Берлин и Париж подкрепят глобален корпоративен данък

27.04.2021 | 13:55
по статията работи: econ.bg
Германия и Франция изразиха подкрепа за призива на САЩ да бъде наложен глобален минимален корпоративен данък от 21 процента, ход, който е насочен към огромни мултинационални компании като Amazon и Google
Берлин и Париж подкрепят глобален корпоративен данък
Снимка: под лиценза на creative commons

Германия и Франция изразиха подкрепа за призива на САЩ да бъде наложен глобален минимален корпоративен данък от 21 процента, ход, който е насочен към огромни мултинационални компании като Amazon и Google.

„На хората им писна от големите компании, които не плащат справедливия си дял от данъци“, заяви френският министър на финансите Брюно Льо Мер пред „Ди Цайт”, съобщава БГНЕС.

Министърът каза, че страната му е предложила 12,5 процента, но ако процентът, предложен от Вашингтон, "стане резултат от преговорите, тогава ние също ще се съгласим с него". Германският финансов министър Олаф Шолц добави в съвместното интервю, че няма "нищо против предложението на САЩ".

Вашингтон призова в началото на април за съгласувани действия за минимална данъчна ставка, насочена към мултинационални компании, за да гарантира, че цифровите гиганти като Amazon плащат справедливия си дял от данъци в страни, където генерират приходи.

Американският президент Джо Байдън изрази възмущението си, че много от най-големите компании в света са се преместили в данъчни убежища или са използвали вратички и не плащат почти никакъв данък, много по-малко от някои лица.

Германският министър Шолц заяви, че "сега е подходящият момент за постигане на споразумение през лятото", предвид натиска на САЩ.

През 2019 г. Франция въведе цифров данък в размер до три процента от оборота, докато се приеме международното данъчно облагане. Льо Мер повтори, че Франция ще оттегли данъка, след като има международна сделка.

"Но нека бъда много ясен, че ако няма международно споразумение, ние ще се придържаме към него."

Френският данъчен ход по отношение на глобалните дигитални компании я направи пионер в борбата за намиране на справедлива фискална система за интернет мултинационални компании, чиито данъчни сметки често са малки в сравнение с доходите им.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 17.04   1355 г. – Във Венеция за заговор против местната аристокрация е екзекутиран Марино Фалиеро. 1397 г. – За първи път Джефри Чосър разказва своите Кентърбърийски...