Арабските монархии от Персийския залив обсъждат ново намаляване на добивите на петрол

21.02.2020 | 18:00
по статията работи: econ.bg
Риад обмисля да прекрати 4-годишното си сътрудничество с Русия по отношение на петролното производство
Арабските монархии от Персийския залив обсъждат ново намаляване на добивите на петрол
Снимка: под лиценза на creative commons

Саудитска Арабия обмисля прекъсване на четиригодишния съюз с Русия по отношение на петролното производство с оглед на липсата на съгласие относно негативният ефект на епидемията от коронавирус върху глобалното търсене на петрол, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки свои неназовани източници, запознати с въпроса.

В същото време финансовото издание съобщава, че  Саудитска Арабия, Кувейт и Обединените арабски емирства, които съставляват повече от половината от производствения капацитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), обсъждат възможно съвместно намаляване на производството с до 300 000 барела на ден.

Русия, която не е член на ОПЕК, но работи с картела от декември 2016 г. за полагане на усилия за балансиране на световния петролен пазар, отхвърли в началото на февруари желанието на Саудитска Арабия за допълнително съкращаване на петролното производство във формата "ОПЕК +" с 600 000 барела в резултат на епидемията от коронавирус.

На този етап руските официални представители не виждат необходимост от допълнително ограничаване на добивите, тъй като те смятат, че влиянието на коронавируса върху търсенето на петрол е ограничено и предполагат, че бизнес активността в Китай ще започне скоро да се подобрява.

Групата "ОПЕК +", която е отговорна за над 40% от световния петролен добив, се договори в края на миналата година на допълнително съкращаване на производството с 500 хил. барела до общо 1,7 млн. барела дневно, или близо 2% от глобалното потребление на важната енергийна суровина.

През март се очаква да се проведе среща във формата "ОПЕК +" във Виена.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 10.04   428 г. – Несторий става патриарх на Константинопол. Три години по-късно е свален от поста заради обвинения в ерес. 837 г. – Халеевата комета прави най-близкия...