.

„Ще стартира нормално новата учебна година, както и предходните. За над 2400 училища, близо 60 000 са първокласниците. В отделни училища и детски градини има проблеми. В между 50-60 ще продължат ремонтите и след началото. Осем училища ще започнат учебния процес в други сгради", съобщи министър Вълчев. Най-много училища отварят врати в областите София-град, Пловдив и Бургас, като днес ще бъде открито ново училище в град Бяла, област Русе. Очаква се на церемонията да присъства премиерът Бойко Борисов.

в. "Труд"

"Българите най-недоволни от работните си места"

Българите са най-недоволни от работните си места сред жителите на ЕС. В България само 27,6% от хората да доволни от работата си, а точно пред нас е Румъния с 28,3%, пише в публикация на Евростат. Същевременно над половината от населението на Прибалтийските страни, Ирландия, Австрия, Италия и Словения е силно удовлетворено от работните си места.

Хората в ЕС получават средно по 22,8 евро за един час работа, посочват от Евростат. Най-високи са възнагражденията в Брюксел - 44,2 евро на час, а най-ниски - в българския Северен централен район - 3,7 евро на час, което е 12 пъти по-малко.

Освен белгийската столица, има още шест региона в ЕС, в които дават над 40 евро за час работа. Сред тях са Люксембург (43,9 евро); региона на датската столица Копенхаген (42,2 евро); както и още два белгийски региона край Брюксел (по 41,7 евро). Любопитно е, че в Норвегия и Швейцария заплатите за час работа са по-високи от всички региони на ЕС - съответно 44,9 евро и 50,5 евро.

Средно за страните от ЕС за един час работа хората създават по 35,2 евро добавена стойност, сочат данните на Евростат. В Люксембург създават по 76,3 евро, а в българския Южен централен регион - само 5,4 евро. Пет от шестте региона в ЕС с най-ниска производителност на труда са в България, а шестият е в Румъния.

Разполагаемият годишен доход на човек в ЕС е средно 15 600 евро. Най-висок е доходът на човек във вътрешен Лондон-Запад - 55 200 евро, а най-нисък - 2 900 евро, е доходът на жителите на Северозападния регион в България.

в. "Труд"

"400 000 лв. глоба за оператори при цени над 19 цента за минута с ЕС"

От 20 хил. до 400 хил. лв. глоба ще се налага на мобилните оператори, които таксуват с над 19 евроцента за минута разговорите в рамките на Европейския съюз. Това решиха депутатите с окончателно приети в четвъртък промени в Закона за електронните съобщения. Промените са, за да бъде българското законодателство в съответствие с изискванията на еврорегламент за определянето на мерки за достъпа до отворен интернет и универсална услуга.

Максималната такса за текстови съобщения в ЕС е 6 евроцента, а 20 евроцента е 1 мегабайт пренос на данни. Ако телекомите ги надвишат, глобите също са от 20 хил. до 400 хил. лв. Такава санкция е предвидена и в случай че операторът не активира евротарифата, която предвижда тези цени за роуминг в рамките на ЕС.

При непредоставяне на преддоговорна информация на клиентите глобата е от 500 до 5000 лв.

Вносител на промените е Министерският съвет. В мотивите се посочва, че въвеждането на максималните цени при престой в страна от ЕС се е наложило, след като през 2017 и 2018 г. стана ясно, че има значителни разлики между цените за национални разговори и разговори в роуминг в рамките на Евросъюза. Средната стандартна цена в ЕС на фиксирано или мобилно повикване е била 3 пъти по-висока от националните. В средата на май бяха приети нови правила, ограничаващи максималните цени за услугите.

Максималната тарифа за услугите от 0,19 евро за минута разговор и 0,06 евро за съобщение в ЕС обхваща периода от 15 май 2019 г. до 14 май 2024 г.

