Брекзит слага край на свободата на движение за хора от ЕС към Великобритания

20.08.2019 | 11:25
по статията работи: econ.bg
“Свободата на движение, както е в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Великобритания напусне ЕС”, заяви говорителка на „Даунинг стрийт“ 10
Брекзит слага край на свободата на движение за хора от ЕС към Великобритания
Снимка: под лиценза на creative commons

Великобритания незабавно ще прекрати свободата на движение за хора от Европейския съюз след Брекзит на 31 октомври.

“Свободата на движение, както е в момента, ще приключи на 31 октомври, когато Великобритания напусне ЕС”, заяви говорителка на „Даунинг стрийт“ 10.

Тя добави, че правителството планира “по-строги правила“ по отношение на хората, влизащи във Великобритания” като част от новата твърда позиция.

“В момента се разработват подробности за други промени на 31 октомври за нова имиграционна система”, заяви говорителката.

Промяната идва на фона на нарастващите опасения, че Великобритания ще напусне 28-членния блок без сделка след два месеца и половина.

Казано е за 3,6 милиона граждани на ЕС, които вече са във Великобритания, да кандидатстват за “постоянен установен статут” по схема на вътрешно министерство, започнала от предшественика на Джонсън Тереза Мей.

Засега само около един милион са се сдобили с такъв статут.

През януари правителството на Мей заяви, че ще прекрати свободното движение “възможно най-скоро” след Брекзит без сделка, но ще продължи да позволява пристиганията на ЕС “само за преходен период”.

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви, че предпочита базирана на опита имиграционна система след Брекзит, но тепърва от „Даунинг стрийт“ ще разкриват пълните подробности.

Критиците, представляващи гражданите на ЕС, твърдят, че той се опитва да избегне парламентарния контрол на променената си позиция към новите пристигащи след Брекзит и се опасяват, че тези, които вече са във Великобритания, могат да попаднат под действието на новите норми по погрешка.

„Прекратяването на свободата на движение на 31 октомври ще доведе до масова дискриминация срещу потенциално над 2 милиона граждани на ЕС“, заяви лобистката група на the3million в Туитър, като нарече хода „необмислен“.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...