Утвърдени са 9 стандарта за 20 месни продукта

30.07.2010 | 15:32
по статията работи:
Стандартите влизат в сила от 2 август. Продуктите, произведени по тях, ще използват марката "Стара планина"
Утвърдени са 9 стандарта за 20 месни продукта

От 2 август влизат в сила девет утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо, съобщи на пресконференция днес генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) д-р Йордан Войнов, цитиран от БТА.

Продуктите са кайма, кебапчета, кюфтета, сурова наденица и карначета, варени и варенопушени малотрайни колбаси и други.

Министърът на земеделието подписа заповед за изработването на изисквания за качество на тези продукти. Регионалните директори на НВМС трябва да изискват специални заявления от всички месопреработватели, които искат да произвеждат продукти с марката "Стара планина". Фирмите ще имат собствен мониторинг за лабораторни проби. Ветеринарните инспектори ще присъстват при лабораторните контроли на първите продукти.

photo1_1200

На снимката (отляво надясно): Любомир Кулински, директор на дирекция "Държавен ветеринарен-санитарен контрол" към НВМС; Йордан Войнов, генерален директор на НВМС, и Илона Аврамова, Асоциация на месопреработвателите в България. Снимка: НВМС

ДВСК ще следи дали месопреработвателните предприятия спазват технологичните изисквания, като методите за вземане на проби и методите за изпитване също са описани в стандартите.  

Изискванията са разработени от експертния съвет за безопасност на храните към НВМС, съвестно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. Утвърдените стандарти са доброволни. Освен това не заместват утвърждаването на българския държавен стандарт, за който ще се изисква по-дълъг срок, каза Йордан Войнов.

Технологичното време за изработването на нови етикети и лого ще бъде около месец. Тогава ще бъде и реалното появяване на продуктите на пазара, обясни Илона Аврамова, месопреработвател.

Войнов предложи в логото да присъства българският трикольор. Първи по щандовете ще видим продуктите от мляно месо, малко по-късно - до 15 септември, ще бъдат готови и тези с по-дълга технологична обработка.

Всичките 20 продукта няма да съдържат соя и консерванти, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо и други. За сравнение, според БДС в някои продукти, например кренвирши, е било разрешено влагането на соя от 2,5 до 5%. Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, в суровата наденица и карначетата е до 2%.

Варените и варенопушените колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 процента сол, а трайните колбаси от свинско и говеждо месо - не повече от 3,5 на сто.

Температурата на съхранение ще бъде от минус 1 до плюс 2 градуса, вместо сегашните 4 градуса. Дълбоко замразените продукти ще имат срок на съхранение 30 дни. Охладените кебапчета например ще могат да се съхраняват до 5 дни, съобщи bTV.

Йордан Войнов предложи още от Асоциацията на месопреработвателите да патентоват наименованието "Стара планина". Продуктите "Стара планина" ще бъдат отделени от останалите продукти в магазините.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...