40 000 души с Windows XP без е-услуги на НАП

14.02.2020 | 12:20
по статията работи: econ.bg
Достъпът на около 40 000 граждани до електронните услуги на НАП може да бъде прекъснат само след дни. Това ще стане заради мерките за сигурност, които приходната агенция предприе, при прехвърляне на данни между сървърите й и потребителите
40 000 души с Windows XP без е-услуги на НАП
Снимка: под лиценза на creative commons

Достъпът на около 40 000 граждани до електронните услуги на НАП може да бъде прекъснат само след дни. Това ще стане заради мерките за сигурност, които приходната агенция предприе, при прехвърляне на данни между сървърите й и потребителите.

Още януари от ведомството на Галя Димитрова предупредиха, че всички клиенти на НАП ще трябва да обновят браузърите си. Това засяга най-вече тези, които използват операционна система Windows XP и стари версии на браузъри.

Подновяването трябва да се случи в срок до 17 февруари, като не е изключено в даден момент и хората с Windows 7 да бъдат с прекъснат достъп. По данни на НАП активните потребители на електронни услуги са 996 000, като почти всички използват Windows. От тях приблизително 4% са със стари версии, които трябва да се обновят. Ако не го направят, то те нямат да имат достъп до системата за гражданите.

За да може да се използват е-услугите на НАП след 17 февруари, потребителите ще трябва да разполагат с персонален компютър с инсталирана операционна система, която е в поддръжка от производителя, с коректно инсталиран софтуер за работа с електронен подпис - Windows 8; 8.1 (преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit)/ Уеб браузърът трябва да е Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи протокола TLS 1.2, както и да е налице Java, версия 8.х.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 26.03   1812 г. – Земетресение разрушава Каракас, Венецуела. 1828 г. – Австрийският композитор Франц Шуберт изнася единствения си публичен концерт. 1841 г. –...