"Туитър" ще блокира профили, разпространяващи дезинформация за ваксините срещу Covid-19

02.03.2021 | 14:10
по статията работи: econ.bg
"Туитър" ще блокира профили, разпространяващи дезинформация за ваксините срещу Covid-19
Снимка: под лиценза на creative commons

Социалната мрежа „Туитър“ обяви, че ще започне да маркира подвеждащи публикации за ваксините срещу COVID-19 и ще изхвърля потребители, които продължават да разпространяват дезинформация. Туитър ще иска от потребителите да премахват неверни твърдения, сред които и, че ваксините се използват, за да навредят на хората и да ги контролират. 

„Туитър“ обяви намерение да засили борбата срещу дезинформацията за ваксините, като трие профилите на потребители, които извършат пет нарушения. „Смятаме, че тази система с предупреждения ще помогне да образоваме общността за нашите правила и да намалим разпространението на потенциално опасни или лъжливи информации, в това число за неколкократни нарушения“, съобщи социалната мрежа.

Отсега нататък след второто предупреждение потребителите ще бъдат блокирани за 12 часа, при четвъртото за 7 дни, а при петото профилите им ще бъдат премахнати за постоянно. През декември „Туитър“ реши да иска от потребителите да премахват опасно подвеждащи твърдения относно COVID-19, в това число тези, че ваксините се използват, за да навредят на хората или да ги контролират. Оттогава са изтрити над 8 400 туита, а около 11,5 милиона профила получиха предупреждения.

Социалната мрежа също така се прицели в неоснователни твърдения за неблагоприятни ефекти на ваксините или поставяне под съмнение на реалността на пандемията. В много страни се провеждат кампании за ваксинация срещу COVID-19 с цел да запазят хората здрави и да се върнат към нормалния начин на живот преди пандемията.

YouTube и Facebook са сред онлайн платформите, които са предприели стъпки за борба с разпространението на лъжи за пандемията и ваксините.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 09.04   193 г. – Септимий Север е обявен за римски император. 1387 г. – Османският владетел Мурад I превзема Солун. 1413 г. – Хенри V е коронован за крал на...