Бургас с правила за опазването на защитените зони и паметниците

19.07.2011 | 14:45
по статията работи:
В нова туристическа атракция предстои да се превърне „Аква Калиде - Термополис" край Минералните бани
Бургас с правила за опазването на защитените зони и паметниците

Бургас ще има стриктни правила за опазването на защитените зони и паметниците на културата, събрани в един документ. Режимът на ползването им е регламентиран в специфичните правила и нормативи към новия Общ устройствен план на града. Обединение „Гео щрих", автор на проекта, е актуализирало списъците на всички недвижими ценности на територията на общината. За да бъдат те съхранени, са предвидени конкретни мерки за защита на всеки отделен обект.

Защитените зони и културно-историческото наследство в Бургас досега е управлявано и стопанисвано съобразно действащите закони и подзаконови актове - общи за страната. Сега, вече ще има конкретен режим на устройство и контрол - подчинен на съответния закон, но и съобразен със спецификата на всеки от описаните в плана зони и културни паметници, коментира главният архитект на града Веселина Илиева.

Седем са защитените територии в Бургас, които съхраняват биоразнообразието. Специфичните правила и норми предвиждат конкретен режим за опазване и поддържане. Заради статута им на резерват, най-много са ограниченията в зоните на Атанасовското и Мандренското езеро. Конкретно са регламентирани дори местата, от които могат да преминават хора и превозни средства с цел охрана и ремонтни дейности За да се прекрати неконтролираното влизане в ядрото на резерват „Атанасовско езеро" /Зона А/, е предвидено премахване на моста при Седма помпена станция, а на шлюза северно от нея ще бъде поставена врата. Бариера при автосервиз „Лада", единственият вход и изход, ще ограничава достъпа и до Зона Б, предпазваща ядрото на резервата от влизането на хора и добитък. Охраната и ремонтните бригади ще могат да преминават само през моста при управлението на „Солници север" и по обиколната дига при автосервиз „Ситроен". Малко повече човешка намеса е разрешена при буферната зона. Тук може да се обработва земята, да се извършва солодобив и калодобив, да се изграждат бази за научни изследвания, разрешено и е изграждането на парк „Езеро". Няма да се допуска строителство на сгради и пътища, освен ако няма влязъл в сила ПУП. Забрани има и за останалите защитени територии. Те не могат да се превръщат в обработваеми земи, там не могат да се използват пестициди и минерални торове, забранено е и косенето на тръстика между 1 май и 15 август.

В документа за специфичните правила и нормативи към ОУП се изброяват осем археологически паметници. Всеки от тях ще се подчинява на специален режим на опазване, създаден конкретно за него. За археологическите обекти в местностите Солна нива и Сладки кладенци и на връх Шилото, например, се разрешават единствено археологически проучвания, реставрация и консервация. На други места, като крепостната стена на нос Форос и археологическия обект в местността Пода, се разрешава строителство, свързано с охраната и експонирането на обекта.

Специално внимание е отделено на остров „Света Анастасия". Според проекта на общината, островът ще е крайната точка на туристически маршрут, започващ от пл. „Св. Св. Кирил и Методий", преминаващ през музеите, улица „Богориди", Морската градина и обновения мостик, от който ще започва и морската атракция за туристите. За реконструкцията и реставрацията на сградите на острова общината е разработила проект за финансиране по оперативните програми. Специфичните правила към ОУП регламентират режима на опазване, като за всякакъв вид дейности на острова изискват съгласуване с генералния консервационно - реставрационен план.

В нова туристическа атракция предстои да се превърне „Аква Калиде - Термополис" край Минералните бани. Министерството на културата вече определи границите на археологическия резерват - 36 дка, върху които се намира древният град с прочутите терми, посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския хан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни. Освен археологическите проучвания, реставрация и консервация, режимът за опазване на ОУП разрешава и строителство в района на паметника, свързано с охраната и експонирането на обекта, както и преустройство и частично пристрояване на съществуващите сгради, но само след съгласуване на проектите и разрешение от министъра на културата.

Специфичните правила и нормативи за опазване на защитените зони, архитектурните и културно-историческите паметници са неделима част от ОУП, който вече е на финала и ще чака да бъде приет от Общинския съвет този четвъртък, 21 юли.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 05.10   610 г. – Състои се коронацията на византийския император Ираклий. 869 г. – В Константинопол е открит Всехристиянски църковен събор, който продължава до 28...
Полезно от Мрежата
7sport.net
Betindex.net