Зам.-министър от ДПС подписал договор за газа, без да го чете

09.07.2010 | 08:48
по статията работи:
Става дума за меморандума от 18 декември 2006 г. с "Газпром", вдигащ постепенно цените за България
Зам.-министър от ДПС подписал договор за газа, без да го чете

Бившият зам.-министър на енергетиката Валентин Иванов от кабинета "Станишев" е подписал договор с "Газпром", без да го е чел. Това става ясно от разследване, поместено на първа страница в днешния брой на вестник "Труд".

Става дума не за формален контракт, а за прословутия меморандум от 18 декември 2006 г. с руския гигант, вдигащ постепенно цените за България.

Това се вижда от писмени обяснения на Валентин Иванов пред ДАНС. Думите на зам.-министъра от квотата на ДПС в тройната коалиция са преразказани в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) от 25 юни т. г. От документа на обвинението, парафиран от прокурор Антон Стефанов, става ясно, че няма основание за завеждане на досъдебно производство срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров.

Самият Валентин Иванов вчера не вдигаше телефона си.

Прокурорското постановление е излязло няколко дни преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че ще сезира обвинител №1 Борис Велчев за газовите договори от времето на тройната коалиция.

Документът на СГП е резултат от сигнала срещу Овчаров, внесен от лидерката на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Бившата депутатка твърдеше, че заради анексите към газовите договори с Русия, подписани в края на 2006 г., в периода 2007-2010 г. България е ощетена с около 2 млрд. лв.

"Труд" се е сдобил с постановлението от източници, близки до прокуратурата. То е в обем от 20 страници, 15 от които са "преразказ" на писмени обяснения в ДАНС от Румен Овчаров и от хората, чиито парафи реално стоят под договорите с "Газпром" - бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, който е бил и шеф на Съвета на директорите на "Булгаргаз", и изпълнителния директор на дружеството Кирил Гегов. Има обяснения и от хора, участвали в т. нар. експертна група, сформирана за преговорите с "Газпром", довели до промяната на цената на газа за България, преди да изтече предишният ни договор в края на 2010 г. В разказите си обаче повечето разпитани служители и експерти твърдят, че писмена заповед за съставяне на такава група няма, не е ясно и кой точно и кога участва в нея.

Прокуратурата и ДАНС са установили, че инициативата за промяна на договора предсрочно е стартирала в края на 2005 г., началото на 2006 г. от руска страна. Всички "разпитани" потвърждават, че настояването цените за транзит и доставка на газ да достигнат пазарните е дошло от Русия. А преди анексите по договор от 1998 г. България получава газ на фиксирана цена от около 83 долара на 1000 куб. м при пазарна цена от около 200 долара.

В обясненията си пред ДАНС, цитирани в постановлението, подписалият анексите на 18.12.2006 г. зам. енергиен министър Валентин Иванов разказва как сме сключили неизгодните контракти. Той разказва, че през 2006 г. е имало среща между Овчаров като министър и делегация на "Газпром", водена от вицепрезидента на руската компания Александър Медведев. Според Иванов тогава руската страна е поставила условие работна група да продължи работата по предоговаряне на условията за транзит на газ през България и повишаване на цените.

Румен Овчаров обаче е заявил, че българската страна не желае промяна. Руските представители отговорили, че "в такъв случай след изтичането на срока по договорите през 2011 г. цената и количествата на газа ще бъдат такива, каквито руската страна определи".

Според показанията пред ДАНС Иванов хвърля "бомба". Ето как прокуратурата преразказва думите му за деня на подписването на новите клаузи: "Иванов заявява, че заедно с Кирил Гегов, Любомир Денчев и Димитър Гогов са извикани в сградата на Министерството на икономиката и енергетиката от министър Овчаров. (...) От страна на министър Овчаров им е обяснено, че в сградата на Министерския съвет ще бъде подписано споразумение с "Газпром". При пристигането им в МС при министър-председателя на България влезли Румен Овчаров и Алексей Милер (шеф на "Газпром" - б.р.)След това всички заедно се отправили към Гранитната зала на МС, където подписали в официален ред Меморандум за по-нататъшно развитие на българо-руското сътрудничество в газовия сектор. Иванов твърди, че не е запознат с текста на меморандума и допълнителното споразумение към договора от 1998 г., нито разполага с информация от кого и по какви критерии са изготвяни условията по него.

Иванов обяснява, че неговият подпис е там по силата на условие в устава на "Булгаргаз" и Търговския закон, според което договорите на търговското дружество се подписват от изпълнителния директор и председателя на Съвета на директорите. Това обяснява и защо подписът на Румен Овчаров липсва.

Оказва се, че Валентин Иванов от квотата на ДПС е единственият представител на държавата, парафирал контракта. И то без да го е чел.

Изп. директор на "Булгаргаз" Кирил Гегов - негов е вторият подпис под договорите с "Газпром", също е цитиран в постановлението. Той не твърди, че не е бил запознат с документите, които подписва. А че се е запознал с тях "на заседания на съвета на директорите, непосредствено преди тяхното подписване на 18.12.2010 г.". Според Гегов съдържанието на меморандума е било договорено от Румен Овчаров, не от работна група.

Интересен е и преразказът на писмените показания на самия Овчаров пред ДАНС. Той уточнява, че на част от срещите с "Газпром" по време на преговорите е присъствал лично и тогавашният премиер Сергей Станишев.

Овчаров написал в обясненията си: "За хода на водените разговори е информирано висшето ръководство на държавата".

Прокуратурата вероятно ще обедини сигналите за газа

Сигналите в прокуратурата за газовите договори с Русия, подадени от лидерката на ЕНП Мария Капон (на 1 октомври 2009 г.) и от премиера Бойко Борисов, вероятно ще се обединят. Решението трябва да вземе прокуратурата. Това се разбра вчера след среща на Капон и заместничката й в партията Елеонора Николова с премиера по негова покана.

Капон и Николова внесоха в прокуратурата сигнал срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Според него с подписването на допълнения към договора за транзит и доставка на газ с "Газпром" в края на 2006 г., които отменят клаузите от 1998 г. България да получава газ на фиксирана цена от $ 83 на 1000 куб. м, щетата за държавата за 2007-2010 г. е около 2 млрд. лв. Причината: от 2007 г. цената на газа се повишава до около 330 долара за 1000 куб. метър.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
-  Тате, защо Земята се върти? -  Как така се върти, бе! Да не си ми изпил ракията?
На този ден 18.04   1506 г. – Започва строителство на базиликата Свети Петър в съвременния и вид. 1599 г. – Испанският крал Филип III Испански се жени за австрийска ерцхерцогиня...