Шефът на "Булгартабак" обвинен за укриване на данъци в размер на 128 хил. лв.

20.03.2008 | 14:26
по статията работи: Лили Бончева
Христо Лачев излиза в безсрочен отпуск. Тютюневият шеф смята, че срещу него се упражнява натиск

Софийската градска прокуратура предяви официално обвинение срещу изпълнителния директор на "Булгартабак" Христо Лачев за укриване на данъци в размер на 128 000 лева за последните 3 години. Обвинението е повдигнато срещу Лачев в качеството му на физическо лице. Според прокуратурата той не е декларирал доходи за около 1 милион лева, получени в периода 2004-2006 г.

Изпълнителният директор на тютюневия холдинг беше извикан в Националната следствена служба, за да му бъде предявено обвинението. След това беше освободен срещу 5 хиляди лева гаранция.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Илиев обясни, че повдигнатото обвинение срещу тютюневия шеф е заради недекларирани негови имоти. По данни на държавното обвинение Лачев притежавал имоти около София, в Сапарева баня, в Банско, както и на Черноморието.

Ангел Илиев допълни, че няма да се иска отстраняването на Лачев, от длъжност, тъй като престъплението, за което е обвинен, не е извършено в качеството му на длъжностно лице.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който е принципал на държавната тютюнева компания, обаче побърза да се застрахова и поиска от Наздорния съвет на "Булгартабак холдинг" да отстрани ипълнителния директор на дружеството до приключването на наказателните производства срещу него. По-късно обаче стана ясно, че Димитров се е срещнал с Лачев, като на срещата е решено тютюневият бос да си вземе неплатен отпуск до приключване на наказателното производство срещу него, предаде Агенция "Фокус". Димитров уточни, че отпускът на тютюневия шеф е безсрочен, докато приключат всички фази - тоест има произнасяне на съда. В близките дни ще се вземе решение от Надзорния съвет на компанията кой да поеме оперативното ръководство на "Булгартабак".

Петър Димитров е провел среща и със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева, която е и председател на Надзорния съвет на "Булгартабак холдинг", като също е бил обсъден въпросът за временното отстраняване на Лачев. По думите на министър Димитров “ако един човек е само на държавна заплата, очевидно е невъзможно да плаща данъци в такъв размер", но уточни, че този въпрос е изцяло в правомощията на компетентните органи. Министърът на икономиката се е запознал и с правените ревизии в дружеството, но обясни, че до момента не знае какъв е резултатът от тях.

Едва ли има някой в държавата, който да не смята, че върху мен се упражнява натиск. Това заяви Лачев пред БГНЕС. Но той не пожела да уточни защо и откъде идва този натиск. "Едва ли има някой в държавата, който да не си мисли че няма упражняван натиск спрямо мен, но това са неща, които аз не мога да коментирам, тъй като в момента върви дело и аз мисля, че в хода на това дело ще се изяснят много от нещата", каза Лачев

Той допълни, че предявеното му обвинение за неплатени данъци като физическо лице не е свързано с качеството му на директор на "Булгартабак", а е лично. "Нямам абсолютно никакви притеснения по отношение на проверката и делото, което в момента върви, тъй като съм си плащал абсолютно всички данъци за доходите, които съм имал. Явно тъй като става дума за много дълъг период от време на проверката - за пет години назад, тъй като преди това също съм имал някакви доходи, трябва да покажа документи и за тези години. Ще бъдат обезпечени достатъчно документи и факти, за да може проверката да приключи", каза Лачев.

На срещата си с министър Димитров Лачев е казал, че в интерес на нормалната работа на колегите му от "Булгартабак" и имиджа на компанията е той да излезе в отпуск до изясняване на случая, за което си е подал молба и министърът е проявил разбиране. Лачев заяви, че до този момент на него не му е известно да са му предявявани други обвинения.

От пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че министърът се е запознал с подробностите по предявеното срещу Лачев обвинение по чл. 255 от НК и с хода на разследването по досъдебното производство по чл. 203 за длъжностно присвояване

Прокуратурата е водила две разследвания срещу изпълнителния директор на тютюневото дружество – за длъжностни престъпления и укриване на доходи. Има образувано досъдебно производство за източване на холдинга срещу цялото му ръководство.

Основната прокурорска версия е, че “Булгартабак“ е източван през 5 фирми, с които са сключвани множество договори за реклама, като общите вредни последици за дружеството се изчисляват на около 1 милион лева. Една част от фирмите са издавали фактури по ДДС, въпреки че те отдавна не се водят в ДДС-регистъра на данъчните. Друга част от фирмите са регистрирани по класическа схема на лица, които са си продали личните данни. Тези твърдения бяха отхвърлени от Христо Лачев като неверни, припомня Mediapool.bg.

Втората част от разследването за източването на тютюневия холдинг беше по сделка за реклама в Италия при подготвян износ, за която държавното обвинение подозира, че изобщо не е била правена. Софийска градска прокуратура (СГП) от 4 месеца чака резултатите от съдебната поръчка, която е направена до италианските власти.

По повдигнатото обвинение се полагат между 1 и 6 години затвор, а за длъжностно присвояване в големи размери – присъдата е между 10 и 20 години.

Разследването в “Булгартабак“ започна в средата на май 2007 г. след шумна акция в централния офис на дружеството в София. Тогава градският прокурор Николай Кокинов заяви, че държавното обвинение се е натъкнало на “шокиращи неща“. Малко преди нахлуването на полиция и прокуратура из кабинетите на държавния холдинг, Христо Лачев заяви, че шефът на следствието Ангел Александров му е искал по 150 000 лева месечно за "лични нужди". Той се оплака и от натиск на зам.-министър от ДПС за назначения в холдинга, но нито едно от твърденията не беше доказано.

Все още остава неясно дали властите ще изчакат приключването на прокурорското разследване или ще ускорят допълнително приватизацията на холдинга. Политическото решение за продажбата на “Булгартабак“ беше взето на хисарската среща на тройната коалиция миналия месец. В официалния текст на решението на Доган, Станишев и Сакскобургготски се казва, че приватизацията трябва да извърши възможно най-бързо.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...