Преглед на икономическите теми в печата, 2 юли

02.07.2019 | 11:10
по статията работи: econ.bg
Най-важното от интернет до момента
Преглед на икономическите теми в печата, 2 юли
Снимка: под лиценза на creative commons

"Такситата поскъпват заради нови касови апарати"

Всички таксита трябва да сложат нови касови апарати с фискална памет. Това предвиждат предстоящи промени в Закона за автомобилните превози. Очаква се и приемането на нова наредба за функционалните и техническите изисквания, на които трябва да отговаря фискалната памет на електронните таксиметрови апарати. Тези устройства вече трябва да покриват изискванията на прословутата Наредба №Н-18, срещу която възроптаха вече от туристическия бранш.

От НАП обясниха, че досегашният таксиметров апарат се заменя с нов, който трябва да е свързан с Националната агенция за приходите, твърди Емил Игнатов от Националния съюз на таксиметровите превозвачи. Разходите за бранша обаче ще са огромни, казва Игнатов. Само в София работят 6000 таксита. За да ги преоборудваме, трябва да вдигнем цените. Хората обаче нямат пари и това ще доведе до отлив на клиенти и до съкращаване на шофьори, обясни той.

В нито една държава в ЕС няма касови апарати в такситата, коментира и Румен Крумов, председател на Националния съюз на превозвачите. По думите му, след като беше решено такситата да са на патент, не е нужно да имат и касови апарати. Изискването за нови разходи за оборудване на такситата ще доведе до ръст на сивия сектор в бранша, категоричен е Кирил Кирилов от Националния таксиметров синдикат.

Други промени в Закона за автомобилните превози предвиждат регистър на атракционните превозни средства, както и по-строга регулация на тези, които извършват пътна помощ. Актуализирани са текстовете, според които превозвачът трябва да може да гарантира, че по всяко време на счетоводната година е в състояние да посреща своите финансови задължения. Преди превозвач да поиска прекратяване на лиценза му, ще му се прави проверка.

в. "Дума"

"1.3 млрд. лева изтичат от тол таксите към „Капш"

Австрийският консорциум „Капш" е на път да стане абсолютен монополист в събиране на тол таксите, научи „Труд". В края на миналата година Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) подписа договор за 150 млн. лв. със скандалната в Европа и ЮАР компания, но сега става ясно, че едва ли ще може да контролира работата на чужденците.

Парите от пътните такси, включително и от тол таксите, са основно перо в бюджета на всяка държава, но страната ни може да се лиши от част от прогнозната сума от 1,3 млрд. лв. на година. Според хора от бранша и досега „Капш" не са предоставили на АПИ достъп до системата, въпреки че българската държава е собственик. А без този достъп, няма контрол колко и какви такси се събират и отчитат.

Първа за проблема надигна глас фирма „Телетол", която има договор за участие в разпространението на продукта - тол такси и електронни винетки. Тя разработила мобилно приложение и след половин година ходене по мъките, сключила заветния контракт. Само че не за дълго. Договорът бил прекратен поради оперативна несъвместимост, без системата да е изпробвана по причина, че няма достъп, какъвто АПИ трябва да е предостави. Друга фирма, вероятно близка до „Капш" -„Интелигентни трафик системи", обаче успяла да получи договор и в момента е монополист на разпространението на продукта в търговската мрежа.

Начело на фирмата, която още от 2012 г. имала договор с „Капш", стои Станислава Арнаудова - близка с един от бившите председатели на СДС. Той активно взимал участие в бизнеса и ходел постоянно в АПИ, за да наглежда как вървят нещата.

в. "Труд"

"Расте търсенето на къщи близо до София"

Тенденцията купувачите все по-често да търсят къщи в близост до София е вече устойчива, казва Димитър Савов, изпълнителен директор в компания-инвеститор в недвижими имоти. Такива къщи дават възможност за екологичен и спокоен начин на живот, но близо до удобствата на големия град. Според него факторите за появата на този тип купувачи са много и тенденцията за търсене на къщи край столицата ще се засилва с времето.

"София се превръща във все по-динамичен град, в който спокойните места за отдих стават ограничени. Това е неминуема характеристика на всеки голям икономически център, какъвто вече е столицата ни. Това кара все повече хора да търсят алтернатива за личното си време, това, което прекарват в дома си и със семейството си. Затова къща на 10-15 км от столицата вече е сред приоритетите на немалко хора", казва Савов.