в. "24 часа"

"София е рекордьор по натрупани дългове"

София е рекордьор по натрупани дългове сред общините у нас. На столицата се падат 52% от общия дълг на местните администрациите у нас, показват данните на Министерството на финансите (МФ) за първото полугодие на тази година. В края на юни общинският дълг, заедно с общинските гаранции, е 1.385 млрд. лв., което е с 38 млн. лв. повече отпреди година.

В бюджета на столицата за 2019 г. максималният записан размер на общинския дълг към края на бюджетната 2019 г. би трябвало да е до 709 311 913 лв. В него се включват нови заеми, получени през тази година, както и пари за погасяване на стари задължения.

Голяма част от задълженията на общините - над 80%, са формирани от предстоящи плащания по инвестиционни проекти, посочва МФ. Просрочените задължения по общинските бюджети през последните 12 месеца леко намаляват - от 129 млн. лв. в края на юни 2018 г. на 123 млн. този юни. 83 общини са успели да разплатят част от просрочените си задължения, докато други 50 са ги увеличили. Градовете с най-големи неразплатени в срок суми са Пазарджик - 20 млн., Смолян с 14 млн., Стара Загора с 13 млн. и Видин с 11 млн. лв.

МФ следи как кметовете управляват бюджетите си по комплекс от показатели за финансова самостоятелност, устойчивост и инвестиционна активност, въведени през 2016 г. със Закона за публичните финанси. С най-добри параметри през второто тримесечие на 2019 г. са Столичната община, Челопеч, Крумовград, Девня, Пловдив, Бургас, Ветово, Чавдар, Панагюрище и Русе.

в. "Сега"

"АПИ крие за какво харчи десетките милиони при поддръжката на магистрали"

Общо 20 млн. лв. по два договора е получила държавната "Автомагистрали" от края на 2016 г. досега, за да поддържа магистрала "Люлин" и 56 км от "Струма". Това включва снегопочистването през зимата, но и текущи ремонти на отсечки, завършени през последните няколко години.

Пътната агенция обаче мълчи за какво точно са изхарчени парите, които са от собствения й бюджет, така че не става ясно дали лотовете, открити от 2012 г. насам, вече са ремонтирани и какво точно е свършено по тях. В отговори на заявление на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) АПИ за пореден път пропуска да уточни коя сума за какво точно е платена.

В тези 20 млн. лв. с ДДС не се включват последните 1.8 млн. лв., срещу които ГБС ще ремонтира мостовото съоръжения при 62-и км от "Струма", което беше обгорено след пожар на незаконно сметище. А по-притеснителното е, че сумата може да расте безконтролно.

Два договора за няколко милиона отгоре

В края на 2016 г. АПИ подписва договор с "Автомагистрали" без предварително обявление, като няма посочена прогнозна стойност. Според мотивите за избраната процедура агенцията е трябвало спешно да намери кой да поддържа "Люлин" и "Струма", докато бъде проведено открито състезание. По него са изплатени 7 099 020 лв. за малко повече от година.

Въпросният търг започва през февруари 2017 г., два месеца след подписването на първия договор. Освен "Автомагистрали" там се явяват още три кандидата, но те са отстранени, преди да бъдат отворени ценовите им оферти, и така държавната компания без конкуренция на последния етап печели поръчката. Прогнозно фирмата е трябвало да получи 12 млн. лв. с ДДС за четири години. Едва година и половина след старта обаче сумата вече е превишена - издадени са фактури за 12.76 млн. лв. с ДДС, става ясно от отговорите до "Капитал".

в. "Капитал"

"JYSK откри дистрибуционен център в Божурище, в който вложи 107 млн. евро"

Датската верига за мебели и стоки за дома JYSK ("Юск") откри официално своя дистрибуционен център в Божурище. Това е осмият логистичен център на компания в Европа, в който тя инвестира 107 млн. евро.

Без човешка намеса

От компанията твърдят, че дистрибуционния център е най-модерното логистично съоръжение в България. Общата площ на складовата база е 95 хил. квадратни метра, а общият й капацитет за съхранение на стоки е близо 125 хил. палетоместа.

