Ангел Кунчев: Грипната епидемия или ще е много слаба, или ще е отложена във времето

04.01.2021 | 10:35
по статията работи: econ.bg
Никога не е било в началото на януари ние да нямаме дори отделни изолирани случаи на грип, но в момента наистина нямаме, така че ще сме свидетели или на много слаба или на много отложена назад във времето грипна епидемия
Ангел Кунчев: Грипната епидемия или ще е много слаба, или ще е отложена във времето
Снимка: БНР

Никога не е било в началото на януари ние да нямаме дори отделни изолирани случаи на грип, но в момента наистина нямаме, така че ще сме свидетели или на много слаба или на много отложена назад във времето грипна епидемия, ако въобще се стигне до епидемия". Това заяви тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Имаме примера от зимния сезон в южното полукълбо, където грипната епидемия образно казано беше смачкана от коронавируса. Ние вървим по този път в Европа", каза още Кунчев. Той съветва при съмнения дали става дума за случай на COVID-19 или на грип, да се използват комбинираните тестове за двете заболявания.

Върви се към постепенно разхлабване на мерките, а трендът в развитието на епидемията от коронавирус в страната определено е надолу. Това заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. До средата на януари ще се види резултатът от събиранията на хора по време на празниците. Грипна епидемия тази година или няма да има, или ще бъде много отложена във времето, прогнозира Кунчев. По думите му болниците сега работят много по-спокойно, а здравната система се е справила с натоварването.

По повод спазването на мерките по време на празниците Кунчев каза, че няма да има взривоподобно увеличаване на болните. Според него мерките са се спазвали на прилично ниво. Той съобщи, че има стотици хора, глобени за неспазване на карантина и за неносене на маски. "Имаме опит от години назад, че по време на празници статистиката за заболеваемост не е точна. Трябва да изтече една работна седмица за да видим как ще подейства пускането на малките деца на ясла и училище от днес. От данните ще се види дали може да се ускори процесът на връщане на по-големите в училище. Засега те са вкъщи до края на месеца", каза Кунчев.

Кунчев каза, че до 3 февруари ще бъде извършена трета доставка на ваксини, с които доставените дози ще станат 100 хил. "Ще започнем много по-масова имунизация. В последните дни нарасна процентът на над 40-45% на желаещите медицински лица да се ваксинират, в някои медицински заведения е 100%. До края на месеца може да разполагаме с 3 от общо 6 ваксини. България предстои да получи ваксини от поне още 5 фирми.

Кунчев информира, че всеки ще има възможност да бъде имунизиран, вкл. здравнонеосигурените. Това ще стане чрез личните лекари, пред които всеки трябва да изяви желание да се имунизира. "Хората видяха, че няма странични реакции. Колко е продължителен имунитетът ще видим във времето. Ако имунитетът е по-краткосрочен, ще трябва да се правят многократни имунизации, както е при грипа", уточни Кунчев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...