Времето за пътуване беше психологическата бариера, която до момента спираше развитието на този тип пазар. "Само допреди няколко години хората не можеха да си представят да пътуват всеки ден с автомобил на относително големи разстояния, пазарът на къщи се ограничаваше с Бояна и Драгалевци. Днес тези квартали вече се считат за част от града, там се засилва пазарът на апартаменти, те спират да са дестинация за къщи. Истината е, че днес пътуването в рамките на града отнема същото време както между града и близките населени места", казва още Савов.

в. "Труд"

"Токът и парното поскъпват с 1% по-малко от чаканото"

Електроенергията за бита и за малкия бизнес от днес поскъпва средно с 2,9%. Това съобщи на брифинг председателят на КЕВР Иван Иванов. При ЧЕЗ увеличението е 2,9%, при EVN е 2,97% и при ЕНЕРГО-ПРО е 2,8 %. В доклада си експертите на комисията предлагаха средното увеличение да е 3,48%. Причината за свиването на поскъпването, което е под инфлацията (тя е 3,8%), е заради увеличените приходи във фонда "Сигурност на електроенергийната система". В него се увеличават приходите от квотите въглеродни емисии, както и от 5-те % такса от произвежданата електроенергия.

И при цените на парното има сериозно намаление от доскоро предвижданите стойности. Средното увеличение на цената на топлината енергия е 3,53%, докато предложението беше за 4,5%. При най-голямата топлофикация - тази в София, поскъпването е с 3,6%, при предвидено 4,3%. Най-големият скок в цената преди беше в топлофикация Разград -17,53%, а днес е свито на 8,59%. Почти двойно е свито поскъпването във Враца - от 7,52% на 3,84%. Председателят на КЕВР заяви, че са отчели намаление на цената на природния газ, макар то да е едва с 0,6%, взели са предвид и новия доклад на екоминистерството за закупването на емисии от топлофикациите и актуализираните данни са позволили да се постигне това намаление.

Иван Иванов заяви, че това е последното ценово решение на този състав на комисията, а догодина по това време щяло да има нов.

в. "24 часа"

"Борисов изхвърли Кристалина Георгиева от битката за висшите постове на ЕС"

България е отказала да подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел, където от неделя лидерите на страните членки заседават в търсене на компромис за следващото ръководство на ЕС. Борисов е предпочел сигурния пост на Мария Габриел като обикновен еврокомисар пред далеч по-престижния на върховен представител на ЕС.

"Аз отказах поста за върховен представител по външната политика, защото бихме загубили позицията на комисар. Какво е по-важно за нас: комисар с реален ресор или върховен преговарящ? Представете си, което е много вероятно, страните от Западните Балкани да не бъдат поканени. И тогава косовари, македонци, албанци, сърби ще казват "Заради българката не стана". Просто смятам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията", заяви той. По този начин Борисов коментира появили се в западни медии твърдения, че Кристалина Георгиева и Мария Габриел са обсъждани за поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Георгиева беше спрягана и за председател на Европейския съвет, както и на ЕК. "Кристалина Георгиева повече не се обсъжда за висок пост в ЕС, включително и за председател на Европейския съвет на мястото на Доналд Туск... Тя е (кандидат) за поста председател на Европейската комисия, но няма мнозинство. Но беше обсъждана и за председател на Съвета, и за върховен представител (по външната политика и сигурността), и за върховен главнокомандващ, всичко..", обясни Бойко Борисов. Доста по-лаконичен бе премиерът за Габриел: "Мария Габриел е еврокомисар, който правителството ще потвърди за следващия избор".

Бившият шведски министър-председател и външен министър Карл Билд се усъмни в способностите на Мария Габриел да бъде следващият външен министър на ЕС. "Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП като върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва", написа той в Туитър. "Във въртележката на Европейския съвет искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори", написа още той в социалната мрежа.

в. "Сега"

"АЕЦ "Козлодуй" продаде съществена част от енергията си на съмнително ниски цени"

След като АЕЦ "Козлодуй" първоначално отказа да участва в спорните търгове за електроенергия на 24 и 25 юни, чрез които група търговци искаше да купи евтино голямо количество ток, на 28 юни държавната централа все пак е сключила въпросните сделки. Те обхващат грубо около една четвърт от целия ток за свободния пазар, който централата произвежда.