Най-впечатляващата част в логистичния център са двете изцяло автоматизирани кули (т.нар. high bays), чрез които процесите по складиране, пренасяне и транспортиране се извършват без човешка намеса. Те са с дължина 166 метра, ширина 55 метра и височина 42.4 метра.

По-малко километри, по-бързи доставки

Инвестицията в складовата база води до намаляване на времето за доставка както за магазините, така и за онлайн поръчките и означава по-бързи услуги за клиентите. С изграждането й JYSK ще спести приблизително 10 млн. километра годишно от стоки, продавани на Балканите.

Проектът носи и екологични ползи - технологията, по която е изграден центърът, осигурява енергийна ефективност и минимално количество въглеродни емисии, обобщи Ян Бьо, президент и изпълнителен директор на JYSK.

В момента центърът обслужва и доставя стоки до 80 магазина в България, Гърция и Сърбия. Плановете са още този месец да започнат доставките до Румъния, до края на годината - до Босна и Херцеговина, а постепенно до 2020 г. да се обхванат и всички онлайн поръчки в региона. Когато заработи с пълния си капацитет, ще обслужва над 320 магазина JYSK на Балканите. В центъра ще работят около 300 души.

в. "Капитал"

"54 убити и ранени по време на лов за 5 години"

54 са ранените и убитите ловци за последните 5 години, сочат данни на МВР, предоставени на „Монитор". От тях ранените без опасност на живота пък са 44, а загиналите - 10.

В периода между 2014 и 2016 убитите са общо само двама, а ранените - 13. За последните два ловни сезона обаче има увеличаване на броя на загиналите, които са по 3 на година, а ранените са общо 21. От началото на новия сезон, който бе открит на 10 септември с лов на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина вече има трима ранени без опасност за живота.

По думите на председателя на Съюза на ловците Васил Василев, в единия от най-новиште случаи ловец е бил прострелян в бедрото от свой колега от далечно разстояние. „Виновникът за инцидента отишъл да си прострелва ловната карабина в гората в Еленския Балкан, но не улучил дървото, в което се целил, а човека, тръгнал да лови пъдпъдъци. За късмет куршумът не е засегнал главен кръвоносен съд", обясни той.

Според Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) най-честата причина за инцидентите с ловци е неспазването на правилата за боравене с огнестрелно оръжие. „Например нерядко нещастията стават при стрелба по неясна и невидима цел, а само по шума от стъпките на животното или храстите", каза още той. По думите му, имало намаляване на инцидентите като цяло, защото непрекъснато се обсъжда проблемът. „По закон оръжието се носи от място на място без да е заредено с боеприпасите. Освен това от 2 години насам ловците носят и светлоотразителни жилетки и шапки, за да са видими от по-голямо разстояние", поясни Пиперков. Повече авджии ще излизат на индивидуален лов ежедневно заради чумата по свинете и това може да донесе допълнителни рискове, смята той. Причината е никой от тях няма да знае къде се намира колегата му и дали той не стреля отсреща по същото животно. Преди групов лов обикновено се дават инструкции къде са пусиите, откъде се гони дивечът и къде са ловците.

От МВР предупреждават, че друга причина за злополука по време на лов може да е неправилно боравене с оръжие. То не трябва да е заредено до неговата употреба и винаги да се насочва в безопасна за хората посока. Освен това то задължително трябва да е технически изправно. Опасност има и при самоволно напускане на позицията, определена за ловеца при груповия лов.

На въпрос колко често ловците по невнимание прострелват кучето си, Пиперков обясни, че се случва, но не е толкова често. „Най-голяма е опасността при лов на дребен дивеч. Тогава ловецът следи основно дивото животно, а не кучето и, когато то попадне в една огнева линия с дивеча понякога бива улучван и домашният любимец. Кучетата могат да пострадат и когато се гонят диви прасета. Случаите с прострелване на куче са по 2-3 пъти на година", поясни ловецът.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 21.03   1191 г. – Целестин III става римски папа. 1201 г. – Българо-византийски войни: Започва Обсадата на Варна. 1590 г. – Персийско-османска война...