ВАС отмени назначението на Янева като шеф на Софийския градски съд

03.11.2011 | 17:31
по статията работи:
Тя възнамерява да обжалва решението
ВАС отмени назначението на Янева като шеф на Софийския градски съд

Върховният административен съд /ВАС/ отмени назначението на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд . Делото беше образувано по молба на друг кандидат за поста - Величка Цанова, припомня БТА.

Впоследствие Янева коментира, че ще обжалва решението на тричленния състав от днес. Тя допълни, че ще депозира жалбата си пред петчленен състав на Върховния административен съд. Според закона това е последната инстанция, която ще реши дали соченият за семеен приятел на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов юрист ще остане председател на СГС или изборът ще бъде отменен.

От решението, което е публикувано на сайта на ВАС, става ясно, че то е взето от тричленен състав с председател Юлия Ковачева. То е било подкрепено от нея и Соня Янкулова, а съдия Иван Раденков е отказал да подпише съдебното решение.

Янева беше назначена за председател на Софийския градски съд тази година от
Висшия съдебен съвет в края на месец май. Тя спечели при балотаж срещу досегашната и.д. Величка Цанова. Четирима бяха кандидати за поста. На първото гласуване отпаднаха Десислав Любомиров и Мария Вранеску.

Съгласно Закона за съдебната власт, чл. 170, ал. 2, за административен ръководител на окръжен или на административен съд и на окръжна прокуратура се назначава лице, което отговаря на изискванията по чл. 164, ал. 4 - най-малко 10 години стаж, и има положителна оценка от последната атестация. Владимира Янева има четири години стаж, а нейният основен конкурент Величка Цанова - 20 и няма нито едно отменено решение от горните инстанции, припомня Dariknews.bg.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...