Банкоматите могат сериозно да увеличат оборотите в курортите

08.04.2021 | 11:45
по статията работи: econ.bg
Изграждането на сигурна ATM мрежа има потенциал значително да подобри туристическия продукт
Банкоматите могат сериозно да увеличат оборотите в курортите
Снимка: под лиценза на creative commons

С до 40% могат да бъдат увеличени оборотите в курортите при наличието на банкомати в търговските обекти. Това показва проучване на водещата международна компания за финансови услуги Euronet. Повече от 80% от плащанията в България са в брой, което е показателно за необходимостта от лесен и бърз достъп до кеш за потребителите. Инсталирането на ATM устройство в търговски обекти има потенциала значително да повиши клиентопотока, както и удовлетвореността на туристите в курортните дестинации. Това е особено валидно за обекти, които имат силна конкуренция, като супермаркети, аптеки и пр., предлагащи стоки и услуги, които могат да бъдат закупени и от съседни търговци.

Много от малките бизнеси в курортите у нас не могат да си позволят да поддържат ПОС устройство заради комисионните върху оборота, които се удържат от банката на търговеца. Това прави невъзможни директните разплащания с банкови карти за туристите и плащането в брой остава единствената опция за тях. Именно по тази причина поставянето на банкомат е работещо решение за привличането на клиенти. Освен това инсталирането на АТМ устройство би гарантирало допълнителен доход от наеми за магазини, ресторанти и семейни хотели. Това може да ускори пост-COVID възстановяването в туризма, който е сред най-силно засегнатите сектори от пандемията.

Голям процент от плащанията в курортите се извършва в брой и това предопределя необходимостта от банкомати там. Редица обективни причини, като например повишените функционални изисквания към АТМ устройствата и високите разходи за поддръжка, принудиха банките в България да изтеглят по-старите си машини от пазара. От друга страна, настоящата криза доведе до свиване на инвестициите, включително и тези за нови банкомати. Едни от най-пострадалите райони в това отношение са именно курортите, където банковият бизнес е със сезонен характер, което е допълнителен фактор за изтегляне на финансовите институции. Този проблем изисква иновативни решения и инициатива от самите търговци по места.

„Банкоматите оказват изключително позитивно влияние върху развитието на туризма. Наличието на удобен достъп до пари в брой е от съществено значение за удовлетвореността на туристите и има важна роля при избора им на магазини, ресторанти или други търговски обекти. В кризисна ситуация като сегашната е необходимо да се търсят работещи решения за малките бизнеси в курортите, така че те да могат да предлагат добавена стойност на клиентите си и да генерират допълнителни приходи“, коментира Калина Стойкин, регионален мениджър на Euronet за България.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 25.03   708 г. – Константин е избран за папа. 717 г. – Лъв III е коронясан за византийски император. 1306 г. – Робърт Брус става крал на Шотландия. 1655 г....