До 60 дни ще стане ясно кой ще строи лот 2 на магистрала "Тракия"

12.01.2010 | 13:26
по статията работи: Петър Чернев
Днес бяха отворени офертите на общо 8 фирми и консорциума, заявили желание да строят отсечката
До 60 дни ще стане ясно кой ще строи лот 2 на магистрала "Тракия"

Общо 8 фирми и консорциума са заявили желание да строят лот 2 на автомагистрала "Тракия". Това стана ясно днес в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), където представителите на комисията за провеждане на процедурата за избор на изпълнител отвориха техническата документация на кандидатите.

Компании, контролирани от Васил Божков, участват в различни консорциуми с две чужди фирми - единият е "Конструктор Тракия", състоящ се от регистрираната в Сърбия "Конструктор инженеринг" и българската "Пътни строежи", а другият е "Алпине Холдинг Пътища", състоящ се от австрийската "Алпине" и българската "Холдинг Пътища". Има и две изцяло български обединения - едното е на "Трейс груп холд" и "СК 13 холдинг" ("Обединение магистрала Трейс"), а другото е на "Автомагистрали - Черно море"- Шумен и "Главболгарстрой" ("Обединение Български автомагистрали"). Самостоятелно кандидатстват гръцките "Актор" и "Терна", австрийската "Щрабаг" и турската "Доуш".

Комисията, която оценява подадените оферти, трябва да приключи работа до 60 дни.

Документите по избор на изпълнител на лот 2 ще се съхраняват при изключителни мерки за сигурност по натовски стандарт. След като техническите оферти днес бяха отворени, те ще бъдат преместни в Министерството на отбраната, където комисията, която ги оценява, ще продължи работа в специално охранявана зала. В нея членовете на комисията няма да мога да използват дори мобилни телефони. При следващото й заседание ще бъдат отворени конкретните ценови предложения на фирмите.

"Процедурата по избор на строител за лот 3 на автомагистрала "Тракия" ще започне в края на този месец", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който присъства на днешното събитие.

Той за пореден път припомни, че работата по лот 2 на аутобана трябва да започне на 3 май, по лот 3 - месец и половина по-късно, а по лот 4, за който процедурата по избор на изпълнител ще стартира в края на февруари - още месец и половина по-късно, т.е - в края на юли.

Дълбоко се надявах да имаме между 10 и 15 оферти за строежа на лот 2 на магистрала „Тракия". В момента имаме обаче 8. Това е добър резултат, коментира още Плевнелиев. Той обясни, че не е било възможно всички 66 фирми, които са закупили търговата документация, да участват в конкурса, тъй като в тази бройка са се включвали и от консултантски компании и адвокатски кантори. Тези фирми, според  думите на министъра, са закупили документите с проучвателна цел.

Тези закупени 66 документации имат своя смисъл. Още в следващите конкурси за строеж на лот 3 и 4 на аутобана ще вземат участие множество значими европейски фирми, обясни още Плевнелиев.

Строежът на лот 2 ще се финансира по Оперативна програма "Транспорт", а срокът за изпълнение е 25 месеца. Гаранцията за участие в търга, която фирмите трябваше да депозират, е 1 000 000 лева. Лот 2 от магистралата, който свързва Стара и Нова Загора, е с дължина 31,8 км, като прогнозната му строителна стойност е 96 милиона евро. По изискването на Закона за обществените поръчки първоначално бяха отворени техническите оферти, предстои отварянето на ценовите.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...