Така вместо АЕЦ-ът да обяви търг за енергията си, на който да се явят всички пазарни участници и да наддават, ръководството на дружеството е решило да продава на определена от конкретните купувачи цена, която е по-ниска от пазарната към момента. Според Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) от това АЕЦ "Козлодуй" е пропуснала да спечели около 50 млн. лв. - електроенергията е продадена за 160 млн. лв. вместо за 210 милиона.

Всичко това се случва с мълчаливото съгласие на държавните институции, които бяха сезирани от АТЕБ, но не намериха за нужно да отговорят или дори да коментират публично казуса. А фактът, че от подобна "промоция" не могат да се възползват други търговци на ток, буди съмнения, че на Българската независима енергийна борса се реализират предварително нагласени сделки.

Цени по поръчка

Всички участници на пазара са в пълното си право да опитват да си осигурят ток на по-ниски цени, но засега успех имат само инициаторите на въпросните търгове - малко известният търговец "Загора енерджи", част от "Холдинг Загора", който е купил 43% от тока, "Енерджи МТ" на Румяна Георгиева с 24% и "Стомана индъстри" с 33%. Първото, което прави впечатление, е фактът, че аукционите са с еднакви параметри - обявени са по едно и също време, за еднакъв продукт и срок на доставка, при напълно сходни цени и ограничение до само един възможен продавач.

Обявените цени са 84 и 86 лв./мВтч, съответно за 2019 и 2020 г., което е значително по-ниско от очакваните от пазара над 100 лв./мВтч. Регионалните фючърси за третото и четвъртото тримесечие на годината, които се търгуват на унгарската борса, са на стойност 109.3 лв./мВтч и 118.82 лв./мВтч. Доставката на електроенергия в България през 2020 г. пък се котира на Европейската енергийна борса (EEX) на цена от 113.4 лв./мВтч, което е разлика от 27.4 лв./MWh спрямо цената на обявените търгове.

Заложената от купувачите цена е дори по-ниска от референтната пазарна цена на КЕВР за периода от 1 юли 2019 до 30 юни 2020 г. - 89 лв./мВтч. А за сравнение тази зима, от 1 ноември 2018 г. до 1 март 2019 г., средната борсова цена на тока беше над 104 лв./мВтч.

в. "Капитал"

"Закон ни прави домоуправители до живот"

Всеки съсобственик в жилищна кооперация рискува да бъде избран за домоуправител доживот, като причината е в пропуски в сега действащия Закон за управление на етажната собственост (ЗУЕС), приет в края на мандата на кабинета на Сергей Станишев, точно преди 10 години.

Във въпросния нормативен документ няма клауза по какъв начин може да бъде отказано избирането, ако човек не е болен или дълго отсъства от имота. Подобен е случаят със зъболекаря Асен Маринов, обитаващ апартамент в малка, изградена преди 9 години кооперация със 7 съсобственици в столичния кв. Бояна. Него го избират за домоуправител в негово отсъствие, без дори да го попитат дали има възможност да поеме този ангажимент или не и дали иска. След това той успява да свика ново общо събрание, но не успява да убеди съседите си, че не желае да е домоуправител, и е поискал да се изчака, защото има малки деца. Той вече води 2 дела за обжалване на въпросните решения на събранията на етажната собственост.

„В общината съм обявил, че водя две дела. В момента не се занимавам да съм домоуправител, защото според моите адвокати не съм избран по надлежния ред", обясни той за „Монитор". „В ЗУЕС се казва, че може да се откаже да бъде човек домоуправител по болест или при трайно отсъствие. Не е дефинирано обаче какъв е срокът, за да се приеме това отсъствие за трайно. При мен казусът е по-интересен, защото не съм присъствал на събранието, на което съм избран. Това обаче нямало особено значение. Законът по този въпрос не казва нищо и могат да изберат на практика всеки против волята му.

На другото събрание ми казаха, че решението било вече гласувано, не може да се променя и да си наема човек, който да ми върши работата като домоуправител. Това обаче според мен е абсолютно противозаконно", твърди зъболекарят. По думите му казусът е от декември 2018 г., а в кооперацията живеят 7 семейства в 9 жилища и има предпоставки за разделяне на лагери и манипулации. „В тази сграда се водят вече 7 - 8 имотни дела", добавя Маринов.

в. "Монитор".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...